Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„IHS Markit“: euro zonos ekonomikos augimas vasarį smarkiai šoktelėjo

Euro zonos ekonomikos augimas vasarį smarkiai šoktelėjo, kai buvo sušvelninti pandeminiai apribojimai, parodė pirmadienį paskelbti tyrimo rezultatai.
Pinigai
Pinigai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 2 Euro zona Ekonomika

Atidžiai stebimame „IHS Markit“ mėnesiniame tyrime teigiama, kad augimas paspartėjo iki aukščiausio lygio per penkis mėnesius, tačiau taip pat pažymėta, jog išliekantys tiekimo apribojimai ir sparčiai kylančios energijos kainos taip pat padidino infliaciją iki rekordinio lygio.

„IHS Markit“ pirkimų vadybininkų indeksas (PMI) pakilo 3,5 punkto iki 55,8 punkto, viršydamas 52,3 punkto sausį fiksuotą rodiklį. Jei rodiklis yra aukščiau 50 punktų ribos, jis rodo augimą.

Prieaugis siejamas su tuo, kad euro zonoje atsisakoma du mėnesius trukusių griežtų apribojimų, skirtų sulėtinti omikron varianto plitimą.

Omikron šiuo metu yra dominuojanti atmaina Europoje, tačiau manoma, kad ji yra ne tokia mirtina nei ankstesni variantai, o didelio masto vakcinacijos ir revakcinacijos kampanijos sumažino jo poveikį.

Du mėnesius galioję griežti apribojimai, smogę euro zonos ekonomikai, „vasarį susilpninti iki žemiausio lygio nuo lapkričio mėnesio“, – teigė „IHS Markit“.

Ypač optimizmą skatino paslaugų sektorius, nes suintensyvėjusios kelionės ir turizmas suaktyvino šį sektorių iki aukščiausio lygio nuo praėjusių metų lapkričio.

Gamybos augimas „taip pat šiek tiek paspartėjo, pasiekdamas sparčiausią tempą nuo praėjusių metų rugsėjo, iš dalies dėl pagerėjusios pasiūlos“ ir padidėjusios paklausos.

Visgi pasiūlos suvaržymai išliko, todėl buvo atsilikimų, o vidutinės prekių ir paslaugų kainos išaugo iki aukščiausio lygio, užfiksuoto PMI tyrimuose.

„Sparčiai didėjančios energijos sąnaudos ir augantys atlyginimai padidino infliacinį spaudimą, todėl pardavimo kainos pasiekė didžiausią lygį per ketvirtį amžiaus trunkančią tyrimo istoriją“, – teigė „IHS Markit“ vyriausiasis ekonomistas Chrisas Williamsonas.

„Infliacinio spaudimo stiprėjimas padidins spėliones dėl vis stiprėjančios „vanagiškos“ Europos Centrinio Banko pozicijos“, mano analitikas.

Apklausa parodė, kad Vokietijoje augimas buvo aukščiausias per šešis mėnesius, o indeksas siekė 56,2 punkto.

Antrajai pagal dydį ekonomikai Prancūzijai sekėsi dar geriau – jos augimas buvo aukščiausias per aštuonis mėnesius, o indeksas siekė 57,4 punkto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius