Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Investicijų valdytojas Vaidotas Rūkas: banguojant finansų rinkoms, laikomės tvirtai

Koronavirusas gerokai pristabdė pasaulio ritmą, uždarė žmones karantinui namuose, tačiau to negalima pasakyti apie šiandieninę situaciją finansų rinkose. Jose veiksmo ir judesio yra tiek, kiek nebuvo matyti visą dešimtmetį. Finansų ekspertai pripažįsta – norint, kad investuotos lėšos kurtų ilgalaikę vertę, dabar kyla nemažai iššūkių sprendžiant, koks kelias turėtų būti teisingiausias.
Vaidotas Rūkas
Vaidotas Rūkas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Visgi patyrę investicijų valdytojai teigia, kad ir esant stabilesniems laikams, ir svyruojant finansų rinkoms, tvirtai jose laikytis padeda aiškus planas, leidžiantis suprasti ir išnaudoti verčių svyravimus. Tai svarbu ir valdant gyventojų patikėtas lėšas.

Pensijų ir investicinius fondus valdančio „INVL Asset Management“ Investicijų valdymo padalinio vadovas Vaidotas Rūkas šį laikotarpį prilygina gaisro evakuacijai. Visgi, jis teigia, kad nubraižyti tokiam atvejui reikiamas judėjimo kryptis padeda ir ankstesnių finansų rinkų įvykių analizė, kuri leidžia susidėti daugiau saugiklių, rodančių kelią link saugesnio išėjimo.

Kartą išmokęs – niekada nepamirši

V. Rūkas investuoti pradėjo dar būdamas moksleivis, o jo profesionali investicijų valdymo karjera tęsiasi jau 13 metų. Todėl paklaustas, kokie yra pagrindiniai šios veiklos principai, pašnekovas pabrėžia – pinigai uždirba pinigus. Tai suvokti, eksperto teigimu, lengviau perpratus investicijų valdymo procesus.

„Investavimas yra tarsi važiavimas dviračiu. Pradžia atrodo sudėtinga, o kol išmoksti, gali nusibalnoti kelius. Tačiau įvaldęs dviratį niekada nepamirši, kaip juo važiuoti. Patyręs investuotojas yra tarsi profesionalus dviratininkas: jis dalyvauja varžybose, siekia pergalių, nes supranta investavimo principus, išmano dviračio sandarą, mechanizmą. Viso to pradžia: teorinės žinios, literatūra, praktiniai patarimai ir svarbiausia – reguliarios treniruotės“, – akcentuoja V. Rūkas.

Tačiau fondų valdytojas pabrėžia: mėgautis važiavimu dviračiu galima ir nesiekiant profesionalių tikslų. Toks investuotojas, perpratęs pagrindines akcijų, obligacijų ar nekilnojamo turto specifikas, įgavęs kritinių žinių apie investicinius produktus, taip pat gali raškyti kantrybės ir taupymo vaisius.

Kantrybė – ir stiprybė, ir vertybė

Kalbėdamas apie klaidas, kurias daro pradedantys investuotojai, V. Rūkas išskiria du aspektus. Anot pašnekovo, suklupti galima dėl neišmanymo arba emocijų.

„Pradinis suvokimas apie investavimą yra tiesiog būtinas. Privalu žinoti, kad akcijų vertė nukristi 30 proc. gali ir be reikšmingos priežasties ar ypatingų sąlygų. Natūralus gali būti ir 50 proc. kritimas. Kai visa tai žinai dar prieš investuodamas, reakcija būna natūralesnė. Tai lemia galimybę išvengti antrosios klaidos – emocijų, kurios dažniausiai būna dvi: baimė ir godumas. Visi nori uždirbti kuo daugiau, o tuomet net ir patyrę gali persistengti. Kuomet akcijos ima kristi, netenka vertės, pasireiškia baimė. Tačiau investavimas laikantis esminių principų paprastai turi laimingą pabaigą – tereikia kantrybės“, – pastebi „INVL Asset Management“ Investicijų valdymo padalinio vadovas.

V. Rūkas papildo: investavimui nereiktų skolintis, nes tai gali lemti visos investicijos, o ne tik jos dalies, praradimus. Todėl, pasak finansų eksperto, svarbu išlaikyti nuovoką, kurią formuoja racionalus mąstymas.

„Visada reiktų vadovautis investicijų planu. Jis – lyg gaisro evakuacijos planas, parodantis saugų išėjimą, kai kyla stresas ir panika. Pats planas turi būti sukurtas vadovaujantis racionaliais argumentais – pradedant tikslu ir baigiant investavimo laikotarpiu bei su juo susijusia toleruojama rizika. Atsiverti jį ir žinai, ką turėtum daryti ir ar apskritai kažkokių veiksmų būtina imtis.

Pavyzdžiui, jei kaupiama pensijai ir kas mėnesį atsidedama po šimtą eurų, pervedant pinigus į akcijų fondą. Po penkerių kaupimo metų susidūrus su dideliu kritimu, o kaupti dar likus trisdešimt metų, investicijų planas nurodytų: nedaryk nieko, kritimas yra galimas, o vėliau, periodiškai investuojant, bus sukaupta dar didesnė suma. Tokios taisyklės suteikia taktikos ir strategijos komforto, sumažina neracionalių argumentų“, – teigia V. Rūkas, pasakodamas apie asmeninį pensijų kaupimą.

„Žinoma, visai kitoks yra profesionalų – pensijų fondų valdytojų, kurie nuolat aktyviai analizuoja rinkų pokyčius ir siekia išnaudoti svyravimus tam, kad į fondus investuoti pinigai sukurtų ilgalaikę vertę, kasdienis darbas. Tokiems laikotarpiams ir įvairiems jų scenarijams taip pat iš anksto rengiame atskirus planus, kurie padeda veikti įvairiose situacijose“, – sako investicijų valdytojas.

Krizės – skirtingos, išeitys – taip pat

Pasak V. Rūko, investavimo profesionalai nuolat stebi ir analizuoja ne tik rinkų tendencijas, bet ir savo veiksmus, gilinasi į atskiras sritis bei vertina atskirų veiksmų galimą poveikį visam investicijų portfeliui.

„Galiu tik patvirtinti – jei investuoti ruošiamasi į specifinę bendrovę, labai siaurą sritį ar regioną, tuomet praradimai gali siekti ne tik 50 proc., bet ir gerokai daugiau. Todėl investicijas, o tuo pačiu ir riziką, reiktų išskaidyti tiek per skirtingas pasaulio rinkas, tiek ir per sektorius.

Neatstatomų praradimų viso pasaulio mastu tikimybė yra itin maža. Kuo plačiau išskaidomos investicijos ar jei pasirenkamas specifinis atitinkamo rizikingumo produktas, tuo mažesni yra tikėtini svyravimai. Taip nepatiriama negrįžtamo nuostolio: jei viena iš bendrovių, į kurią investavai, bankrutuotų, išskaidytas portfelis tokią riziką sumažina. O valdant pensijų fondus, ši rizika mažinama turtą nukreipiant į akcijų fondus, kuriuose yra tūkstančiai įmonių“, – įsitikinęs fondų valdytojas.

Ši patirtis paremta ir ankstesniais svyravimais. Visgi su koronaviruso pandemija susijusi krizė yra kitos prigimties nei iki šiol buvusios, tad papildomų priemonių imasi ir įvairių šalių vyriausybės.

„Visi tikimės, kad situacija kaip įmanoma anksčiau bus suvaldyta, o ekonomikos ir investicijų vertė atsistatys. 2008-aisiais krizės priežastys buvo finansinės ir tai sukėlė bendrą griūtį. Dabar vyriausybės bei centriniai bankai reaguoja stipriau ir greičiau. Bando užbėgti krizei už akių, stengiasi išsaugoti darbo vietas, skatinti vartojimą net ir karantino sąlygomis. Atitinkamai dirbame ir mes, siekdami sumažinti rinkų kritimo pasekmes ir optimaliai jas išnaudoti ilgalaikiu laikotarpiu“, ­– sako INVL Investicijų valdymo padalinio vadovas.

Pateikiama informacinio-rinkodarinio pobūdžio informacija negali būti interpretuojama kaip rekomendacija, pasiūlymas ar kvietimas investuoti ir negali būti laikoma jokio sandorio pagrindu. Investuojant ir kaupiant pensijų fonduose prisiimama investicinė rizika. Investicijos gali būti ir pelningos, ir nuostolingos, Jūs galite negauti finansinės naudos, prarasti dalį ar net visą investuotą sumą. Investicijų praeities rezultatai negarantuoja ateities rezultatų. Turto valdymo bendrovė negarantuoja pensijų ir investicinių fondų pelningumo. Priimant sprendimą investuoti, reikia įvertinti visas su investavimu susijusias rizikas bei išsamiai susipažinti su pasirinkto fondo strategija, taisyklėmis, atskaitymais (mokesčiais), pagrindinės informacijos investuotojams dokumentu ir kita aktualia informacija, kurią galite rasti www.invl.com arba savo pensijų kaupimo bendrovės interneto puslapyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius