Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Indrė Genytė-Pikčienė. Lietuvoje kovą užfiksuota nulinė metinė infliacija

Statistikos departamento duomenimis, kovą užfiksuota nulio metinė bendroji vartotojų prekių ir paslaugų kainų infliacija. Prekės per metus atpigo 2,4 proc., o paslaugos pabrango – 6,2 proc. Per mėnesį prekių ir paslaugų kainos vidutiniškai susitraukė 0,2 proc.
Indrė Genytė-Pikčienė
Indrė Genytė-Pikčienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pasikeitusi vartotojų elgsena, vangesnė vartojimo paklausa, aukšta kainų indekso pernykštė palyginamoji bazė leido šiemet tikėtis kainų augimo išsikvėpimo ir netgi flirto su metinės defliacijos epizodais.

Tiesa, mėnesio vartotojų kainų krepšelio nuosmukį įtakojo ir tokios techninės aplinkybės, kaip nuo kovo įsigaliojęs 20 kartų iki 13 eur/t sumažintas akcizo tarifas naftos dujoms ir dujiniams angliavandeniliams (išskyrus gamtines dujas), kai jie naudojami kaip šildymui skirtas kuras, taip pat šildymui skirtoms naftos dujoms ir dujiniams angliavandeniliams, išpilstytiems į dujų balionus. Pigo ir kiti energetikos nešėjai.

Infliacinius procesus palaiko brangstančios paslaugos. Šio tipo metinę infliaciją ir toliau kaitina atlyginimų augimas, kurį kursto pernykščiai sprendimai kelti algas viešajame sektoriuje ir didinti mėnesinį minimalų atlyginimą. Šis dydis itin paveikus maitinimo, apgyvendinimo ir aptarnavimo paslaugų sektoriuose. Be to, nors MMA gali būti mokama tik už nekvalifikuotą darbą, jos kilstelėjimas nuvilnija plačiai ir paveikia visą pajamų vertikalę.

Vertinant tolesnes šių metų perspektyvas, infliacija išliks prislopusi pirmąjį pusmetį, tačiau gali šiek tiek atsitiesti rudeniop, kuomet, tikėtina, mažinamos palūkanų normos didins pasaulio pramonės centrų plėtrą ir apetitą žaliavoms bei įlies optimizmo brandžių ekonomikų vartotojams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius