-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Invaldos“ grupės trijų ketvirčių pelnas – 233,7 mln. litų

Viena didžiausių Lietuvos investicijų bendrovių „Invalda“ per tris šių metų ketvirčius uždirbo 233,7 mln. litų konsoliduoto grynojo pelno, tenkančio įmonės akcininkams. Tuo pačiu 2010-ųjų laikotarpiu pelnas siekė 29,9 mln. litų. Pelno augimą lėmė „Sanito“ ir „Tiltra Group“ akcijų pardavimo sandoriai.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

„Trečiąjį ketvirtį užbaigtas „Sanito“ sandoris vainikuoja išėjimą iš kelių didžiausių mūsų verslų, įsipareigojimų padengimą bei laisvų lėšų investicijoms sugeneravimą. Tai – taip pat ir naujo etapo pradžia, kurio vienu iš pavyzdžių yra įėjimas į žemės ūkio sektorių, pasirašant sutartį dėl investicijų į „Litagrą“, – sakė „Invaldos“ prezidentas Darius Šulnis.

Baldų sektorius

Baldų sektorius, kuriame „Invaldai“ priklauso 72 proc. didžiausios šalies baldų gamybos bendrovės „Vilniaus baldai“ akcijų, per tris ketvirčius „Invaldai“ uždirbo 15,1 mln. litų grynojo pelno, arba beveik tiek pat, kiek ir 2010-ųjų sausį-rugsėjį (15,2 mln. litų). „Vilniaus baldų“ konsoliduota apyvarta išaugo 26,7 proc. iki 179,4 mln. litų, EBITDA – sumažėjo 2,7 proc. iki 28,3 mln. litų, o grynasis pelnas smuktelėjo 0,9 proc. iki 20,9 mln. litų.

„Sėkmingas „Vilniaus baldų“ laikotarpis tęsiasi toliau. Pagrindinis įmonės prioritetas išlieka nepakitęs – esamų konkurencinių pranašumų baldų gamyboje išsaugojimas ir naujų kūrimas“, – sakė D. Šulnis.

Nekilnojamasis turtas

Nekilnojamojo turto sektoriuje, kuriame įmonės veikia po „Inreal“ prekės ženklu, per tris ketvirčius patirta 2,2 mln. litų nuostolių. Tuo pačiu 2010 metų laikotarpiu nuostoliai tekę „Invaldai“ siekė 0,4 mln. litų.

Sektoriaus pardavimai siekė 19,3 mln. litų (2010 metų sausį-rugsėjį – 24 mln. litų).

„Tęsiame darbą su atskirais projektais, taip pat didinome kai kurias investicijas – pavyzdžiui, į žemės ūkio paskirties žemę. Nežiūrint į tai, kad mūsų verslas yra pritaikytas darbui įvairiomis rinkos sąlygomis, esminę įtaką rezultatams ir toliau darys bendra nekilnojamojo turto rinkos situacija“, – sakė D. Šulnis.

Pasak jo, ketvirtąjį ketvirtį bus atliekamas investicinio turto įvertinimas, kurio rezultatas ir nulems galutinį 2011-ųjų pelną ar nuostolį. Trečiojo ketvirčio pabaigoje nekilnojamojo turto sektoriaus investicinis turtas ir turimi butai sudarė 260,7 mln. litų.

Geležinkelių ir kelių infrastruktūra

Geležinkelių ir kelių infrastruktūros sektoriuje „Invaldai“ priklauso 12,5 proc. bendrovės „Trakcja – Tiltra“ akcijų, kurios kotiruojamos Varšuvos vertybinių popierių biržoje. Šių akcijų kainos smukimas „Invaldai“ atnešė 59,3 mln. litų nuostolių.

„Lenkijos infrastruktūros versle išaugusi konkurencija žymiai sumažino maržas, o tai turėjo įtakos visoms šioje srityje dirbančioms bendrovėms, įskaitant „Trakcja – Tiltra“, kuriai metai buvo sudėtingi dėl poreikio suvaldyti susijungimą su „Tiltra Group“, – sakė D. Šulnis.

Priešingai nei kituose sektoriuose, investicija į „Trakcja – Tiltra“ laikoma finansine, todėl „Invaldos“ ataskaitose atsispindi ne „Trakcja – Tiltra“ uždirbtas pelnas, o akcijų kainos pokyčio rezultatas.

IT infrastruktūros sektorius

Informacijos technologijų infrastruktūros sektoriuje, kuriame „Invaldai“ priklauso 80 proc. BAIP grupės akcijų, lapkritį užbaigtas Norvegijos specializuotos registrų informacinių sistemų programavimo bendrovės „Norway Registers Development“ įsigijimas, kartu perimant ir 70,7 proc. Lietuvos bendrovės NRD akcijų. Už „Norway Registers Development“ sumokėta 1,2 mln. eurų.

„Iš šio sandorio tikimės tiek teigiamos įtakos BAIP grupės veiklos rezultatams, tiek tolimesnės plėtros ir diversifikacijos tarptautiniu mastu“, – sakė D. Šulnis.

Jis pažymėjo, kad BAIP grupės verslas yra sezoniškas, o rezultatas išryškėja tik metų pabaigoje. „Tikimės, kad metai bus pelningi ir geriausi įmonės istorijoje“, – sakė D. Šulnis.

BAIP grupės pajamos per tris šių metų ketvirčius išaugo 11,6 proc. iki 19,3 ,mln. litų, patirta 0,9 mln. litų nuostolių.

Pastatų priežiūra

Pastatų priežiūros sektoriuje, kuriame „Invaldai“ priklauso „Inreal pastatų priežiūra“ bei kitos bendrovės, apyvarta išaugo 33 proc. iki 7,2 mln. litų, uždirbta 1,3 mln. litų grynojo pelno, tačiau jį lėmė vienkartiniai įvykiai. Atmetus juos, grynasis pelnas siekė 0,2 mln. litų.

Trečiąjį ketvirtį užbaigtas Vilniaus pastatų priežiūros bendrovės „Jurita“ įsigijimas, už kurią sumokėta 2,5 mln. litų.

„Po kelių nedidelių, bet sėkmingų įsigijimo sandorių ir dėl jų išaugusių verslo apimčių pagrindiniu prioritetu tampa kompanijos vidinių procesų sutvarkymas ir paruošimas naujai keliamiems augimo tikslams“, – sakė D. Šulnis.

Kiti svarbūs trečiojo ketvirčio ir pobalansiniai įvykiai

Trečiąjį ketvirtį užbaigtas „Sanito“ akcijų pardavimo sandoris, už kurias „Invalda“ gavo 315,6 mln. litų, o uždirbtas pelnas sudarė 185,9 mln. litų.

Užbaigus „Sanito“ ir „Tiltra Group“ sandorius, „Invalda“ padengė visus įsipareigojimus bankams ir grupės bendrovėms bei aktyviai nagrinėja naujų investicijų galimybes. Trečiojo ketvirčio pabaigoje „Invaldos“ lėšos, indėliai bei kitos likvidžios finansinės investicijos sudarė 156 mln. litų.

Lapkričio mėnesį pasirašyta sutartis dėl investicijų į vieną didžiausių žemės ūkio sektoriuje dirbančių Lietuvos bendrovių „Litagra“. „Invaldos“ grupė už 38,6 mln. litų įsigis 36,9 proc. „Litagros” akcijų. Sandorį tikimasi užbaigti gavus Konkurencijos tarybos leidimą – tai turėtų įvykti gruodžio mėnesį.

„Invalda“ buvo investavusi 20 mln. litų į „Snoro“ indėlio sertifikatą. Vyriausybė perėmė 100 proc. „Snoro“ akcijų, o Lietuvos bankas sustabdė „Snoro“ veiklos licenciją ir kreipėsi į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo bankui. Įvertinusi galimybę atgauti lėšas, „Invaldos“ valdyba nusprendė suformuoti 100 proc. indėlio sertifikato vertės atidėjimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius