Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irano atgimimo viltys šiais metais gali subliūkšti

2016 – ieji turėjo tapti Irano proveržio metais, tačiau dabar daug kas tuo abejoja. Saudo Arabija su Iranu pradėjo vaidytis po to, kai Teheranas pasauliui bandė įrodyti, kad negamina branduolinių bombų ir yra pasiruošęs vėl tapti pasaulinės ekonomikos dalimi, laukdamas skaudžių dešimtmečius trukusių sankcijų panaikinimo, rašo cnn.com.
Susirinkimų mečetė Isfahane
Susirinkimų mečetė Isfahane / Vytauto Juršėno nuotr.
Temos: 1 Iranas

Bet koks galimas karinis susidūrimas tarp dviejų Artimųjų Rytų šalių būtų itin brangus, tačiau egzistuoja keli veiksniai, lemiantys, kad Iranui jau dabar yra iškilusi ekonominė grėsmė.

Sankcijų panaikinimo atidėjimas

Raktas į Irano atgimimą yra Vakarų įvestų sankcijų panaikinimas. Teheranas atkirstas nuo pasaulio ūkio yra nuo 1979 m., kuomet po islamo revoliucijos JAV įvedė sankcijas, dėl kurių šiitiškam Iranu pasidarė sudėtinga pardavinėti naftą ir įvairius gaminius.

Raktas į Irano atgimimą yra Vakarų įvestų sankcijų panaikinimas.

„Teheranui reikalingas Vašingtonas tam, kad būtų atskleistas visas ekonominis potencialas, o JAV reikalingas Iranas norint išspręsti didžiuosius konfliktus regione“, – teigė Harvardo universiteto mokslininkas Majidas Rafizadehas.

Susitarimas su didžiosiomis pasaulio šalimis buvo pasiektas, kuomet Iranas pažadėjo atverti savo branduolinius objektus inspektoriams iš užsienio mainais į sankcijų panaikinimą.

Vis dėlto konkreti sankcijų panaikinimo data nustatyta nebuvo.

Tarptautinė atominės energetikos agentūra tą datą turės paskirti pateikusi išvadas, ar Iranas išlaikė tokį „inspektorių testą“. Nors anksčiau buvo kalbėta, kad su sankcijomis galėtų būti atsisveikinta jau sausį, tačiau pastarojo meto įtampa gali lemti šios datos nukėlimą.

Naftos kainų kritimas

Iranas įdėmiai seka naftos kainas pasaulio rinkose ir laukia nesulaukia, kada galės šią žaliavą vėl pardavinėti pasaulio rinkose. Tačiau naftos pardavimas tikrai netaps melžiama karve, apie kurią Irano lyderiai svajoja – naftos kainų lygis šią savaitę pasiekė žemiausią ribą per septynerius metus.

Iranas ir Saudo Arabija turi didžiausius naftos telkinius pasaulyje ir šios šalys yra pagrindinės OPEC žaidėjos.

Iranas ir Saudo Arabija turi didžiausius naftos telkinius pasaulyje ir šios šalys yra pagrindinės OPEC žaidėjos. Suvienijusios jėgas jos galėtų sumažinti naftos gavybą, kas sustabdytų jos kainų kritimą. Tačiau dabar dvi priešininkės yra pasiruošusios padaryti bet ką, kad pakenktų viena kitai.

Tai gera žinia vairuotojams, bet ne Saudo Arabijos ir Irano biudžetams. Saudo Arabijos iždas sparčiai senka ir ji apkarpo socialines garantijas savo piliečiams, o Iranui, norint išlaikyti biudžeto balansą, būtina, kad naftos barelis nenusmuktų žemiau 70 dolerių ribos.

Irano prekybos partneriai sukasi nuo jo

Saudo Arabija nėra vienintelė šalis, nutraukusi diplomatinius santykius su Teheranu po savo ambasados padegimo.

Prekybos santykiai atšalo ir su Bahreinu, Sudanu ir Jungtiniais Arabų Emyratais. Savo ambasadorių iš Teherano atšaukė ir Kuveitas.

Nors Iranas ir tikisi, kad šiais metais atsivers pasaulio rinka, tačiau regioniniai prekybos partneriai vis tiek yra itin reikalingi, tad jų nusigręžimas gali skaudžiai paveikti islamo respublikos ekonomiką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius