Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Invega“ kurs tris rizikos kapitalo fondus – tikisi naujų startuolių

Ūkio ministerijos valdoma paskolas smulkiam bei vidutiniam verslui teikianti bei garantuojanti bendrovė UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“) priėmė sprendimus dėl investicijų į tris kuriamus naujus rizikos kapitalo fondus, kuriuos turėtų įsteigti atrinkti valdytojai UAB „Practica Capital“, UAB „LitCapital Asset Management“ ir jungtinės UAB „Strata“ bei „META S.r.l“ komandos.
Saulius Skvernelis pristatė naująjį ūkio ministrą
Virginijus Sinkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Į šiuos rizikos kapitalo fondus planuojama investuoti daugiau kaip 41 mln. eurų Europos regioninės plėtros fondo lėšų po to, kai atrinktos komandos pritrauks reikiamą privačių lėšų sumą (išskyrus Bendrai su verslo angelais investuojančio fondo atveju) ir bus suderintos fondų steigimo sutartys“, – rašoma pirmadienį žiniasklaidai išplatintame pranešime.

Ūkio ministro Virginijaus Sinkevičiaus teigimu, naujų rizikos kapitalo fondų atsiradimas „turėtų suteikti dar daugiau gyvumo ekosistemai ir paskatinti naujų startuolių kūrimąsi“.

123rf.com/Eurai
123rf.com/Eurai

Kaip rašoma pranešime, naujai įsteigti rizikos kapitalo fondai daug dėmesio skirs augimo potencialą turinčioms labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms (MVĮ). Finansinės priemonės „Bendrai su verslo angelais investuojantis fondas“ valdytojas kartu su verslo angelais ir kitais privačiais investuotojais pagal planą investuos į parengiamajame ar vėlesniuose plėtros etapuose veikiančias MVĮ, o priemonių „Plėtros fondas I, finansuojamas iš Europos regioninės plėtros fondo“ („Plėtros fondas I“) ir „Plėtros fondas II, finansuojamas iš Europos regioninės plėtros fondo“ („Plėtros fondas II“) valdytojai investuos į MVĮ, kurios sieks patekti į naujas rinkas, kurs naujus produktus arba kitaip realizuos plėtros planus.

„Iš viso buvome gavę 24 paraiškas valdyti rizikos kapitalo fondus. Pagrindiniai kriterijai, renkantis kiekvieno fondo valdytoją, buvo jų finansinis patikimumas, nepriekaištinga reputacija ir komandos sudėtis. Siekėme, kad valdytojų komanda būtų sudaryta iš patyrusių profesionalų, išmanančių Lietuvos verslo specifiką ir turinčių žinių ne tik apie įmonių poreikius, bet ir investavimo į įmones patirties“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas „Invega“ generalinis direktorius Kęstutis Motiejūnas.

Naujų fondų steigimo proceso pabaiga, anot „Invegos“, priklausys nuo sėkmingo privačių lėšų į fondus pritraukimo.

„Plėtros fondo I ir Plėtros fondo II valdytojai prieš steigdami fondus turės papildomai pritraukti privačių investuotojų lėšų. Tuo tarpu Bendrai su verslo angelais investuojantis fondas privačias lėšas pritrauks tiesiogiai investuodamas į MVĮ, todėl tikimasi, kad šis fondas pradės savo investavimo laikotarpį anksčiausiai, kai bus pasirašyta šio fondo sutartis“, – rašoma pranešime.

Šiuo metu vyksta Ankstyvosios stadijos ir plėtros fondo II valdytojo atranka.

„Šis dar vienas rizikos kapitalo fondas bus skirtas investuoti į įmones, vykdančias arba planuojančias vykdyti mokslinių tyrimų bei inovacijų veiklą. Šiam fondui valstybė skyrė 13,76 mln. eurų Europos regioninės plėtros fondo lėšų“, – tikina „Invega“.

Iš viso rizikos kapitalo priemonėms įgyvendinti Ūkio ministerija skyrė beveik 90 mln. eurų 2014–2020 m. Europos Sąjungos fondų lėšų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius