Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Infliacijai mažinant realųjį darbo užmokestį, JK streikuoja įvairių sektorių darbuotojai

JK apėmė geležinkelių tinklo, pašto ir uostų darbuotojų streikai, nes dešimtmečių aukštumas pasiekusi infliacija rekordiniu tempu mažina realiojo darbo užmokesčio vertę.
Jungtinė karalystė
Jungtinė karalystė / 123RF.com nuotr.

Didžiosios Britanijos geležinkelių tinklo darbuotojai, šią vasarą jau surengę didžiausią akciją sektoriuje per tris dešimtmečius, ketvirtadienį ir šeštadienį dalyvaus naujuose didelio masto streikuose.

Manoma, kad dešimtys tūkstančių darbuotojų streikuos abi dienas, todėl daugybė poilsiautojų ir į darbus keliaujančių žmonių susidurs su nepatogumais.

Londono metro darbuotojai streikuos šeštadienį, o sekmadienį prasidės aštuonių dienų JK didžiausio konteinerių uosto – Filikstou – darbuotojų streikas.

„Mes ir toliau darysime viską, kas būtina, kad apgintume darbo vietas, atlyginimus ir sąlygas per šią pragyvenimo išlaidų krizę“, – šią savaitę sakė pagrindinės Didžiosios Britanijos sąjungos „Unite“ vadovė Sharon Graham.

Oficialūs duomenys parodė, kad JK infliacija viršijo 10 proc. ir greičiausiai toliau augs.

Anglijos bankas prognozavo, kad šiemet infliacija pasieks 13 proc. ir įstums Didžiosios Britanijos ekonomiką į gilų ir ilgalaikį nuosmukį.

„Šis rekordinis realiojo darbo užmokesčio vertės kritimas rodo, kad tokioms profsąjungoms kaip „Unite“ gyvybiškai svarbu ginti darbuotojų atlyginimų vertę“, – teigė S.Graham, sukritikuodama teiginius, įskaitant Anglijos banko vadovo Andrew Bailey tvirtinimą, kad atlyginimų didinimas skatina infliaciją.

„Darbo užmokestis neskatina infliacijos“, – tvirtino ji prieš paskelbiant naujausius JK infliacijos duomenis, parodžiusius, kad stulbinančiai išaugusios maisto kainos buvo pagrindinis veiksnys, lėmęs infliacijos šuolį liepos mėnesį.

Kai kurie JK vasarą planuoti streikai buvo atšaukti, kai profsąjungos ir įmonės paskutinę akimirką susitarė dėl atlyginimų kėlimo.

Visgi nors „British Airways“ antžeminis personalas ir lėktuvų degalų pildytojai atsisakė minties streikuoti, kitų sektorių darbuotojai neketina nusileisti.

Daugiau nei 115 tūkst. buvusios valstybinės įmonės „Royal Mail“ planuoja keturių dienų streiką nuo rugpjūčio pabaigos.

Telekomunikacijų milžinės BT laukia pirmasis per 35 metus darbuotojų streikas, o „Amazon“ sandėlių darbuotojai, baudžiamosiose bylose valstybės gynybą teikiantys teisininkai ir atliekų sektoriaus darbuotojai neseniai surengė arba netrukus surengs protesto akcijas.

Mokytojai ir sveikatos priežiūros darbuotojai užsiminė apie galimus streikus, jei nesulauks priimtinų atlyginimų padidinimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius