Infliacija smunka

Ekonomistų nuomone, jei pasaulio rinkose nebrangs nafta, artimiausiu metu infliacija Lietuvoje intensyviai mažės. Kovo mėnesį ji gali būti nulinė.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Šių metų vasario mėnesį metinė infliacija Lietuvoje sudarė 8,7 proc., vidutinė metinė – 10,7 procento. Vartojimo prekės per metus pabrango 7,8 proc., paslaugos – 11,7 procento.

Banko „DnB Nord“ vyriausiasis ekonomistas Rimantas Rudzkis LŽ aiškino, kad šių metų vasario mėnesį, kaip ir visuomet, prekės truputį brango, nes pavasarį, kol dar nėra šviežių daržovių ir kitų maisto produktų, prekybininkai linkę šiek tiek pakelti kainas.

Lėmė būsto ir energetikos kainos

Metinės infliacijos lygį labiausiai lėmė 22,2 proc. pabrangusios būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekės bei paslaugos.

Statistikos departamento duomenimis, vasarį vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 0,3 procento. Prekės pabrango 0,2 proc., paslaugos – 0,5 procento.

Vasario mėnesį bendrajam vartojimo prekių kainų pokyčiui daugiausia įtakos turėjo 2 proc. pabrangę alkoholiniai gėrimai ir tabako gaminiai, 0,8 proc. – sveikatos priežiūros grupės prekės ir paslaugos, 0,9 proc. – viešbučių, kavinių bei restoranų paslaugos ir 1,4 proc. atpigę drabužiai ir avalynė.

Sausį metinės infliacijos lygis siekė 9,6 procento. Prognozuojama, kad artimiausiais mėnesiais infliacija šalyje išlaikys mažėjimo tendenciją.

Išpardavimai išsiplėtė

Banko „DnB Nord“ vyriausiasis ekonomistas Rimantas Rudzkis LŽ aiškino, kad šių metų vasario mėnesį, kaip ir visuomet, prekės truputį brango, nes pavasarį, kol dar nėra šviežių daržovių ir kitų maisto produktų, prekybininkai linkę šiek tiek pakelti kainas. Tačiau R.Rudzkis atkreipė dėmesį, jog 1,4 proc. atpigo drabužiai ir avalynė, o tai vasarį neįprasta. „Matyti, kad nuolaidos ir išpardavimai išsiplėtė į vasario mėnesį. Anksčiau akcijos buvo organizuojamos gruodį-sausį, o dabar, kai situacija krizinė, nuolaidos yra didesnio masto nei anksčiau“, – dėstė jis.

Alkoholio ir tabako kainoms turėjo įtakos nuo šių metų sausio 1 dienos 20 proc. padidėjęs alkoholio akcizas. Tabako akcizas padidintas nuo kovo 1-osios, bet, pasak R.Rudzkio, dėl konkurencinio spaudimo verslininkai minėtų gaminių kainas kelia pamažu keletą mėnesių.

Galimas piktnaudžiavimas

„Tačiau man visiškai neaišku, kodėl brango sveikatos priežiūros grupės prekės ir paslaugos. Jos apskritai yra vienos sparčiausiai brangstančių prekių. Galbūt tai iš dalies susiję su mokamų paslaugų kainų sveikatos rinkoje didėjimu, kita vertus, šalies vaistų rinkoje konkurencijos tikrai trūksta, tad galimas ir piktnaudžiavimas kainų kėlimu. Šis 0,8 proc. brangimas gali būti susijęs ir su PVM didėjimu“, – samprotavo ekonomistas.

R.Rudzkio nuomone, viešbučių, kavinių ir restoranų paslaugų kainoms neabejotinai turėjo įtakos PVM lengvatos panaikinimas, įsigaliojęs nuo šių metų sausio 1 dienos. „Šitaip smukus vartojimui ateityje infliacija turėtų visai sumažėti. Žinoma, jei nebrangs nafta, mat jau girdėti kalbų apie galimą jos kainos didėjimą visame pasaulyje. Manau, kovo mėnesį infliacija gali būti ir nulinė“, – pažymėjo jis.

Tačiau vartotojams pigesnių prekių ir paslaugų, nors atlyginimai vis mažėja, teks palaukti, nes, pasak pašnekovo, gamintojų ir vartotojų kainos skiriasi geru pusmečiu. „Pavyzdžiui, žemės ūkyje šiuo metu pigios trąšos, bet dabartiniai maisto produktai užauginti su praėjusių metų trąšomis, kurios tuo metu buvo labai brangios. Todėl verslininkas, žinodamas savo prekės savikainą, iš paskutiniųjų stengsis neparduoti jos pigiau, nei ši realiai kainuoja. Šiuo metu kainų mažėjimą lemia smukusi prekių ir paslaugų paklausa, todėl verslininkai ryžtasi kai kurias prekes parduoti pigiau už savikainą, pavyzdžiui, nekilnojamąjį turtą. Staigus vartojimo sumažėjimas verčia verslininkus intensyviai tarpusavyje konkuruoti“, – dėstė R.Rudzkis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius