Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iki Latvijos senatvės pensijų rekordų lietuviams – kaip iki Mėnulio

Lietuvoje didesnę pensiją gaunantys senjorai nė iš tolo negali prilygti kaimynams latviams. „Sodros“ duomenimis, Lietuvoje tėra šeši žmonės, kurie gauna 1050–1150 eurų mėnesinę pensiją, ir tai jau yra „lubos“.
Utenos senjorai
Utenos senjorai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Daugiau nei 900 eurų senatvės pensijas Lietuvoje gauna 32 žmonės, dar 12 – daugiau nei tūkstantį eurų. Palyginti su vidutine pensija Lietuvoje (265 Eur), tai yra nemažai. Tačiau lietuviai nė iš tolo negali prilygti latviams pagal pensijų dydžių rekordus. Kaimyninėje šalyje kai kurie senjorai gauna stulbinamo dydžio išmokas.

Vienas Latvijos gyventojas per mėnesį gauna 19 tūkstančių eurų pensiją, skelbia latvių portalas la.lv, remdamasis Socialinio draudimo agentūros duomenimis.

Antroje vietoje – 6600 eurų dydžio pensija, trečioje – 6500 eurų. Kodėl kai kurie latviai gauna tokias dideles pensijas? „Pensija paskaičiuota pagal sumą, kuri buvo įnešta į socialinį biudžetą“, – paaiškino Latvijos žurnalistams vietinėje „Sodroje“.

Jau skelbta, kad buvęs Latvijos prezidentas Andris Bėrzinis gauna maždaug 4500 eurų mėnesinę pensiją.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Andris Bėrzinis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Andris Bėrzinis

Beje, kadenciją baigęs Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus kas mėnesį gauna prezidentinę rentą, kuri sudaro pusę buvusio atlyginimo – apie 3,8 tūkstančio eurų. Vadinasi jo mėnesinės pajamos net neprilygsta Latvijos merų algoms.

Regioninis laikraštis „Ventas Balss“ neseniai paskelbė, kad ilgamečio Ventspilio mero oligarcho Aivaro Lembergo mėnesinė pensija – beveik 6000 eurų.

Tiesa, V.Adamkus, kiti politikai, buvę tremtiniai paprastai gauna valstybinę pensiją, kuri skiriama vyriausybės, ir ji gali būti didesnė nei senatvės pensija.

Vidutinė pensija Latvijoje šiuo metu siekia 293 eurus, Lietuvoje – 265 eurai (sausio 1 d. duomenimis).

Kaip paaiškino „Sodros“ atstovas Rytas Stalnionis, senatvės pensijos priklauso nuo indeksuojamos bazinės pensijos dydžio, kurį tvirtina vyriausybė, taip pat asmens sukaupto darbo stažo ir turėtų draudžiamųjų pajamų.

Pensijos dydis gali priklausyti nuo pagrindinės dalies (bazinės pensijos), papildomos dalies (asmens stažo ir pajamų) bei priedo už stažą (skiriamas, kai yra išdirbta 30 metų, bet bus pakelta iki 35).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius