Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iki elektros biržos starto liko mažiau nei trys mėnesiai

Nuo kitų metų sausio Lietuvoje pradės veikti elektros birža, kurią prižiūrės Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija ir Konkurencijos taryba.
Nepaisant to, kad socialinio būsto nuomininkai sumoka turėtas skolas, dalis jų elektros energijos tiekimo atnaujinimo taip ir nesulaukia.
Skaitliukas / Egidijaus Jankausko/15min nuotr.

Viešam svarstymui pateiktos elektros energijos prekybos taisyklės sako, kad visa energija, kuri tiekiama į Lietuvą iš kitų užsienio valstybių arba iš Lietuvos kitoms užsienio valstybėms, prekiaujama tik biržoje, pasirinktinai joje galės prekiauti vietos gamintojai.

Politikai siekia, kad nuo kitų metų apie 50 proc. Lietuvoje suvartojamos elektros energijos būtų importuojama, vadinasi, per elektros biržą nuo 2010 metų sausio turėtų „pereiti“ apie 50 proc. ir daugiau Lietuvoje vartojamos elektros.

Biržoje prekiauti teisę turės nepriklausomo energijos tiekėjo statusą turinčios įmonės. Tokį statusą suteikia Kainų komisija, dabar jos sąrašuose yra 24 nepriklausomi energijos tiekėjai. Didesni vartotojai, norintys pirkti biržoje, taip pat gali gauti nepriklausomų tiekėjų licencijas.

Tačiau skaičiuojama, kad biržoje bent jau nuo 2010 metų pradžios bus tik keli dideli dalyviai pardavėjai: antrinė „Lietuvos energijos“ įmonė „Energijos tiekimas“, antrinė Estijos „Eesti Energia“ įmonė „Enefit“ ir antrinė Rusijos „Inter RAO JES“ įmonė Energijos realizacijos centras (būsimoji „Inter RAO Baltic“). Kalbama ir apie galimą Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės vaidmenį biržoje.

„Scaent Baltic“, kurios asocijuota įmonė yra Energijos realizacijos centras (ERC), valdybos pirmininkas Jonas Garbaravičius teigia, kad ERC susitarimai leidžia 2010 metais patiekti Baltijos šalims iki 7 mlrd. kWh elektros energijos, Lietuvai tektų apie 5 mlrd. kWh – iš ERC, jo vertinimu, bus perkama apie 3–3,5 mlrd. kWh.

„Rinkoje tikrai tam tikrą dalį atsirieksime. Ne todėl, kad esame monopolistai, o todėl, kad visą laiką tieksime pigiau nei visi kiti“, – sakė J.Garbaravičius.

„Enefit“ generalinis direktorius Liudas Liutkevičius dalyvavimą elektros biržoje vadina neišvengiamu, jei bus priimta siūloma importo tvarka, bet neslepia nepasitenkinimo tuo.

„Jei mums būtų suteikta teisė tiesiogiai importuoti elektros energiją, taip galėtume pasiūlyti patrauklesnes kainas bei tiekimo sąlygas vartotojams. Jei įstatymiškai mums bus įtvirtintos sudėtingos sąlygos, dėl to labiausiai nukentės vartotojai, kuriems, be dirbtinai sukuriamo papildomo apribojimo, galėtume pasiūlyti patrauklesnes sąlygas“, – sakė L.Liutkevičius.

Anot jo, pagrindinis „Enefit“ tikslas – prekyba mažmeninėje rinkoje, o ne didmeninėje rinkoje (biržoje), tad būtent mažmeninei rinkai teikiamas prioritetas. Šiuo metu „Enefit“ turi vienintelę mažmeninę klientę Lietuvoje – Estijos ambasadą. Skaičiuojama, kad kitais metais Lietuva suvartos 9,1 mlrd. kilovatvalandžių (kWh) elektros energijos.

Elektros energijos vartotojų, kuriems gali būti taikomi reguliuojamieji elektros tarifai, dalis bus laipsniškai mažinama, kol 2013 metais reguliuojamąsias kainas galės rinktis tik gyventojai, o 2015 metais ir jie tos teisės turėtų netekti. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius