Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš čempionato Brazilijoje galima uždirbti ne tik lažybų punkte

Geriausių pasaulio futbolininkų įvarčiai nuo ketvirtadienio drebins ne tik sporto aistruolių širdis, bet ir akcijų rinkas.
Grafičiai Brazilijos miestuose
Grafičiai Brazilijos miestuose / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Bent dalį birželio 12-ąją prasidėsiančios ir mėnesį truksiančios futbolo fiestos Brazilijoje pamatys maždaug pusė viso pasaulio gyventojų. Todėl nenuostabu, kad dvidešimtojo pasaulio futbolo čempionato įtaka sieks kur kas toliau nei stadionų vejos ar sofos prie televizorių ekranų.

JAV investicinis bankas „Goldman Sachs“ netgi paruošė šiam įvykiui skirtą ataskaitą, kurioje teigiama, kad pasaulio taurę laimėjusios šalies įmonių akcijų po pergalės perkama maždaug 3,5 proc. daugiau.

Pralaimėjimas finale yra dvigubai skaudus, nes antrąją vietą užėmusios šalies akcijų rinka patiria apie 2 proc. nuosmukį

Tuo metu pralaimėjimas finale yra dvigubai skaudus, nes antrąją vietą užėmusios šalies akcijų rinka patiria apie 2 proc. nuosmukį. Tiesa, „Goldman Sachs“ iš savo modelio turėjo pašalinti Argentiną, čempionatą laimėjusią 1978 ir 1986 metais bei vicečempione tapusią 1990-aisiais. Tada po akcijų rinkos griūties atsigaunanti valstybė pasaulio indeksą viršijo trečdaliu.

Visgi britų dienraščio „The Financial Times“ kalbintas vienas iš „Goldman Sachs“ ataskaitos bendradarbių Peteris Oppenheimeris pabrėžė, kad futbolo čempionato įtaka rinkoms yra trumpalaikė ir netrunka ilgiau trijų mėnesių, kai situacija stabilizuojasi ir valdyti vėl pradeda pamatiniai principai.

„Sentimentalaus pakilimo tikėtis galima tik trumpam. Jei namuose žaidžianti Brazilija laimėtų, ji galėtų tikėtis šiokio tokio augimo“, – sakė jis.

Brazilija laimės aikštėje...

„Goldman Sachs“ prognozuoja 48,5 proc. tikimybę, kad šiemet pasaulio čempione taps Brazilija. Antroje vietoje – Argentina (14,1 proc.), trečioje – Vokietija (11,4 proc.). Toliau rikiuojasi Ispanija (9,8 proc.), Olandija (5,6 proc.), Italija (1,5 proc.), Anglija (1,4 proc.) ir Urugvajus (1,1 proc.). Visos kitos komandos neperžengia 1 proc. ribos.

Lietuvoje veikiančios lažybų bendrovės laikosi panašios nuomonės apie būsimus nugalėtojus. Tiek „TopSport“, tiek „TonyBet“, tiek ir „Orakulas“ Brazilijai prognozuoja čempionų titulą ir siūlo mažiausius statymų koeficientus.

Pergalę Brazilijai žada ir garsus JAV statistikos analitikas Nate`as Silveris. Išgarsėjęs, kai itin tiksliai atspėjo praeitų ir užpraeitų JAV prezidento rinkimų rezultatus, jis brazilams prognozuoja 45,2 proc. tikimybę laimėti čempionatą.

Artėjant čempionatui Brazilijos ekonomika pradėjo stoti

...tačiau praloš ekonomikoje

Artėjant čempionatui Brazilijos ekonomika pradėjo stoti. Pirmąjį šių metų ketvirtį šalies BVP augo 0,2 proc., kai pernai augimas siekė 0,4 proc., pranešė Geografijos ir statistikos institutas.

Spalį perrinkimo antrai kadencijai sieksianti Brazilijos prezidentė Dilma Rousseff dėl prastų ekonomikos rezultatų kaltina aukštą infliaciją ir žemą verslo investicijų lygį.

Infliacija išlieka virš 6 proc. – kur kas aukščiau už Brazilijos centrinio banko tikslą. Siekdamas suvaldyti kylančias kainas jis laiko 11 proc. bazinę palūkanų normą.

Šalies finansams greičiausiai nepadės ir investicijos į čempionatui skirtus projektus. Sportu besidominčių ekonomistų Stefano Szymanskio ir Simono Kuperio knygoje „Futbolonomika“ (angl. Soccernomics) teigiama, kad „šeimininkavimas sporto turnyrui nepaverčia šalies turtinga“. Priežastis paprasta: neatsiperka netgi investicijos į specialiai statomą infrastruktūrą, ką jau kalbėti apie pelną.

Ekonominės naudos nesitiki ir Brazilijos gyventojai

Ekonominės naudos nesitiki ir Brazilijos gyventojai. Neseniai atliktoje „Pew Research Centre“ apklausoje net 61 proc. galvojo, kad renginys pakenks šalies finansams.

Negana to, nuo 2010-ųjų brazilai tampa vis piktesni dėl šalies valdymo. Prieš 4 metus nepatenkintų buvo pusė, o šiandien – jau 72 proc. Dauguma apklaustųjų norėtų, kad daugiau valstybės finansų būtų skiriama prastai įrengtoms mokykloms ir švaresnio vandens tiekimui, o ne čempionatui. Nepasitenkinimas valdžios sprendimais jau kurį laiką verčia žmones eiti į gatves.

Tačiau yra tikimybė, kad futbolo šventei pasibaigus, ypač, jei Brazilijos rinktinė nugalės, žmonės taps nors šiek tiek laimingesni.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius