Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Indžių svajones apie nuosavą verslą padeda išpildyti tik moterims skirtas bankas

Kaip ir dešimtys milijonų moterų Indijoje, Babita Gaekwad didžiąją savo gyvenimo dalį dirbo kitų žmonių namuose. Metų metus už 180 dolerių mėnesinį atlyginimą ji plušo dirbdama pusės etato namų virėjos darbą. Tačiau indės gyvenimas pasikeitė, jai pradėjus savo pačios verslą, kuriam pradinį kapitalą suteikė tik moterims skolinantis bankas „Bharatiya Mahila Bank“, rašo naujienų svetainė cnn.com.
Indės
Indės / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Gavusi paskolą iš šio banko moteris įgyvendino svajonę turėti savo maitinimo verslą ir šiuo metu nuolat tiekia maistą daugiau negu 30 klientų Delyje. B.Gaekwad dabar per mėnesį vidutiniškai uždirba apie 334 dolerius – dvigubai daugiau negu anksčiau.

„Bharatiya Mahila Bank“, kurio pavadinimas išvertus reiškia „Indijos moterų bankas“, yra pirmasis tokio pobūdžio bankas šalyje.

„Bharatiya Mahila Bank“, kurio pavadinimas išvertus reiškią „Indijos moterų bankas“, yra pirmasis tokio pobūdžio bankas šalyje, kurioje 2014 m. tik 43 proc. moterų turėjo sąskaitas bankuose. Tuo tarpu Kinijoje sąskaitas bankuose turi 75 proc., o Pietų Korėjoje 93 proc. moterų.

„Reikėjo žūtbūt finansiškai įtraukti šalies moteris, ypač tas moteris, kurios neturėjo nuolatinio priėjimo prie bankų“, – sakė banko generalinė direktorė S.M.Swati.

Mažas moterų, neturinčių sąskaitų bankuose, skaičius yra dalis didesnės problemos. 2013 m. oficialiai darbus turėjo tik 27 proc. Indijos moterų. Tokios situacijos susiformavimui didelę įtaką turėjo patriarchalinė Indijos kultūra, kadangi vyrų dominuojamoje visuomenėje moterų galimybės įgyti išsilavinimą yra gerokai menkesnės už vyrų.

„Bharatiya Mahila Bank“ moterys gali atsidaryti taupomąsias sąskaitas bei pasiimti paskolas palankiomis sąlygomis.

Kai kurios banko siūlomos paslaugos yra specialiai skirtos moterims, norinčioms įkurti grožio saloną ar medicinos kliniką bei įsigyti automobilį.

Dar viena banko veikla – finansinio raštingumo mokymai moterims, kuriuose jos dalijasi patirtimi ir verslo idėjomis.

Šiuo metu Indijoje veikia apie 80 moterims skirto banko filialų, o jau ateinančių metų kovą bankas nori turėti net 150 biurų visoje šalyje. Galimybe iš banko pasiimti paskolą jau pasinaudojo apie 85 tūkstančiai Indijos moterų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius