-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 04 12

100 eurų mažiau gaunanti pensininkė Birutė: „Negalvojau, kad valstybė yra vagis“

„Esu tikrai pikta ir nusivylusi. Negalvojau, kad valstybė yra vagis“, – sako Vilniuje gyvenanti Birutė. Pernai rudenį ji išėjo į užtarnautą poilsį, tačiau gauna mažesnę, nei tikėjosi, pensiją. Moteris kreipėsi į teismą ir yra pasiryžusi atverti ir kitų – aukštesnių instancijų – teismų duris.
Pensija
Pensija / 123RF.com nuotr.

Jei reikės, tikina Birutė, ji pasieks ir Strasbūrą, nes jei nebūtų dalyvavusi II pakopos pensijų kaupime, senatvės išmoka būtų maždaug šimtu eurų didesnė.

O ekonomistas Romas Lazutka sako, kad tiesesnis kelias būtų ne į teismus, bet pas politikus – tokia buvo jų valia.

Teisininkė Aušrinė Onaitienė teigia, kad Birutės atvejis – išskirtinis kitkuo. Su pensijos suma nesutinkanti moteris pati ėmė gilintis į pensijų skaičiavimo metodiką ir įstatymus, kai tuo tarpu dauguma žmonių to nedaro.

Specialistas nepažvelgė į bylą

Vilniuje gyvenančios Birutės darbo stažas – 40 metų. Moteris turėjo gerą darbą, orų atlygį. 2004 metais ji ėmė kaupti papildomai pensijai II pakopos pensijų fonduose, o kiek vėliau toks kaupimas jau buvo privalomas.

Į pensiją praėjusių metų rudenį išėjo ir Birutės kolegė. Labiausiai Birutę nustebino faktas, kad jų abiejų pensija – panaši, nors kolegės darbo stažas yra trumpesnis. Skiriasi ir apskaitos taškai, pagal kuriuos skaičiuojama pensija. Birutė panoro sužinoti, kodėl, o tuomet ir prasidėjo vilnietės bandymai išsiaiškinti su „Sodra“. Galiausiai pagalbos kreipėsi į teisininkus.

„Kai nuėjau į „Sodrą“, mane priėmęs vaikinas net bylos neatvertė. Sako: jums viskas apskaičiuota teisingai, ko jūs čia ieškot? Anot jo, skaičiuoja kompiuteris, ne žmogus“, – pasakojo Birutė, tikėdama, kad tai – klaida, nes apsirikti gali ir kompiuteris.

Tuo, anot moters, pokalbis ir baigėsi, o specialistas net nepažvelgė į moters bylą: „Aš nežinau, kaip galima taip sakyti, net neatsivertus bylos.“

Galvoja, kad įsivėlė klaida

Tačiau atkakli moteris nenuleido rankų ir atsakymų į ją dominančius klausimus ieškojo toliau. Informaciją „Sodra“ pateikė formalią, tokią, kaip ir visiems: paskaičiuota – tiek, už stažą – tiek, o už apskaitos vienetus – tiek. Tačiau svarbiausio atsakymo – kodėl ir kaip – nebuvo, o susigaudyti „Sodros“ formulėse ir skaičiavimuose nėra taip paprasta.

„Niekas neaprašyta, tik parašyta, kokia pensija priklauso, kiek stažo, kiek už apskaitos vienetus. Tačiau tokią informaciją, kaip skaičiuojama pensija, aš galiu rasti ir spaudoje. Dar buvo prierašas, kad jei nesutinku su apskaičiuota pensija, galiu kreiptis į administracinį teismą“, – pasakojo vilnietė.

Moteris taip ir padarė, tačiau teismas jos skundo nepriėmė, nurodęs, kad moteris neišnaudojo visų galimybių. Kas tai yra – Birutė nesuprato. Ji kreipėsi į teisininkus ir šiuo metu teismui dokumentai ruošiami iš naujo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius