Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Lietuvos kapines grįžta prabangių antkapių mados – 5–7 tūkst. Lt už paminklą tapo įprasta suma

Akmendirbiai, atrodo, ir vėl gali lengviau kvėpuoti. Per krizę gerokai taupę artimųjų antkapiams, lietuviai ir vėl plačiau atveria pinigines. Prieš kelerius metus išleisdavę vidutiniškai po 1,5 tūkst. litų, dabar lietuviai antkapiams pakloja keleriopai daugiau.
kapinės
kapinės

Prabangūs antkapiniai vėl grįžta į madą. Finansiškai atsigaunantys lietuviai puošdami  artimojo kapą pinigines atveria plačiau, nei krizės metais.

„Būdavo, kad žmonės kelerius metus palikdavo ant kapo tą patį – per laidotuves įkastą kryžių. Kad prieš kaimynus nebūtų sarmata, išbetonuodavo kapavietės bortelius. Paminklų statymo bumas tikrai buvo nuslūgęs. Jei kas ir ryždavosi statyti paminklą, apsiribodavo 1,5 tūkst. litų suma“, – pasakoja paminklų dirbtuves Telšiuose turintis Tomas Jogminas.

Įprastai antkapio kaina svyruoja nuo 5 iki 7 tūkstančių litų.

Dabar akmendirbys sako retai besulaukiantis užsakymo už tokią sumą. Lietuviai artimojo kapo puošybai  jau  išleidžia kur kas daugiau.  Įprastai antkapio kaina svyruoja nuo 5 iki 7 tūkstančių litų. Tačiau pasitaiko ir kvapą gniaužiančių sumų.

„Neseniai teko daryti paminklą iš prabangaus itališko akmens.

Užsakovas jį papuošė paauksuotais angelais ir įvertino 45 tūkstančiais litų.  Tokį paminklą teko net apdrausti“, – apie lietuvių išlaidas paminklams atviravo T. Jogminas.

Pasirodo patys prabangiausi antkapiai priklauso romams. Artimųjų laidotuvėms jie taupyti nelinkę.

Prabangiausiais antkapiais savo artimųjų kapus puošia romai. Jie atseikėja po kelias dešimtis tūkst. Lt. 

„Kiek esu daręs paminklų romams, visi buvo prabangūs. Granito luitus jie užsako ne keliolikos centimetrų storio, o 20 cm. Pageidauja masyvių kolonų ar skulptūrų. Aišku, už tai atseikėja po keliasdešimt tūkstančių litų. Jiems svarbu taip pagerbti anapilin iškeliavusį artimąjį“, – apie brangiausius savo darbus pasakojo akmendirbys iš  Šiaulių  Tadas Gulbinas.

Patys paminklų gamintojai sako savo dirbinių kainų nekeičiantys jau seniai.

Mat antkapių rinkoje konkurencija didžiulė, tad didinti kainų nėra kaip. Akmuo paminklams dažniausiai į Lietuvą atkeliauja iš Švedijos, Suomijos ir Karelijos. Jo tiekėjų tarptautinėje rinkoje apstu, tad ir akmens kaina svyruoja nežymiai. Pasak paminkladirbių, ji kinta nebent nuo valiutos kurso svyravimo. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius