-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Investicijų fondai 46 proc. turto investuoja į kitus kolektyvinio investavimo subjektus

Lietuvoje registruoti kolektyvinio investavimo subjektai (KIS) praėjusių metų pabaigoje į kitus investicijų fondus arba investicines bendroves buvo investavę 205,8 mln. litų – tai sudarė 46,1 proc. KIS valdomo turto.
pinigai
pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.
Temos: 1 Investicijos

Vertybinių popierių komisijos (VPK) duomenimis, į kitus investicijų fondus arba investicines bendroves investuojamo KIS turto dalis didėja. 2006–ųjų pabaigoje ji buvo tik 13,9 proc., 2007 metų pabaigoje – 22,5 proc., 2008–ųjų pabaigoje – 32,2 procento.

VPK teigimu, 73,7 proc. KIS investicijų į kitus investicijų fondus arba investicines bendroves tenka Liuksemburge registruotiems KIS, 12 proc. – Austrijoje, tačiau registracijos vieta neparodo, kur netiesiogiai investuojamas KIS turtas. Į Liuksemburgą ar Austriją „nukeliavę“ KIS pinigai vėliau investuojami įvairiuose pasaulio regionuose.

Išanalizavus netiesiogines fondų investicijas (per kitus KIS) paaiškėjo, kad daugiausiai investicijų tenka Vakarų Europai (28,7 proc.), JAV (24,3 proc.), NVS šalims (17,2 proc.).

Populiariausi tarp netiesioginių investicijų buvo JAV, Rusijos emitentai, toliau rikiavosi Vokietijos, Prancūzijos ir Japonijos emitentai.

Įvertinus visą investicinių fondų investicijų portfelį (tiek tiesiogines, tiek netiesiogines investicijas), paaiškėjo, kad investicijų vertė į besivystančių valstybių finansų rinkas ir žaliavas sudarė 46,7 proc. ir lenkė išsivysčiusioms valstybėms tenkančią dalį (35,1 proc.).

20,5 proc. KIS investicijų teko Baltijos valstybėms, 19 proc. – Vakarų Europos valstybėms ir Skandinavijai, 13,5 proc. – Šiaurės Amerikai, o 12 proc. – NVS valstybėms. Apie 20 proc. KIS turto buvo laikoma pinigais arba indėliuose.

Populiariausi tarp netiesioginių investicijų buvo JAV, Rusijos emitentai, toliau rikiavosi Vokietijos, Prancūzijos ir Japonijos emitentai.

Išanalizavus KIS investicijas į atskirų valstybių rinkas, paaiškėjo, kad daugiausiai investuota į Lietuvą – 85 mln. litų (18,3 proc. viso KIS turto), be to, dar 15,1 proc. KIS turto (67,7 mln. litų) laikoma Lietuvoje indėliuose ir pinigais.

Antra pagal populiarumą buvo JAV, kuriai teko beveik 13 proc. KIS turto (60 mln. litų), toliau rikiavosi Rusija – 11,6 proc., Vokietija – 3,7 proc., Prancūzija – 2,6 proc. turto.

Didžioji dalis Lietuvoje registruotų investicinių fondų investicijų teko aktyviai valdomiems KIS (95,9 proc.) ir tik 4,1 proc. – pasyviai valdomiems KIS.

Investicinių fondų investicijų į kitus KIS rinkos vertė 2009 metų pabaigoje buvo 7,92 proc. didesnė už įsigijimo vertę.

2009 metų pabaigoje Lietuvoje 11 valdymo įmonių buvo įsteigusios 35 KIS – 34 investicinius fondus ir vieną investicinę kintamojo kapitalo bendrovę. Bendra KIS investicinių portfelių vertė 2009–ųjų pabaigoje siekė 447 mln. litų, o KIS dalyvių skaičius – beveik 39 tūkstančius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius