Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įmonės leidžiasi į darbuotojų paieškas bijodamos, kad jos bus bevaisės

Darbdaviai leidžiasi į naujų darbuotojų medžioklę. Ypač gaudomi šiemet bus maisto ir metalo pramonės specialistai. Nepaisant to, kad bedarbių Lietuvoje daug, darbdaviai sutaria – medžioklė nebus lengva.
Stresas
Rasti darbuotoją - sudėtinga užduotis / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.
Temos: 2 Darbdavys Nedarbas

„Rasti tinkamų specialistų nėra lengva užduotis“, – 15min.lt sakė „Vilkyškių pieninės“ generalinis direktorius Gintaras Bertašius.

Pieninės automatizuotų sistemų specialistų medžioklė, G.Bertašiaus teigimu, truko beveik dvejus metus.

Nėra iš ko rinktis

Lietuvos pramoninkų konfederacija (LPK), apklaususi apdirbamosios pramonės įmonių vadovus, tikina, kad artimiausiu metu darbdaviai ieškos naujų žmonių. Tą daryti ketina net 38 proc. pramonės įmonių, o kiek daugiau nei trečdalis vadovų mano, kad pats laikas pradėti didinti ir atlyginimus.

Labiausiai artimiausiu metu pasisekti turėtų maisto ir metalo pramonės specialistams. LPK duomenimis, net 54 proc. metalo pramonės įmonių ir 44 proc. maisto pramonės bendrovių ieškos naujų darbuotojų.

Tik nežinia, ar ras. Mat nors, kaip skaičiuoja Lietuvos darbo birža, eilėje prie darbų liepą stovi beveik 210 tūkst. žmonių (10,4 proc. darbingo amžiaus gyventojų), rinktis nelabai yra iš ko.

Socialinių darbuotojų vis dar yra žymiai per daug, o vairuotojų, virėjų, suvirintojų, dažytojų, buhalterių ir kitų specialistų – vis per mažai.

„Swedbank“ ekonomistė Vaiva Šečkutė sako, kad dėl tokios situacijos išlošia deficitinių profesijų atstovai – jiems siūlomos didesnės algos negu būtų mokamos tuo atveju, jei atitinkamos srities specialistų būtų daugiau.

G.Bertašiaus vadovaujama „Vilkyškių pieninė“ jau ieško pardavimo ir rinkodaros specialistų, tačiau generalinis direktorius nė nesitiki, kad tiesiog galės pasirinkti geriausią specialistą.

„Aišku, mūsų dar geografinė padėtis apsunkina šitą užduotį. Mes esame provincijoje, ne prie didžiųjų miestų. Rinkodaros skyrių turime Vilniuje, bet pardavimai yra Vilkyškiuose, automatizuotų sistemų specialistai taip pat turi dirbti čia.  Mums reikėjo keturių žmonių, tai ieškojome gerokai daugiau nei metus, o gal net arti dviejų. Sunku rasti gerus specialistus“, – sakė G.Bertašius.

Lietuvos darbo birža/Paklausiausios profesijos
Lietuvos darbo birža/Paklausiausios profesijos

Tenka pasukti galvą

Bendrovės „Latvenergo“ darbuotojų skaičius Lietuvoje šiemet išaugo 40 proc. Kitais metais įmonė planuoja dar apie 10–20 proc. augimą.

Daugiausia naujų darbuotojų savo vietą randa pardavimo ir klientų aptarnavimo skyriuose.

Jurgitos Lapienytės nuotr./Latvenergo pardavimų plėtros skyriaus vadovas Gatis Junghans
Jurgitos Lapienytės nuotr./Gatis Junghanas

„Latvenergo prekyba" valdybos pirmininkas Gatis Junghanas 15min.lt sakė, kad specialistų, išmanančių elektros rinką, Lietuvoje beveik nėra.

„Lietuvoje tai yra nauja sritis“, – sakė G.Junghanas. Todėl įmonei tenka kas kelis mėnesius rengti mokymus, kurių metu visi nauji darbuotojai yra supažindinami su elektros energijos rinkos veikimo principais.

„Vilkyškių pieninės“ generalinio direktoriaus teigimu, darbo rinkoje patirties turintį žmogų rasti yra pakankamai sunku, todėl kartais į darbą priimamas žmogus be patirties, o kartais darbuotojų yra ieškoma tiesiog pačioje įmonėje.

V.Šečkutė sakė, kad dėl tokios situacijos iš dalies yra kalta švietimo sistema.

„Galbūt ne visada baigusieji universitetą turi pakankamai praktinės patirties įvykdyti tam tikras užduotis“, – ekonomistė sakė, kad praktikai turėtų būti skiriama daugiau dėmesio, kad universitete studentas pasiruoštų būsimam darbui.

Be to, ekonomistė siūlytų lengvinti sąlygas Lietuvoje darbuotojams iš trečiųjų šalių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius