Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Investuotojų asociacija: ESO ir „Ignitis gamybos“ delistingavimas – smūgis kapitalo rinkai

Valstybės valdomos „Ignitis grupės“ (buvusios „Lietuvos energijos“) antrinių įmonių Energijos skirstymo operatorius (ESO) ir „Ignitis gamybos“ (buvusi „Lietuvos energijos gamyba“) delistingavimas iš „Nasdaq“ Vilniaus biržos taps dar vienu smūgiu Lietuvos kapitalo rinkai, teigia Investuotojų asociacija.
ESO
ESO / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Rudenį pakeistas pavadinimas simbolizuoja naujas „Ignitis grupės“ vertybes – pradedama nuo skaidrumo mažinimo, nes akivaizdu, kad iš biržos pasitraukusios bendrovės visuomenei ir investuotojams teiks gerokai mažiau informacijos nei tai darydavo iki šiol“, – pranešime sakė Investuotojų asociacijos valdybos pirmininkas Vytautas Plunksnis.

Pasak jo, „Ignitis grupė“ siekia pasipelnyti smulkiųjų akcininkų sąskaita – už ESO akcijas ketinama siūlyti 10 proc. mažiau, nei jos kainavo 2016 metais, kai šiomis akcijomis pradėta prekiauti po „Lesto“ ir „Lietuvos dujų“ sujungimo į naują bendrovę ESO.

Pirmadienį vakare paskelbta, kad „Ignitis grupė“ inicijuoja akcininkų susirinkimus ir siūlys nebeprekiauti ESO ir „Ignitis gamybos“ akcijomis Vilniaus biržoje.

„Ar tai – pripažinimas, jog per šį laikotarpį nepavyko sukurti vertės, nes OMX Vilnius indeksas per tą patį laikotarpį pakilo 45 proc.? Taip pat žiūrint į smulkiesiems akcininkams siūlomą kainą, galima konstatuoti, kad „Ignitis grupės“ garsiai skelbtas planas grupės vertę iki 2020 metų padidinti du kartus žlugo“, – sakė V.Plunksnis.

Per laikotarpį nuo ESO įsteigimo „Ignitis grupei“ buvo perduoti pelningi nereguliuojami verslai, o trauktis iš biržos numatoma po laikino rezultatų pablogėjimo. Pasak V.Plunksnio , kitąmet ESO pelnas turėtų ženkliai augti, nes smarkiai didėja skirstymo tarifai.

Investuotojų asociacijos teigimu, abejonių kelia ir ESO bei „Ignitis gamybos“ valdybų elgesys – patvirtinti didžiausio akcininko paraišką sušaukti susirinkimą buvo nuspręsta tą pačią dieną, nors įstatymas tam numato net 10 dienų terminą.

„Tai rodo, kad ESO bei „Ignitis gamybos“ valdybos dirba tik vienam akcininkui ir klusniai vykdo jo nurodymus, o jokie žingsniai padidinti akcijų kainą ir veikti smulkiųjų interesais nebuvo daromi“, – tvirtino V.Plunksnis.

Pirmadienį vakare paskelbta, kad „Ignitis grupė“ inicijuoja akcininkų susirinkimus ir siūlys nebeprekiauti ESO ir „Ignitis gamybos“ akcijomis Vilniaus biržoje. Anot Investuotojų asociacijos, gruodžio 4 dieną vyksiantys susirinkimai bus tik formalumas, nes „Ignitis grupė“ valdo 94,79 proc. ESO ir 96,82 proc. „Ignitis gamybos” akcijų.

ESO ir „Ignitis gamybos“ akcijos kotiruojamos biržos Oficialiajame prekybos sąraše.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius