-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Investuotojų susidomėjimas Lietuva yra išaugęs

Nors tiesioginės užsienio investicijos (TUI) pernai buvo sumažėjusios, užsienio investuotojų susidomėjimas Lietuva auga, teigia „Nordea“ banko ekonomistas Žygimantas Mauricas.
Žygimantas Mauricas
Žygimantas Mauricas / „Nordea“ nuotr.

Pasak jo, investuotojų susidomėjimas Lietuva ir jų tolerancija rizikai auga, tačiau kol kas nematyti konkrečių veiksmų, nes keletą metų vis kas nors kliudo investicijų proveržiui, penktadienį rašo „Verslo žinios“.

Ž.Mauricas teigė, kad optimistiškai nuteikia suaktyvėję įmonių įsigijimai Lietuvoje: „Dėl šios priežasties didesnio TUI proveržio galime tikėtis iš gamybos sektoriaus, juolab kad Vakarų ekonomika, euro zona šiek tiek atsigauna, o Baltijos šalys ir apskritai Vidurio ir Rytų Europa tampa nebloga alternatyva net tai pačiai Kinijai, kuri galimai susidurs su ekonominėmis problemomis“.

Tiesioginių užsienio investicijų (TUI) srautas į Lietuvą pernai buvo daugiau nei ketvirtadaliu mažesnis negu 2012metais.

Lietuvos banko ir Lietuvos statistikos duomenimis, TUI srautas Lietuvoje pernai siekė 1,4mlrd. litų (1,2proc. BVP) – 499,6mln. litų, arba 26,6 proc. mažiau nei užpernai. Reinvesticijos per metus išaugo daugiau nei 4 kartus, tačiau tai neatsvėrė sumažėjusių akcinio ir kito kapitalo srautų.

Sparčiausiai pernai didėjo Švedijos (1,1mlrd. litų), Nyderlandų (532,8mln. litų), Suomijos (340,8 mln. litų) ir Austrijos (210,7mln. litų) investicijos, o daugiausia mažėjo – Latvijos (632,8mln. litų), Rusijos (323,3mln. litų), Lenkijos (213,6 mln. litų) ir Prancūzijos (209,4mln. litų) TUI.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius