Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Indijos rupija smuko iki rekordinio lygio JAV dolerio atžvilgiu

Indijos rupijos kursas antradienį pirmą kartą istorijoje pasiekė daugiau nei 80 rupijų už vieną JAV dolerį, JAV valiutai toliau stiprėjant bei suintensyvėjus užsienio kapitalo nutekėjimui iš šalies.
Indijos rupija
Indijos rupija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Bloomberg“ duomenys parodė, kad netrukus po prekybos sesijos pradžios rupijos ir JAV dolerio kursas pasiekė, 80,06 rupijos už 1 JAV dolerį lygį.

Didelė infliacija ir augančios palūkanų normos Jungtinėse Valstijose kartu su nerimu dėl artėjančio didžiausios pasaulio ekonomikos nuosmukio pastarosiomis savaitėmis paskatino dolerio stiprėjimą, investuotojams vis labiau vengiant rizikos.

Griežtesnė JAV pinigų politika padidino kapitalo nutekėjimą iš besivystančių rinkų, tokių kaip Indija.

Praėjusią savaitę paskelbti duomenys parodė, kad JAV vartotojų kainų infliacija birželį pasiekė naują aukščiausią lygį per keturis dešimtmečius, viršydama rinkos prognozes ir sustiprindama lūkesčius, kad kitą savaitę bus paskelbtas dar vienas didelis JAV federalinio rezervo sistemos (FRS) pagrindinės palūkanų normos kėlimas.

Pirmadienį rašytiniame pareiškime Indijos parlamentui finansų ministrė Nirmala Sitharaman smarkų rupijos kurso kritimą siejo su išorinėmis priežastimis.

„Pasauliniai veiksniai, tokie kaip Rusijos ir Ukrainos konfliktas, sparčiai augančios žalios naftos kainos ir sugriežtintos pasaulinės finansinės sąlygos, yra pagrindinės Indijos rupijos smukimo JAV dolerio atžvilgiu priežastys“, – teigė ji.

Tuo pačiu metu Indijos valiuta 2022 metais sustiprėjo Didžiosios Britanijos svaro, Japonijos jenos ir euro atžvilgiu, pridūrė N.Sitharaman.

Visgi dėl aukštesnių naftos kainų pablogėjo prekybos balansas šalyje, kuri importuoja 80 proc. naftos savo poreikiams patenkinti.

Birželį Indijos prekybos prekėmis deficitas padidėjo iki rekordinių 26,18 mlrd. JAV dolerių.

Mėnesinėje ekonominėje apžvalgoje Finansų ministerija teigė, kad brangesnis importas gali padidinti einamųjų metų deficitą ir toliau silpninti rupiją.

Vartojimo kainų infliacija Indijoje, šeštoje pagal dydį pasaulio ekonomikoje, birželį šiek tiek atvėso – iki 7,01 proc., balandį pasiekusi aštuonerių metų aukščiausią lygį (7,79 procento).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius