-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš Graikijos bus atimtas išsivysčiusios šalies statusas

Graikija taps pirmąja iššsivysčiusia šalimi, praradusia šį statusą. Agentūra „MSCI“, sudaranti tokį reitingą, skelbia, jog Graikija taps besivystančia šalimi, praneša lenta.ru.
Protestuotojai prie Graikijos parlamento
Graikija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Agentūros pranešime spaudai pažymima, kad dabartinė šalies ekonominė situacija neatitinka kriterijų, kurie taikomi išsivysčiusioms rinkoms. „MSCI“ atkreipia dėmesį į didelę šalies skolinę naštą, ekonomikos sąstingį, sunkumus pritraukiant kapitalą.

Statusas buvo sumenkintas ir Marokui. Valstybė neteko vietos išsivysčiusių šalių sąraše ir buvo pripažinta pereinančiąja rinka. Tuo pačiu metu agentūra padidino Jungtinių Arabų emyratų ir Kataro statusą iki išsivysčiusių.

„MSCI“ Graikijos situaciją ėmėsi peržiūrinėti pernai. Tuomet agentūra pranešė, kad šalyje praktiškai neveikia finansų rinkos, o tai gali lemti įvertinimo pokyčius. „MSCI“ pastebi, jog Graikijoje paplitę barteriniai mainai, stagnacija akcijų rinkoje, apribojimai atsiskaitant negrynaisiais pinigais.

Akcijų indeksai Graikijoje smunka nuo 2007 metų. Dėl biudžeto deficito ir didelės išorės skolos, šaliai teko dukart gauti Europos Sąjungos paramą.

Išsivysčiusia šalimi Graikija buvo pripažinta 2001 metais. Šiuo metu pagal „MSCI“ sąrašą į jį patenka 22 šalys. Dar 22 valstybės, įskaitant Rusiją, Kiniją, Indiją ir Braziliją, yra įtrauktos į besivystančiųjų sąrašą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius