-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Infliacija Danijoje pasiekė aukščiausią nuo 1984 metų lygį

Gerokai pabrangus energijai ir maisto produktams, metinė infliacija Danijoje balandį pasiekė aukščiausią per beveik keturis dešimtmečius lygį, parodė antradienį paskelbti oficialūs duomenys.
Kopenhaga, Danija
Kopenhaga, Danija / 123rf.com nuotr.
Temos: 2 Danija Infliacija

Vartotojų kainų indeksas (VKI) balandį, palyginti su tuo pat mėnesiu pernai, pakilo 6,7 proc. ir prieaugis buvo didžiausias nuo 1984 metų birželio, pranešė Danijos statistikos tarnyba. Kovą metinė infliacija šalyje sudarė 5,4 procento.

Vien prekių kainos minėtu laikotarpiu pakilo 10,3 proc. ir jų pakilimas buvo didžiausias nuo 1982 metų lapkričio.

„Prekių kategorijoje 2022 metų balandį itin akivaizdžiai matyti, kaip pabrango elektros energija, maistas, degalai ir dujos“, – rašoma statistikos tarnybos paskelbtame pranešime.

Neskaičiuojant energijos ir neperdirbtų maisto produktų kainų, vartotojų kainos Danijoje balandį, palyginti su tuo pat mėnesiu pernai, pakilo 3,6 procento. Mėnesiu anksčiau grynoji metinė infliacija sudarė 3,2 procento.

„Manome, kad infliacija Danijoje balandį pasiekė piką, nes elektros energijos kainos jau ėmė mažėti, – pažymėjo „Danske Bank“ vyriausioji analitikė Louise Aggerstrom Hansen, kurią cituoja agentūra „Bloomberg“. – Tačiau tai priklausys nuo to, kaip keisis energijos kainos, o su jomis susijęs neapibrėžtumas yra milžiniškas.“

Po Rusijos invazijos į Ukrainą visame pasaulyje smarkiai pakilo kuro ir maisto kainos, nes dėl šio konflikto ir Vakarų sankcijų Maskvai sutriko tiekimas.

Jungtinių Valstijų, Jungtinės Karalystės ir įvairių kitų šalių centriniai bankai jau padidino palūkanų normas, siekdami pažaboti infliaciją, tačiau Danijos centrinis bankas rugsėjį sumažino savo bazinę palūkanų normą, siekdamas apsaugoti su euru susietos Danijos kronos keitimo kursą.

Europos Centrinis Bankas (ECB) savo palūkanų normų kol kas nekeitė, nors infliacija euro zonoje taip pat sparčiai kyla.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius