Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 18 /11:23

Ingrida Šimonytė: negalima gyventi remiantis principu „atleidžiu visiems, kam esu skolinga“

Seime pristatydama 2012 metų biudžeto projektą finansų ministrė Ingrida Šimonytė negailėjo ir kritikos tiems, kurie nemato didelės būtinybės mažinti valstybės biudžeto deficitą ir toliau skolintis.
Finansų ministrė Ingrida Šimonytė
Finansų ministrė Ingrida Šimonytė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Primenu, kad panaikinti perviršinį deficitą 2012 metais Lietuva yra įsipareigojusi. Ar Lietuva gali nesilaikyti šio įsipareigojimo? Galbūt galima apskritai nesilaikyti jokių įsipareigojimų ir gyventi pagal principą – atleidžiu visiems, kam esu skolinga“, – pabrėžė Ingrida Šimonytė.

Vyriausybė yra numačiusi sumažinti deficitą nuo numatomų 5,3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) šiemet iki 2,8 proc. BVP kitąmet.

Tokį biudžeto deficitą, ministrės teigimu, svarbu išlaikyti norint užsitikrinti, kad Lietuva turėtų galimybių veikti jei nepavyktų vykdyti 2012 metų biudžeto plano.

„Vienas politikas klausė, kodėl ne 2,4 proc. Aš džiaugsiuosi, jei po diskusijų Seime planuojamas kitų metų viešųjų finansų deficitas dar labiau sumažės“, – sakė ministrė.

Ingrida Šimonytė pabrėžė, kad Lietuvos skola, palyginti su kitomis valstybėmis, nėra didelė, tačiau suskubo pastebėti, kad ir mamos vaikystėje mokė, kad reikia išleisti tik tiek, kiek turi, ne daugiau.

„Lietuvos skola tikrai nėra didelė, ypač jeigu ją lyginsime su kitomis valstybėmis. Tai mūsų laimė. Tačiau siūlau sakyti visą tiesą. Mūsų šaliai kitąmet reikės refinansuoti vieną milijardą eurų 2002  metais išleistų euroobligacijų. Anksčiau išleistų nemažų emisijų išpirkimas taps praktiškai kasdienybe“, – sakė ministrė.

Skolinsis užsienio rinkose

Skolintis Lietuvai kitąmet reikės apie 9,4 mlrd. Lt. Didžioji dalis sumos skirta senos skoloms grąžinti.

„Savo garbei turiu pasakyti, kaip sakė šaunusis kareivis Šveikas, kad deficito finansavimui kitais metais skolinsimės labai mažai. Jeigu deficitas bus 2,8 proc. BVP, reiškia, kad skolinsimės apie tris milijardus litų deficitui finansuoti“, – sakė I.Šimonytė.

Kitąmet ir 2013 metais reikės išpirkti anksčiau išleistas euroobligacijas, todėl vien kitąmet tam reikės pasiskolinti per 6 mlrd. Lt.

Didžiąją dalį lėšų – apie 2/3 – Lietuva skolinsis užsienio rinkose: „Priežastys yra paprastos: vidaus rinka yra labiau linkusi mums pasiūlyti trumpas trukmes, kurių mums nelabai reikia. Mes esame pasirengę išnaudoti vidaus rinką, bet tik iki tos ribos, kad netaptume pagrindiniais bankų klientais ir bankai nepersimestų skolinti Vyriausybei užuot skolinę verslui ir žmonėms. Kadangi didelė dalis pinigų yra skirta refinansavimui, kuris yra eurais, tai paprasčiausia ir būtų pasiskolinti tais pačiais eurais, be jokios abejonės.“

Dešimtadaliu daugiau pajamų

Nacionalinio biudžeto projekte numatoma, kad 2012 metų nacionalinio biudžeto pajamos (be ES ir kitos paramos lėšų – 7 mlrd. 241 mln. litų) sudarys beveik 21 mlrd. 816 mln. litų. Tai 9,6 proc. daugiau nei planuota į nacionalinį biudžetą surinkti šiais metais. Kartu su ES ir kitos tarptautinės finansinės paramos lėšomis numatomos nacionalinio biudžeto pajamos sudarys 29 mlrd. 057 mln. litų – 8,3 proc. daugiau nei planuota 2011 metais.

2012 metais nacionalinio biudžeto planuojamos išlaidos be ES paramos lėšų sudarys 22 mlrd. 524,9 mln. litų, t.y. beveik 56,9 mln. litų daugiau nei 2011 metais. Įskaičiavus ES paramos lėšas, planuojami 2012 metų nacionalinio biudžeto asignavimai – 29 mlrd. 765,5 mln. litų.

Visos viešosios išlaidos be Europos Sąjungos paramos 2012 metais sudarys apie 36,5 mlrd. litų – tiek pat, kaip praėjusiais metais, įskaitant pensijų atstatymą į prieškrizinį lygį. Visos viešosios pajamos 2012 metais sudarys apie 33,7 mlrd. litų.

Planuojami asignavimai didėja dėl skolos aptarnavimo (palūkanų mokėjimo) ir pasirengimo pirmininkauti ES Tarybai, ES įmokos, taip pat todėl, kad didėja ES lėšos, vadinasi didėja bendra-finansavimo sumos.

Deficitinis „Sodros“ biudžetas

2012 metais planuojamos „Sodros“ biudžeto išlaidos sudarys 13 mlrd. 973,9 mln. litų, pajamos – 11 mlrd. 902,4 mln. litų. „Sodros“ deficitas bus 2,07 mlrd. litų. Labiausiai išlaidos didės dėl pensijų atstatymo į prieškrizinį lygį – beveik 0,5 mlrd. litų. Taip pat bus grąžintos pensijų nepriemokos už 1995–2002 metus.

Privalomojo sveikatos draudimo fondo, kurio pagrindines pajamas sudaro valstybės biudžeto asignavimai, „Sodros“ bei Valstybinės mokesčių inspekcijos administruojamos įmokos, 2012 metų biudžeto suplanuotos išlaidos ir pajamos yra 4 mlrd. 140,9 mln. litų.

Detalų kitų metų biudžeto išlaidų planą galite rasti Finansų ministerijos puslapyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius