-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš ES paramos pinigų Alytaus rajone valomos užterštos teritorijos

Visoje Lietuvoje yra daugybė praeityje užterštų teritorijų – dažniausiai tai buvusių sovietinių ūkių ir kolūkių palikimas. Alytaus rajone įgyvendinami du 2007-2013 m. Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų lėšomis remiami projektai, kurių metu kenksmingi teršalai bus išvalyti dviejose seniūnijose – Kriokialaukio ir Nemunaičio.
Kartais padaroma daug didesnė žala nei nesumokėti mokesčiai - sudarkomas unikalus kraštovaizdis.
Darbai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Kaip 15min.lt sakė Alytaus rajono savivaldybės administracijos Viešųjų ryšių tarnybos vedėja Vitana Bručienė, Kriokialaukio seniūnijoje vykdomo projekto tikslas – pašalinti buvusio pesticidų sandėlio teritorijoje susikaupusius teršalus, sustabdyti gruntinio vandens ir giluminių grunto sluoksnių teršimą ir taršos su gruntinio vandens srautu pernešimą į kitas teritorijas.

„Taip Krokialaukio seniūnijos gyventojams bus užtikrinta teisė į saugią aplinką“, – sakė V.Bručienė. Ji paaiškino, kad projekto metu bus išvalyta 0,29 ha ploto užteršta teritorija, nugriauti ir išvežti buvusio pesticidų sandėlio ir kitų likusių statinių griuvėsiai, pašalinta apie 2300 kubinių metrų užteršto grunto.

V.Bručienė sakė, kad bendra šio projekto vertė yra 470 tūkst. 056 litai. 85 proc. šios sumos skirta iš 2007-2013 m. ES struktūrinių fondų. Likusią dalį įsipareigojo skirti Alytaus rajono savivaldybė.

Teršė požeminį vandenį

Kitas panašaus pobūdžio projektas įgyvendinamas Nemunaičio seniūnijoje. „Nemunaičio kaimo pietrytiniame pakraštyje buvusios naftos bazės teritorijos ekogeologinis tyrimas parodė, kad nors bazė pagal paskirtį nebenaudojama, jos eksploatacijos metu susidariusi tarša išplito grunte ir teršia požeminį vandenį“, – kalbėjo V.Bručienė.

Teritorijos grunte naftos teršalų kiekiai net 124 kartus viršija leistinas ribines vertes, o požeminiame vandenyje bendra naftos angliavandenilių koncentracija viršija leidžiamas ribines vertes (kai vanduo nėra naudojamas gėrimo ir buities reikmėms) iki 18 kartų. Požeminio vandens užterštumas aiškiai rodo, kad teršalai migruoja gilyn iš paviršinių grunto sluoksnių.

Anot V.Bručienės, buvo priimta išvada, kad aplinkai didžiausią grėsmę kelia 1580 kubinių metrų  teritorijoje esančio naftos produktais užteršto grunto. Siekiant jį pašalinti taip pat būtina nugriauti nebenaudojamą bazės pastatą. Pašalinus šiuos taršos šaltinius būtų sustabdytas teršalų sklidimas į gilesnius grunto sluoksnius ir požeminį vandenį bei išvengta neigiamo poveikio aplinkai ir žmonių sveikatai.

Šio projekto įgyvendinimui iš 2007-2013 m. ES struktūrinių fondų skirta  517 tūkst. 418 litų.

Ūkių ir kolūkių palikimas

Dažniausiai praeityje užterštos teritorijos yra sovietinių ūkių ir kolūkių palikimas. Tačiau kiek šiuo metu kurioje savivaldybėje yra praeityje užterštų teritorijų ir kurios jų pavojingiausios, tiksliai nėra žinoma. Lietuvos geologijos tarnyba (LGT) šiuo metu baigia atlikti preliminarius ekogeologinius tyrimus visose savivaldybėse. Tuomet savivaldybės galės imtis pačių teritorijų tvarkymo darbų.

Tose 15 teritorijų, kurioms tvarkyti buvo gauta ES parama ir šiuo metu įgyvendinami projektai, taip pat prieš tai buvo atlikti tyrimai; kai kuriuos jų atliko LGT, kai kuriuos – pačios savivaldybės.

Projektams pagal priemonę „Praeityje užterštų teritorijų tvarkymas“ iš 2007-2013 m. ES struktūrinių fondų skirta 53,390 mln. litų. Iki liepos 30 d. savivaldybėms pateikus paraiškas paramai gauti, jas įvertinus ir paskirsčius paramą, iš šios sumos liko nepanaudota apie 24 milijonai litų.

Todėl Aplinkos ministerija ketina nustatyti naują paraiškų teikimo įgyvendinančiai institucijai terminą. Tačiau iki to laiko regionų plėtros taryboms savivaldybės turi pateikti konkrečius projektinius pasiūlymus, kokias būtent teritorijas jos nori tvarkyti.

 

Logo ES

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius