Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į taromatą įmestas „bambalys“ Rumunijoje vėl pavirsta plastiku

Didžioji dalis Lietuvos taromatuose ar mažose parduotuvėse supirktos taros keliauja į „Užstato sistemos administratoriaus“ Skaičiavimo centrą, kur yra presuojama, analizuojama ir galiausiai parduodama perdirbti. O iš ten didžioji dalis žaliavos eksportuojama – lietuviškas plastiko atliekas noriai perka užsieniečiai dėl jos švarumo.
Depozito skaičiavimo centre
Depozito skaičiavimo centre / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Ketvirtadienį USAD paskelbė, kad dvejus metus veikianti užstato sistema virto sėkme – jau daugiau nei 90 procentų visos taros yra surenkama.

VšĮ „Užstato sistemos administratorius“ generalinis direktorius Gintaras Varnas skaičiuoja, kad didžiausią visų užstatinių pakuočių dalį – 51 proc. – sudaro alaus pakuotės, 21 proc. tenka gaiviųjų gėrimų pakuotėms, dar 20 proc. tenka vandens pakuotėms.

Alaus pakuočių surinkimas yra netgi didesnis nei vidutinis ir siekia 96 proc. Tačiau tą gali lemti ir tai, kad šiemet mažėja alaus pardavimo kiekiai Lietuvoje.

Surinktos daugkartinio naudojimo užstatinės pakuotės (daugiausia alaus buteliai) paprastai atiduodamos tiesiogiai gamintojams, o didžioji dalis kitos taros keliauja į USAD Skaičiavimo centrą.

VIDEO: Išrūšiuoti Lietuviški „bambaliai“ eksportuojami – virsta Rumunišku plastiku

Surinktas žaliavas parduoda aukščiausia kaina

Visos surinktos ir supakuotos pakuotės pasiekia USAD Skaičiavimo centrą, kuriame antrinės žaliavos paruošiamos parduoti.

USAD Skaičiavimo centre veikia atskiri presavimo įrenginiai plastikinėms ir metalinėms pakuotėms. Iš parduotuvių atkeliavę buteliai yra skenuojami ir rūšiuojami – pagal butelio spalvą, tipą ir kitus parametrus. Nuo konvejerio takelio butelius automatiškai į reikalingas vietas sistema nupučia naudojantis suslėgtu oru.

Šiuo metu Skaičiavimo centre dirba 36 darbuotojai, o vasarą, kai darbų apimtys didesnės, jų skaičius padidėja iki 45.

„Mūsų organizacija kategoriškai yra ne pelno siekianti įstaiga. Mūsų tikslas yra atliekas sutvarkyti kuo pigesniu būdu“, – sako G.Varnas ir paaiškina, kad tai gėrimų pirkėjams leidžia užtikrinti kiek įmanoma palankesnes kainas.

Iškeliauja į Rumuniją, Estiją

„Šiuo metu visos PET pakuotės išvažiuoja į Rumuniją, joje veikia didžiausias perdirbėjas „Greentech“. Stiklas išvežamas į „Kauno stiklą“ ir „Panevėžio stiklą“ Lietuvoje. Metalinės pakuotės keliauja į Taliną“, – sako G.Varnas.

Vertinant užstato sistemoje dalyvaujančių pakuočių rūšis, didžioji dalis jų yra pagamintos iš plastiko (60 proc.) ir aliuminio (34 proc.), likę 6 proc. tenka stiklinėms ir plieninėms pakuotėms.

„Mūsų surinktos antrinės žaliavos yra labai švarios, neužterštos kitais priedais ir atliekomis, priešingai nei rūšiuojamų atliekų konteineriuose. Be to, mes vienoje vietoje konsoliduojame didelį pakuočių kiekį. Todėl kasmet mūsų skelbiami viešieji konkursai sulaukia didžiausių Europoje perdirbėjų dėmesio, o mes už antrines žaliavas gauname geriausias kainas Lietuvoje“, – patikina G.Varnas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Depozito skaičiavimo centre
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Depozito skaičiavimo centre

15min jis aiškino, kad centre nustatoma ir anomalijų – neegzistuojančių pakuočių, kurios pateko į sistemą. Tačiau jų kiekis nesiekia nė 1 proc. Dažnai vaikai ant sistemoje nedalyvaujančių butelių priklijuoja kitų brūkšninių kodų, taip bandydami sistemą apgauti.

„Kiekvieną pakuotę atsekame brūkšninio kodo lygmeniu. Jei tik analitikai pamato, kad yra anomalija, jie tiria ir aiškinasi – daro vizualinį tikrinimą, ar nėra koks butelis su dirbtinai užklijuotu brūkšniniu kodu. Tačiau dabar tokių nesisteminių butelių šalyje beveik nebeliko“, – sako G.Varnas.

Jis paaiškina, kad griežta kontrolė padeda surinkti mokesčius valstybei – jei alkoholinius gėrimus koks gamintojas bandytų parduoti nelegaliai, tai sugrąžintų butelių kiekis viršytų deklaruotus ir tai lengvai pastebėtų institucijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius