Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Imti pinigus dabar ar po metų: ką reikia žinoti dėl NPD

Šiemet maždaug 200 tūkst. gyventojų įgijo naują teisę į mokesčių lengvatą – neapmokestinamą pajamų dydį (NPD). Darbuotojams tenka spręsti dilemą, ar taikyti NPD: vienu atveju atlyginimas bus didesnis, bet gali susidaryti įsiskolinimas Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI), kitu atveju – pinigai lieka įšaldyti metams. Ekspertai ir VMI neturi vieno recepto: jei pajamos stabilios, galima pinigus pasiimti iškart, jei ne – kartais verta palaukti. Norint susigrąžinti pinigus iš VMI, būtina teikti pajamų deklaraciją.
Eurai
Eurai / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Lietuvoje pernai gruodį buvo 287 tūkst. apdraustųjų, kurių pajamos per mėnesį sudarė nuo 1000 iki 2000 eurų prieš mokesčius, rodo „Sodros“ duomenys.

Pernai dauguma jų galėjo nesukti galvos dėl neapmokestinamo pajamų dydžio (NPD), kadangi ši lengvata jiems nepriklausė. Tačiau šiemet mokesčių reforma išplėtė NPD taikymą, todėl jie gali šia lengvata naudotis.

Pernai NPD taikymo viršutinė riba buvo 1160 eurų alga prieš mokesčius, šiemet ši riba daug aukštesnė (atitinka 1982 eurų algą prieš mokesčius pernai, arba 2555 Eur – šiemet).

15min gavo daug gyventojų klausimų – ką jiems daryti dėl NPD, kreiptis į buhalteriją dėl jo taikymo ar nesikreipti.

Ekspertai ir VMI nepateikia vieno atsakymo – pinigus galima pasiimti dabar, jei pajamos itin stabilios, bet jei nėra aišku dėl pajamų – verčiau nerizikuoti skolomis VMI, palaukti, ir už visus metus gauti vieną išmoką pateikus deklaraciją.

Netgi iki šiol ne visi gyventojai yra susigrąžinę NPD už praėjusius penkerius metus. Už 2017 m. gyventojai dar gali susigrąžinti 2,3 mln. Eur permokos, už 2016 m. – 1,4 mln. Eur, už 2015 m. – 1 mln. Eur, o už 2014 m. – 700 tūkst. Eur, suskaičiavo Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI).

VMI atsako į gyventojų klausimus: primins apie galimybę susigrąžinti

VMI Teisės departamento direktorė Rasa Virvilienė 15min pateikė rekomendacijas, kada geriausia taikyti NPD ir į ką verta atsižvelgti.

Ką daryti dėl NPD – kaip apsispręsti, ar nešti prašymą buhalterei, ar nenešti?

Neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD) – tai tokia suma, kuria darbo užmokestis nėra apmokestinamas gyventojų pajamų mokesčiu (GPM).

NPD priklauso nuo gyventojo uždirbamų pajamų. Paprastai kalbant – kuo daugiau uždirba gyventojas, tuo mažesnis NPD jam yra taikomas, o jei gyventojas uždirba 2555 eurų („popieriuje“) per mėn. ir daugiau – NPD nepriklauso ir GPM reikia mokėti nuo pirmo euro. Praėjusiais metais nuo pirmo euro GPM reikėjo mokėti, kai atlyginimas pasiekė 1160 eurų ribą.

Labai svarbu akcentuoti, jog tuo atveju, kai gyventojas anksčiau buvo pateikęs darbdaviui prašymą taikyti NPD – jokių papildomų prašymų jam teikti nereikia. Jis ir toliau yra jam taikomas automatiškai.

Jei gyventojui iki šiol darbdavys netaikė NPD, tačiau dabar gyventojas pageidauja jį taikyti, arba, anksčiau NPD jam nepriklausė, o dabar, perskaičiavus atlyginimą – priklauso, jis prašymą savo darbdaviui gali pateikti kad ir šiandien ir, jei NPD taikyti jam priklauso, tai bus padaryta nedelsiant – netrukus gyventojas pastebės, jog atlyginimas padidėjo.

Jei gyventojas prašymo nepateiks, nors NPD taikyti jam priklauso, nieko baisaus. Kaip ir kiekvienais metais, jis galės NPD susigrąžinti pateikdamas metinę pajamų deklaraciją (iki gegužės 2 d.). O net jei pamirštų – VMI apie tai jam primins.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rasa Virvilienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rasa Virvilienė

VMI rekomenduoja: gyventojai, kurių atlyginimas 2019 m. yra iki 2555 Eur, turi teisę į NPD, todėl bet kada gali pateikti prašymą savo darbdaviui ir jį taikyti. Gyventojas, gaunantis tik atlyginimą iš vieno darbdavio ir neplanuojantis gauti kitų pajamų, gali pateikti darbdaviui prašymą taikyti NPD. O, pvz., gavus vienkartinę premiją, kartu su atlyginimu viršijančią 2555 eurų, vertėtų pateikti prašymą bent vieną mėnesį netaikyti NPD.

Ar visada verta pateikti prašymą taikyti NPD kalendoriniais metais?

Vis dėlto prieš teikiant prašymą taikyti NPD, pravartu pagalvoti apie tai ar metų eigoje gyventojas neplanuoja gauti kitų pajamų – pvz. būsto nuomos, individualios veiklos pajamų, kitokių pajamų, ar nedirba papildomo darbo ir pan.

Kodėl verta apie tai pagalvoti – jei gyventojas uždirba mažiau kaip 2555 Eur per mėnesį, tačiau metų eigoje gaus papildomų pajamų, jam NPD, sudėjus metines pajamas, gali sumažėti arba nebepriklausyti, o tuomet nuo sumažėjusios NPD sumos gyventojui susidaro mokėtina pajamų mokesčio suma. Vien dėl šios priežasties jam atsiranda pareiga deklaruoti metines pajamas.

Kai gyventojo 2019 metų visos pajamos sudaro 30 660 eurų ar daugiau, tokio gyventojo 2019 metais gautam darbo užmokesčiui metinis NPD netaikomas.

Primename, visuomet yra būdas paskaičiuoti savo mėnesio ir metų taikytiną NPD – skaičiuokles rasite VMI svetainėje.

Kas bus su pinigais (permoka) jei nedeklaruosiu? Ar jie pradings? Kiek laiko dirbantieji turės deklaracijoms pateikti, kaip apie tai informuosite?

GPM permoką gyventojas gali susigrąžinti už 5-erius metus. Kasmet prasidėjus GPM deklaravimui, VMI primena gyventojams apie tokią jų teisę. Praėjusiais metais, 117,7 mln. Eur GPM permokos už 2017 m. susigrąžino gyventojai be raginimo. Dar 2,5 mln. – po to, kai VMI jiems apie tai priminė e.laiškais.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pajamų deklaravimas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pajamų deklaravimas

Ar mokesčių permoka yra paveldima tai yra, ar paveldėtojai turi teisę susigrąžinti velionio permokėtas mokesčių sumas? Kaip tą padaryti?

Pajamų mokesčio permoka yra paveldima. Mirusio gyventojo pajamų mokesčio permoką mokesčių administratorius apskaičiuoja pagal įpėdinio pateiktą prašymą arba pagal paveldėjimo bylą tvarkančio notaro paklausimą.

Ar gali šeimoje sutuoktinis pritaikyti savo vyro ar žmonos NPD, jei jis nedirba?

Ne, NPD gali būti taikomas tik darbo užmokestį gaunančiam gyventojui asmeniškai, priklausomai nuo jo metinių pajamų lygio.

Rūta Bilkštytė: jei gauni tik stabilų atlyginimą – taikyk NPD

Mokesčių ekspertė, Lietuvos mokesčių konsultantų asociacijos prezidentė Rūta Bilkštytė itin paprastu receptu, ką daryti dėl NPD, pasidalino socialiniame tinkle „Facebook“.

„Paprastas atsakymas į painią problemą, ar gyventojui taikyti NPD: visada apsimoka taikyti NPD ir gauti kiekvieną mėnesį daugiau darbo (DU) užmokesčio į rankas tuomet, jei gyventojo darbo užmokestis „ant popieriaus“ yra iki 2550 EUR ir jis žino bei neplanuoja gauti daugiau jokių kitų pajamų. Jei be DU gaus kitų pajamų – geriau NPD taikymo atsisakyti“, – paaiškino R.Bilkštytė.

15min ji paaiškino, niuansus, į ką reikėtų atsižvelgti – kartais nebūtina netgi pateikti prašymo buhalteriui, kad jis taikytų NPD.

Rūta Bilkštytė
Rūta Bilkštytė

„Prašymas yra tik formalumas. Buhalteris gali taikyti pirmą mėnesį NPD, apie tai pranešti pateikęs atlyginimo lapelį, ir jei gyventojas neprieštarauja – tai taikoma toliau“, – sako R.Bilkštytė.

Esminis principas – NPD apskaičiuojamas tik nuo darbo užmokesčio. Tačiau metų pabaigoje metinis NPD pritaikomas įvertinant visas pajamas, kokias tik gavo gyventojas, ne tik darbo užmokestį.

„Jei turi mažesnes nei 2555 Eur pajamas per mėnesį, iki šios sumos tu gali kažkiek NPD taikyti. Buhalterė darbuotojui pritaikys NPD apskaičiuodama teisingai. Tačiau jei žmogus gavo papildomų kitų pajamų, tada metų pabaigoje, teikiant metinę pajamų deklaraciją, visos pajamos perskaičiuojamos, ir perskaičiuojamas taikytinas NPD. Jei pajamos išauga, atsiranda prievolė sumokėti GPM, kuriam buvo pritaikytas NPD“, – sako R.Bilkštytė.

Minusą deklaracijoje vadina „beprocente valstybės paskola“

R.Bilkštytė paaiškina, kad taikant NPD, jei gyventojas gaus kitokių pajamų, metinėje pajamų deklaracijoje teks sumokėti mokesčių nepriemoką – ją vadina „beprocente valstybės paskola“.

„Žmonės pamato, kad reikia primokėti, jei sirgo ar būna visokių kitokių situacijų, kuomet gauna papildomų pajamų. Tai reikia įsivaizduoti kaip valstybės paskolą – kad jis, taikydamas NPD, turėjo valstybės beprocentę paskolą. (…) čia nereikia verkti, kad tau tenka primokėti. Reikia padėkoti valstybei už paskolą. Jei ja naudotis nenori – iškart sakyk, nenoriu taikyti NPD. Tada tau mokesčių administratorius pasibaigus metams sugrąžins permokėtus pinigus“, – paaiškina R.Bilkštytė.

Mato Miežonio / 15min nuotr./Paskutinė pajamų deklaracijų diena VMI
Mato Miežonio / 15min nuotr./Paskutinė pajamų deklaracijų diena VMI

Tačiau, anot jos, čia kyla problema, kad mokesčius susigrąžinti bus galima tik pateikus pajamų deklaraciją.

„Grąžins tik tada, kai tu paspausi mygtuką, kad sutinki, kad visos pajamos yra teisingai nurodytos. Net jei turėsi mokesčių permoką, bet nepateiksi deklaracijos, kad ir tos preliminarios, kurią suformuoja mokesčių administratorius, tu savo permokėto NPD nesusigrąžinsi“, – primena R.Bilkštytė.

Ji primena, kad teikti ir tikslinti pajamų deklaracijas galima už 5-erius praėjusius metus – už tokį laikotarpį galima susigrąžinti buvusias mokesčių permokas.

D.Jakutavičė pasidalino savo patirtimi: labiau patinka gauti, nei sumokėti

Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacijos pirmininko pavaduotoja Dalia Jakutavičė patikino, kad į profesines sąjungas dažniausiai kreipiasi tie darbuotojai, kuriems deklaracijoje atsiranda skolos, tačiau nebūna skundų, kai kažkas pinigus atgauna.

„Dažniausiai kreipiasi dėl to, kaip išspręsti skolos problemą. Tai mes ir patariame – jei yra galimybė NPD netaikyti, prašykite, kad netaikytų. Per mėnesį tai bus keletas ar keliolika eurų, o metų gale vis tiek galima susigrąžinti solidesnę sumą. Geriau jau kai žmonės atgauna, nes kitu atveju labai psichologiškai paveikia faktas, kai reikia sumokėti papildomus mokesčius“, – sako D.Jakutavičė.

Ji patikina, kad yra pati asmeniškai nunešusi buhalterijai prašymą, kad NPD nebūtų taikomas.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Transporto priemonės pirkimo - pardavimo sutartis
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Transporto priemonės pirkimo - pardavimo sutartis

„Kai pildau deklaraciją kitais metais, susigrąžinu pinigus. Nes problema – į mus žmonės kreipiasi tuomet, kai pildydami deklaraciją pamato, kad yra skolingi. Būna, kad jiems taiko NPD nuo tam tikros sumos, tačiau metų eigoje žmogus gauna ne tik su darbo santykiais susijusių pajamų. Kai viskas sugula į deklaraciją, žmogus pamato, kad valstybei yra skolingas“, – sako D.Jakutavičė.

Anot jos, tai itin aktualu jaunimui, kuris dažnai keičia automobilius ar jų darbo užmokestis nėra stabilus.

„NPD taikyti apsimoka tik tiems, kurie turi stabilų atlyginimą ir yra tikri, kad per metus negaus papildomų pajamų – neparduos automobilio, namo, iš ko galėtų susidaryti ženklios sumos. Dažnai būna, kad parduoda automobilį neišlaikę tam tikro termino, ir nuo kainos skirtumo reikia mokėti. Daug tokių atvejų pas mus – jaunimas klausia, iš kur skola atsirado? Pradedi ieškoti ir atrandi, kad pardavė automobilį“, – aiškina D.Jakutavičė.

Pasak profesinės sąjungos atstovės, NPD netaikymas tampa lyg taupymu – visus metus atidedama nedidelė pinigų dalis, o visa suma susigrąžinama pateikus deklaraciją. Be to, teikiant deklaracijas gyventojai dažnai pritaiko ir kitokias GPM lengvatas, todėl susigrąžinta suma gali būti netgi solidi. Pvz., nuo šių metų dalį GPM bus galima susigrąžinti už legaliai įsigytas būsto ar automobilių remonto, vaikų priežiūros paslaugas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Grynieji eurai
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Grynieji eurai

„Mano patarimas visiems – netaikyti NPD ir susigrąžinti pinigus vėliau. Taip mažiau rūpesčių ir būna labai malonu, kai gauni kokius 400-500 eurų į sąskaitą už įvairias lengvatas, kad ir savo pačios sutaupytus“, – sako D.Jakutavičė.

I.Ruginienė: įšaldomi pinigai, nebus galima išvengti deklaracijų

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė patikina, kad jei žmogus nepasinaudos NPD, gali negauti ir 50 eurų atlyginimo per mėnesį, todėl daliai tai yra labai svarbūs pinigai.

„Dar rengiant mokesčių reformą mes išsakėme baimes, kad šis klausimas neišspręstas. Jei dabar tu nepateiksi prašymo ir tau NPD netaikys, vadinasi, tavo atlyginimas bus mažesnis. Tada metų pabaigoje pildant deklaraciją pamatysi skirtumą, kiek pinigų tau nebuvo sumokėta. Žmonės bijo rašyti prašymą, kad jiems po metų nereikėtų susimokėti – nes jie nežino, kokios jų pajamos gali būti ateityje. Dėl to jie įšaldo savo pinigėlius visiems metams, ir mes praktiškai nemokamai finansuojame VMI“, – sako I.Ruginienė.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Inga Ruginienė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Inga Ruginienė

Ji vertina, kad dauguma žmonių dirba už stabilų darbo užmokestį ir kitų pajamų negauna – jiems naudinga iškart taikyti NPD.

„Tačiau tie žmonės, kurie turi ar kelis darbus, ar turi įvairių kitokių sutarčių, pvz., autorinių, ar kitų pajamų – ten jau tampa problema. Mes siūlėm įvairių variantų, išskirstyti NPD ir kitaip, tačiau į tai nebuvo atsižvelgta“, – sako I.Ruginienė.

Paklausta, ką rekomenduotų darbuotojui, neapsisprendžiančiam taikyti NPD, ar ne, ji pripažino, kad „daugiau komforto NPD netaikyti“ ir laukti pinigų po metų.

„Dabar tai skonio reikalas – paprastai žmogui nemalonu atiduoti metų gale pinigus. Tad jam nėra kitos išeities, kad jis patogiai jaustųsi metų gale – kad matytų pliusą, jis dabar turi kiekvieną mėnesį atsisakyti dalies pinigų ir neprašyti buhalterio taikyti NPD. Bet jei žmogus 100 proc. įsitikinęs, kad jo fiksuotas atlyginimas nekis, kitų pajamų nėra – jis tikrai gali rašyti prašymą dėl NPD taikymo“, – pataria I.Ruginienė.

Ji pastebi, kad didžiajai daliai gyventojų pretenduojant į NPD, praktiškai nebeliks tokių gyventojų, kurie metų pabaigoje būtų visiškai atsiskaitę su VMI – dauguma teks teikti deklaracijas.

„Dabar daug žmonių galėjo nedeklaruoti pajamų. Dabar dėl šito klausimo praktiškai vyks priverstinis pajamų deklaravimas. Nes jei tu nedeklaruosi, o kabės minusas, grės įvairios sankcijos ir VMI vis tiek pinigus priskaičiuos. Tačiau kai pliusas, tai jie pamiršta pasiskaičiuoti ir pervesti – norint atgauti pinigus būtina pateikti deklaraciją“, – sako I.Ruginienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius