Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įmokas į pensijų fondus liepą mokėjo kas ketvirtas šalies gyventojas

Savo sąskaitas antros pakopos pensijų fonduose liepos mėnesį papildė 724,3 tūkst. žmonių, arba maždaug kas ketvirtas šalies gyventojas. Liepa yra pirmas mėnuo, už kurį pervestos naujai įtrauktų pensijų kaupimo dalyvių įmokos, be to, birželį baigėsi terminas, per kurį gyventojai galėjo atsisakyti dalyvauti pensijų kaupime.
Pinigai
Pinigai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pensijų kaupimo dalyvių sąskaitas liepos mėnesį mėnesį papildė 31 mln. eurų, iš jų 8,75 mln. eurų pervesta lėšų iš valstybės biudžeto, teigiama „Sodros“ pranešime.

„Sodra“ įmokas į pensijų fondus pervedė už tuos gyventojus, kurie dirbo ir pensijų kaupimui skyrė 1,8 proc. arba 3 proc. nuo savo atlyginimo. Atitinkama dalis lėšų – 0,3 proc. arba 1,5 proc. nuo vidutinio darbo užmokesčio į jų sąskaitas pensijų fonduose pervesta iš valstybės biudžeto.

Nuo šių metų pradžios pensijų kaupimo dalyvių, kurie į pensijų fondus perveda dalį savo darbo užmokesčio, skaičius išaugo 233 tūkstančiais. Šiame skaičiuje – gyventojai, kurie iki šių metų pradžios pensijų kaupimui skyrė tik 2 proc. socialinio draudimo įmokų ir patys lėšomis neprisidėjo, o šiemet jau moka įmokas ir didelė dalis jų – netgi pasididino kaupimo tarifą. Taip pat tie, kurie pirmąjį šių metų pusmetį sudarė naujas kaupimo sutartis ar buvo naujai įtraukti į kaupimą ir priėmė šias sąlygas.

Galiojančių pensijų kaupimo sutarčių yra 1,343 milijono. Iki liepos pradžios apie 200 tūkst. gyventojų pensijų kaupimo bendrovėms pateikė prašymus sustabdyti kaupimą – tai reiškia, kad jų įmokos į pensijų fondus nėra mokamos, tačiau pensijų kaupimo sutartis galioja ir gyventojai galės bet kada įmokų mokėjimą atnaujinti.

Dalis gyventojų, kurie turi galiojančias pensijų kaupimo sutartis, liepos mėnesį buvo bedarbiai ir neturėjo darbo pajamų, todėl atitinkamai jų įmokos už tą mėnesį nebuvo pervedamos.

Liepos mėnesio įmokos į sąskaitas pensijų fonduose nepervedamos ir už savarankiškai dirbančius gyventojus, turinčius aktyvias pensijų kaupimo sutartis. Jų pensijų kaupimo sąskaitos pasipildys kitąmet, kai savarankiškai dirbantys gyventojai už šiuos metus deklaruos pajamas ir sumokės socialinio draudimo įmokas.

Be to, pensijų kaupimo sutartis turintys tėvai motinystės, tėvystės ar vaiko priežiūros atostogų metu taip pat dalyvauja kaupime ir nors patys įmokų nemoka, valstybė jų pensijų kaupimo sąskaitas papildo 1,5 proc. nuo vidutinio darbo užmokesčio už kiekvieną mėnesį. Šios įmokos už 2019 metus gyventojų sąskaitas papildys 2020 metų pradžioje.

Taip pat dalis gyventojų anksčiau pasirašę pensijų kaupimo sutartis, šiuo metu yra išvykę iš Lietuvos, todėl nors ir yra pensijų kaupimo dalyviai, realiai įmokų nemoka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius