Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ilgalaikis ES biudžetas bus dėliojamas Vilniuje?

Nesutarimus tarp Europos Parlamento ir Tarybos dėl septynerių metų Europos Sąjungos biudžeto, greičiausiai teks spręsti Lietuvos politikams ir diplomatams. Nepavyko, kaip buvo tikėtasi, jau antradienį suderinti susitarimo teksto. Diplomatams vilčių teikia vadovų susitikimas savaitės pabaigoje, praneša LRT televizijos naujienų tarnyba.
Europos Sąjungos vėliava
Europos Sąjungos vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nors praėjusią savaitę skelbta, kad pavyko pasiekti lygiąsias ir kompromisas rastas. Europos Parlamentas reikalauja, daugiau lėšų jaunimo nedarbo problemoms spręsti, prievolės po kelerių metų peržiūrėti biudžetą, taip pat  vienur nepanaudotas lėšas skirti kitoms reikmėms. Nors dalis reikalavimų patenkinta, kai kurie Europos Parlamento nariai sako, kad dauguma nepalaiko kompromiso.

„Tai mus labai nustebino. Nėra daugumos parlamente, kuri tai patvirtintų“, – sako Europos Parlamento Biudžeto komiteto narys Janas Mulderis.

„Dabar mes girdime iš Europos Parlamento derybininkų pusės, kad sutarimas yra tik toks pavadinimas, kad yra kompromisas, kad realiai ten daug to kompromiso nėra“, – aiškina Lietuvos europarlamentarė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Tikėtasi, kad antradienį Bendrųjų reikalų taryboje pavyks patvirtinti kompromisinį variantą ir pateikti jį parlamentui, kuris kitą savaitę jau galėtų balsuoti. Tačiau panašu, kad į paskutinį traukinį nespėta, praneša LRT „Panorama“.

„Dar yra vilties, kad iki mūsų pirmininkavimo pradžios bus rastas sutarimas, bus dar Vadovų taryba, planuojami susitikimai ir prezidentų lygiu, vadovų lygiu. Visi turėtų išnaudoti šitą tinkamą laiką. Dar turime vilties, kad bus pasiektas susitarimas.  Bet, deja, turiu konstatuoti, kad šiandien to padaryti nepavyko“, – sako Lietuvos diplomatijos vadovas Linas Linkevičius.

Didžiosios Europos Parlamento politinės grupės sako, kad dėl biudžeto spręs dar rytoj. Tačiau parlamentarai vis garsiau kalba, kad dėl biudžeto su jais turės derėtis Lietuvos politikai ir diplomatai.

„Mes susitarsime labai greitai. Ir aš tikiu, kad vėliau, rugsėjį, mes jau turėsime susitarimą ir pinigai galės keliauti į Sanglaudos šalis“, – teigia Europos Parlamento socialistų vadovas Hannesas Swoboda.

„Aš nenoriu nieko prognozuoti, bet panašu, kad sprendimų teks ieškoti per Lietuvos pirmininkavimą. Neesame pesimistai, visi nori sprendimų. Nežinau, kaip į tai įsitrauks jūsų prezidentė. Prieš tai ji buvo biudžeto komisarė ji gali duoti protingų patarimų“, – teigia Europos Parlamento Biudžeto komiteto narys J. Mulderis.

Vasarį Europos sąjungos lyderiai sutarė dėl rekordiškai mažo – trilijono eurų nesiekiančio biudžeto septyneriems metams.                            

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius