Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Infliacija blogina lietuvių galimybes apmokėti sąskaitas: 35 proc. gyventojų mano šiemet praleisiantys bent vieną mokėjimą

Kainų augimą pajuto daugelis (79 proc.) lietuvių, o pusės (47 proc.) šalies gyventojų finansams infliacija turėjo reikšmingą neigiamą poveikį. Tai lemia nerimą dėl galimybių laiku apmokėti sąskaitas, kurį jaučia 28 proc. lietuvių, rašoma bendrovės „Intrum“ pranešime žiniasklaidai.
Finansinė krizė
Finansinė krizė / 123RF.com nuotr.

Tokius duomenis atskleidė pirmaujančios kreditų valdymo bendrovės Europoje „Intrum“ paskelbta naujausia Europos vartotojų mokėjimų ataskaita.

35 proc. lietuvių mano, kad per artimiausius mėnesius bent kartą nesugebės apmokėti vienos ar kelių sąskaitų už komunalines paslaugas. Dar daugiau nei penktadalis (22 proc.) apklausoje dalyvavusių gyventojų yra įsitikinę, kad norėdami apmokėti svarbiausias sąskaitas šiemet bent kartą bus priversti praleisti mažesnio prioriteto mokėjimus.

Ataskaitos duomenys rodo, kad negalėdami laiku apmokėti visų sąskaitų gyventojai pirmiausiai praleistų e. prekybos mokėjimus (45 proc.), tuomet sąskaitas už interneto (24 proc.) ir telefono (23 proc.) paslaugas. Didžiausią prioritetą lietuviai teikia sąskaitoms už dujas, vandenį ir elektrą (83 proc.).

Iš viso vienos ar daugiau sąskaitų per praėjusius metus neapmokėjo 17 proc. lietuvių, o tokia pati dalis per pastarąjį pusmetį tam, kad nepradelstų mokėjimų, turėjo skolintis. Dažniausia sąskaitų neapmokėjimo laiku priežastis – paprasčiausias užmaršumas (54 proc.), tačiau daugiau nei trečdalis (35 proc.) gyventojų pripažino, kad sąskaitoms apmokėti pritrūko pinigų. Dešimtadaliui (12 proc.) respondentų sąskaitas laiku apmokėti sutrukdė techninės kliūtys.

„Infliacijos ir kylančių palūkanų normų sukeltas spaudimas blogina visos Europos ir Baltijos šalių gyventojų finansinę situaciją bei didina pradelstų apmokėjimų riziką. Vėluojantys mokėjimai ir augančios skolos kelia dar daugiau iššūkių didelio neapibrėžtumo laikotarpį išgyvenančioms valstybių ekonomikoms, apsunkina verslų veiklą ir kelia įmonėms iššūkių dėl finansinių srautų užsitikrinimo. Kadangi ekonomikoje viskas yra susiję, tai, galiausiai, atsiliepia ir vartotojams. Tad kiekvienam labai svarbu ieškoti galimybių sąskaitas apmokėti laiku, tinkamai susidėlioti prioritetus ir atsakingai valdyti savo išlaidas“, – sako bendrovės „Intrum“ vadovė Baltijos šalyse Ilva Valeika.

Europos vartotojų mokėjimų ataskaita atskleidė, kad siekdami suvaldyti infliacijos ir augančių palūkanų normų poveikį savo finansams 63 proc. lietuvių pakeitė arba planuoja pakeisti kai kuriuos savo vartojimo įpročius. 48 proc. Gyventų taip pat ėmė atidžiau stebėti išlaidas nebūtiniems dalykams, o trečdalis darbuotojų šiais metais planuoja prašyti didesnio nei įprastai atlyginimo kėlimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius