-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Investuotojų asociacija: „Ignitis grupė“ ESO akcijas nuvertina 30 proc.

Iš biržos delistinguojamos įmonės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) akcijas ją valdantis energetikos holdingas „Ignitis grupė“ nuvertina apie 30 proc., teigia Investuotojų asociacija. Pasak jos, ESO akcijos turėtų būti superkamos už turto kainą, pagal kurią nustatomos elektros ir dujų skirstymo kainos.
Ignitis
Ignitis / Arno Strumilos / 15min nuotr.

„Reguliuojamo turto vertė (RAB) yra plačiai naudojamas dydis vertinant infrastruktūros bendroves. Mūsų atlikta analizė rodo, kad rinkoje vyraujant itin mažoms palūkanų normoms akcijų kainos dažnai net viršija šį dydį“, – pranešime sakė Investuotojų asociacijos valdybos narė Sigita Pranckėnaitė.

Anot jos, jeigu ESO reguliuojamą turto vertę laiko sąžininga tarifams nustatyti, ji turėtų būti teisinga ir akcijų supirkimui

„Todėl lieka du sprendimai – arba akcijų kainos, mokamos smulkiesiems, padidinimas, arba elektros ir dujų skirstymo kainos sumažinimas visiems Lietuvos vartotojams“, – teigė S.Pranckėnaitė.

Spalio 31 dienos duomenimis, ESO reguliuojamo turto vertė siekia 1,6 mlrd. eurų, todėl atėmus skolas akcijų kaina turėtų siekti 997 mln. eurų, arba 1,114 eurų už akciją, sako Investuotojų asociacija. Tuo tarpu „Ignitis grupė“ už ESO akcijas preliminariai siūlo 0,788 eurų už akciją.

„Akivaizdu, kad tai – siekis pasipelnyti smulkiųjų sąskaita“, – teigė S.Pranckėnaitė.

Apie ESO ir kitos antrinės įmonės „Ignitis gamyba“ pagrindinė šių bendrovių akcininkė „Ignitis grupė“ paskelbė lapkričio 11 dieną.

Investuotojų asociacija šiuo metu buria grupę, kuri sieks, kad ESO ir „Ignitis gamybos“ akcininkams būtų pasiūlyta turimas akcijas konvertuoti į viešą akcijų pasiūlymą (IPO) planuojančios „Ignitis grupės“ akcijas ir taip išlaikyti dalyvavimą energetikos įmonių kapitale.

Šiuo metu „Ignitis grupė“ valdo 96,82 proc. „Ignitis gamybos“ ir 94,98 proc. ESO akcijų.

Nuo paskelbimo apie ESO delistingavimą bendrovės akcijos biržoje pabrango 9,27 proc. iki 0,79 euro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius