Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Investicijos gali duoti grąžą ir krizės metu

Finansų krizei įgaunant pagreitį, ne vienas investuotojas sunerimo dėl gerokai smukusių biržos indeksų, kurie ir toliau ritasi žemyn, teigiama Ūkio banko pranešime spaudai. Tačiau net ir sudėtingomis ekonominėmis sąlygomis, kuomet situacija finansų rinkose yra sunkiai prognozuojama, yra būdų ne tik išsaugoti kapitalą, tačiau ir uždirbti.
pinigai
pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Svarbu teisingai pasirinkti sektorius

Anot Ūkio banko finansų maklerio Tomo Kipišo, krizės sąlygomis patariama investicijų srautą kreipti į sektorius, kurie yra pajėgūs atsispirti ekonominiams šuoliams. Prie tokių priskiriamos komunalines paslaugas teikiančios kompanijos, maisto pramonės, telekomunikacijų sektoriai. Juose dirbančioms bendrovėms būdingas žemas skolų lygis, nedideli pajamų svyravimai, jų veikla nėra cikliška.

Kalbėdamas apie rinkas, T. Kipišas kaip perspektyviausias išskiria tas, kurių gelbėjimui vyriausybės skiria daugiausiai lėšų, tai – JAV, Kinija bei kai kurios kitos „didžiosios ekonomikos“. Tačiau reikia turėti omenyje tai, kad net ir įspūdingos apimties planai rezultatų duoda ne iš karto.

„Finansų rinkos paprastai atsigavimo ženklus pradeda demonstruoti 6 - 9 mėn. anksčiau nei bendri makroekonominiai rodikliai, tačiau reikia įvertinti, kad panašūs ekonomikos skatinimo planai pirmuosius vaisius subrandina ne anksčiau nei po 15 -18 mėn.“, – atkreipia dėmesį Ūkio banko finansų makleris.

Saugiausios alternatyvos – auksas, obligacijos, indėliai

Saugių užuovėjų ieškantiems investuotojams patariama dalį lėšų investuoti į auksą ar JAV iždo obligacijas. Pastarosios priemonės istoriškai krizių periodais laikomos vienomis saugiausių.

Saugių užuovėjų ieškantiems investuotojams patariama dalį lėšų investuoti į auksą ar JAV iždo obligacijas. Pastarosios priemonės istoriškai krizių periodais laikomos vienomis saugiausių.

Šiuo metu rinkoje taip pat esama nemažai fiksuoto pelningumo finansinių priemonių, tarp kurių – indėliai ir obligacijos. Skirtingai nei prieš krizę, dabar jos siūlo daugiau nei dvigubai išaugusias metines palūkanas, kurios siekia iki 10 proc.

Rizikingiausi sektoriai atsigauna greičiausiai

Finansų krizės sąlygomis rizikingiausi yra finansinio tarpininkavimo bei nekilnojamojo turto sektoriai. „Kadangi šie sektoriai yra vieni svarbiausių kylančios ekonomikos variklių, jie sugeba greičiausiai atsitiesti ir suteikia investuotojams patrauklių galimybių uždirbti pokriziniu periodu“, –  pabrėžia T. Kipišas.

Anot jo, investuotojams, kurie nespėjo krizei įsibėgėjus likviduoti investicijų portfelio, šiuo metu tai daryti yra neracionalu. Dabartiniu laikotarpiu tikslingiausia įsigyti investicinius produktus, periodiškai investuojant į patikimų bendrovių, savo rinkos lyderių, akcijas. „Potencialą turinčias įmones atpažinti galima pagal kelis kriterijus: ji turi turėti kompetentingą vadovybę, būti geros finansinės būklės, turėti nuoseklų pajamų augimą, rinka turėtų išsiskirti dideliais įsiskverbimo į ją barjerais“, –  aiškina finansų makleris.

Na, o būsimiems investuotojams svarbu žinoti, kad įsiliejimas į rinką pačioje krizės pabaigoje gali duoti labai patrauklių dividendų per pakankamai trumpą laiko tarpą.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius