Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Turkiją grįžo rusų poilsiautojai, o Rusijos parduotuvių lentynose laukiami turkiški vaisiai ir daržovės

Maskvos lentynose – turkiški pomidorai, statybvietėse – turkai darbininkai, Antalijoje – rusų poilsiautojai. Tokią viziją mato abiejų šalių verslininkai po Turkijos ir Rusijos prezidentų susitikimo antradienį.
Rusijos parduotuvių lentynose jau nebematyti turkiškų vaisių ir daržovių
Rusijos parduotuvių lentynose jau nebematyti turkiškų vaisių ir daržovių / Scanpix/Sputnik nuotr.

Embargas vis dar neatšauktas

Pirmieji Rusijos poilsiautojai jau sugrižo namo, o tarpusavio prekybai dar reikia žalios šviesos. Nors abiejų šalių santykiai akivaizdžiai pagerėjo, tačiau Turkijos kompanijoms vis dar negali užsiimti projektavimo, statybos, turizmo, viešbučių verslais. Tebegalioja ir apribojimai priimant į darbą Turkijos piliečius.

123rf.com /Atostogos Turkijos kurorte
123rf.com /Atostogos Turkijos kurorte

Tad Vladimiro Putino ir Recepo Tayyipo Erdogano susitikime žadama daug kalbėti ir apie ekonomiką, tiksliau, kaip sugrąžinti buvusią prekybą. Kol abiejų šalių vadovai svaidėsi žaibais vienas kito atžvilgiu, iš Rusijos parduotuvių dingo visi vaisiai ir daržovės iš Turkijos. Juos teko keisti derliumi iš Maroko, tačiau šis pasirodęs esąs brangesnis nei turkiškas. 2015 metais abiejų šalių tarpusavio prekyba smuko 26 proc. iki 23,3 mlrd. JAV dolerių, šių metu sausį – dar 43 proc. – iki 6,1 mlrd.

Pomidorai iš Maroko – brangesni

Turkiškus pomidorus pakeitę marokietiški, pasirodo, yra brangesni 47 proc., rašo „Vedomosti“. Tad rusai tikisi vėl pradėti vaisių ir daržovių importą iš Turkijos. Be to, Rusijos prekybininkai ėmė skųstis nekokybiška produkcija iš Maroko – abrikosai, persikai, pomidorai. O tai rusų verslininkams – dar viena priežastis kuo greičiau susigrąžinti tiekėjus iš Turkijos.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Turkiški citrusiniai vaisiai Maskvos prekybos centre
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Turkiški citrusiniai vaisiai Maskvos prekybos centre

Tarptaurtinės prekybos tyrimų centro RANXiGS analitikas Aleksandras Knobelis pastebi, kad dėl konflikto Rusijoje kilstelėjo infliacija. Jo skaičiavimu, Rusija negavo produktų iš Turkijos už 200-300 milijonus JAV dolerių, tad juos reikėjo pirkti brangiau. Tačiau sankcijos iki šiol neatšauktos. Bet neabejojama, kad po prezidentų susitikimo prekyba vėl atgis.

Atnaujinami ir skrydžiai

Atnaujinami skrydžiai tarp Antalijos ir Sankt Peterburgo

Turkijos avialinijos „Turkish Airlines“ grąžins reguliarius skrydžius tarp Sankt Peterburgo ir Antalijos, praneša gazeta.ru.

„Reisai tarp miestų bus vykdomi keturis kartus per savaitę: antradieniais, trečiadieniais, ketvirtadieniais ir penktadieniais. Iš Sankt Peterburgo lėktuvai kils 4 val. 15 min. Maskvos laiku. Skrydžiai bus vykdomi „Boeing 737-800”, vienu metu skristi galės 189 keleiviai“, – pranešė bendrovė.

AFP/Scanpix nuotr./Turkijos avialinijos
AFP/Scanpix nuotr./Turkijos avialinijos

Reguliarūs skrydžiai tarp Antalijos ir Sankt Peterburgo buvo nutraukti 2014 metų spalio mėnesį.

Liepos mėnesį buvo pranešta, kad „Turkish Airlines“ atnaujino prekybą bilietais rusų piliečiams į Turkiją po to, kai rusų aviacijos institucija atšaukė reguliarių skrydžių į Turkiją draudimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius