Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Indėlių palūkanos Lietuvoje per metus ūgtelėjo 50-60 proc.

Ekonominė krizė ir pinigų stoka pernai finansines institucijas skatino sparčiai didinti palūkanų už indėlius normas. 2008 m. Lietuvos bankuose ir kredito unijose siūlomos palūkanos už indėlius išaugo daugiau nei per pusę – vidutiniškai 50-60 proc. Beveik visas šis augimas fiksuotas antrąjį metų pusmetį, o intensyviausiai palūkanos didintos paskutinįjį ketvirtį.
Taupyklė
Taupyklė / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.
Temos: 2 Palūkanos Indėlis

2008 m. sauso mėnesį vidutinė už indėlius litais siūloma palūkanų norma Lietuvos bankuose svyravo nuo 4,9 iki 6,3 proc., priklausomai nuo pasirinkto indėlio termino. Pirmosiomis šių metų sausio dienomis šie skaičiai buvo kur kas didesni: už 1 mėn. trukmės indėlį litais vidutiniškai siūloma 8 proc. palūkanų, o ilgalaikis (daugiau nei 12 mėn.) piniginis įnašas gali atnešti vidutiniškai 9,5 proc. palūkanų, o kai kuriose kredito unijose siūloma norma siekia net 10,7 proc.

„Bankų skolinimosi galimybės užsienyje prasidėjus finansų krizei tapo labai ribotos. Todėl grynųjų pinigų stoka verčia daugiau skolintis iš gyventojų. Būtent dėl to bankai smarkiai padidino palūkanų normas, siekdami pritraukti žmones laikyti daugiau pinigų juose“, – sako Indeliai.lt projekto vadovė Simona Buivydaitė.

Anot jos, kitos indėlius priimančios institucijos – kredito unijos – ir anksčiau veikloje naudodavo tik gyventojų įneštas lėšas, todėl čia palūkanų normos visuomet būdavo didesnės nei bankuose. Tačiau pernai jas teko dar labiau didinti, kad nebūtų prarastas konkurencinis pranašumas bankų atžvilgiu.

Pažymėtina, kad eurais laikomų indėlių palūkanos augo mažiau nei įnašų litais. Vidutinis metinis jų pokytis svyruoja nuo 40 iki 50 proc. Pavyzdžiui, 2008 sausį už trumpalaikį 1 mėn. indėlį mokėta apie 4 proc. palūkanų, tuo tarpu dabar siūloma vidutiniškai 6 proc. Tai yra trečdaliu mažiau nei už analogišką indėlį litais. Už ilgalaikį (daugiau nei 12 mėn.) indėlį eurais vidutinės palūkanos šiuo metu sudaro 7,3 proc. (pernai sausį buvo 5,5 proc.).

„Indėlių eurais palūkanos šiek tiek mažesnės dėl tarptautinės finansų rinkos daromos įtakos. Tarpbankinė palūkanų eurais norma yra mažesnės nei litų tarpbankinė kaina“, – palūkanų skirtumus aiškina S.Buivydaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius