Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš Ispanijos į Lietuvą atkeliavę mandarinai šiemet brangesni: ieško skaniausių ir kvapniausių

Prekybos centruose ir turguje jau pakvipo mandarinais, tačiau gyventojai akylūs – skaičiuoja ir stebi kainas, ieško skanesnių, atsirenka vaisių rūšis, kad ant šventinio stalo būtų tik pačios aukščiausios kokybės vaisiai.
Mandarinai
Mandarinai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Turguje – skanesni

Kalbinti pardavėjai teigia, kad vaisiai vežti iš Ispanijos yra švieži ir chemiškai neapdoroti, auginti ir sunokę natūraliai, nepurkšti prieš transportavimą. O Kalėdinis akcentas – mandarinai su šakelėmis ir lapeliais ypač išsiskiria savo sultingumu bei kvapu. Anot jų, parduotuvėse tokių nėra ir nebūna. Pagyrimų ispaniškiems vaisiams negaili ir patys pirkėjai, nors kainos mandarinų šiemet didesnės nei pernai.

„Prieš kalias dienas prie prekybos centro pirkau mandarinus. Man labai patiko. Jie be kauliukų, gerai lupasi ir sultingi. Šiandien vėl grįžau. Prekybos centre mandarinai kitokie, beskoniai ir lipnūs, o kaina ta pati“, – skirtumus vardino panevėžietis Vytautas.

Be chemijos

Prie kai kurių Panevėžio prekybos centrų ispaniškais vaisiais prekiaujanti Žana, pritaria savo klientui ir patikslino, kad vaisiai kuriais ji prekiauja nėra chemiškai apdoroti. Moteris atskleidė, kad vaisius ji perka iš Lietuvos tiekėjų.

„Vaisius jie veža iš Ispanijos. Ne kartą patys bandėme, ragavome, draugus vaišinome, pamatėme, kad yra daug skanesni nei kitų, todėl nusprendėme juos pardavinėti“, – kalbėjo pardavėja.

2 eurus už mandarinų kilogramą prašanti Žana sako, kad kaina gyventojai nesiskundžia, supranta, jog viskas brangsta.

„Labiausiai gaila senjorų. Stengiuosi kiekvienam jų padaryti nuolaidą. Kuo daugiau perka – tuo didesnė nuolaidą pritaikau“, – sakė moteris.

Bumas – prieš Kalėdas

Ispaniškais vaisiais prekiaujanti, įmonės „Tropikas“ įkūrėja Viktorija pasakojo, kad panevėžiečiai jau po truputį pradeda ruoštis šventiniam stalui – perka granatas, apelsinus, alyvuoges, na o mandarinų pirkimo bumo tikimasi sulaukti prieš pat Kalėdas.

„Kol kas gyventojai rūpinasi kitais reikalais – ne vaisiais. Vieni dairosi, klausia kainų, kiti mandarinus perka gimtadieniams, šventėms ar kitoms progoms“, – kalbėjo Viktorija.

Iš Ispanijos į Lietuvą atkeliavę mandarinai šiemet brangesni.
Mandarinai – natūralūs

Anot jos, įmonė prekiauja ispaniškais mandarinais – su lapeliais ir šakelėmis. Vaisiai nepurkšti ir nevaškuoti.

„Pirkėjai kartais pyksta, kad mandarinus sveriame su šakelėmis ar lapeliais, bet juk jie palaiko gyvybę ir neleidžia vaisiui sudžiūti. Mandarinai nėra vaškuoti ar purkšti, jie natūralūs, todėl trumpiau išsilaiko“, – sakė Viktorija ir patarė šiuos vaisius laikyti vėsioje vietoje, kad ir balkone, nes mandarinai nebijo šalčio.

Anot pašnekovės, prekes įmonė vežasi tris kartus į savaitę, todėl vaisiai visada švieži. O pirkėjai ypač pamėgo ‚Clemenules‘ rūšies mandarinus. Jie perkamiausi, nes tai tikri Kalėdiniai mandarinai – saldūs, nuo jų kvepia visi namai.

„Jų turime jau gerą savaitę, būtent šiuo metu šie mandarinai patys skaniausi, nebeturi rūgštelės kuri būdavo prieš gerą mėnesį“, – tvirtino moteris.

Brangesni nei pernai

Viktorija sako, kad šiemet mandarinai brangesni nei įprastai. Tam įtakos turėjo padidėjusios transportavimo išlaidos. Pernai tuo pačiu laikotarpiu mandarinai kainavo 1,50 euro, šiemet kaina siekia 2 eurus už kilogramą.

„Neturime iš ko rinktis. Tokia situacija. Stengiamės, kad ir žmonėms nebūtų per brangu, bet žiūrime ir savęs, juk reikia užsidirbti ir gyventi. Visada su pirkėju leidžiamės į derybas. Dažnai žmonės užsakinėja didesniais kiekiais. Pavyzdžiui, už 2,5 kilogramus moka 5 eurus. Gali būti, kad kainos dar truputėlį kris, bet tikrai ne iki pernykščių“, – sakė Viktorija.

Veža į namus

Ji pastebi, kad gyventojai vis dažniau renkasi patogesnį vaisių pirkimo būdą – pristatymą į namus. Ypač tokia paslauga suaktyvėjo karantino metu.

„Vieni pirkėjai prekę nori patys pamatyti, pačiupinėti, nes jie taip pripratę nuo senų laikų. Kiti renkasi pristatymą į namus, nes nereikia niekur eiti. Taip patogiau ir laiką sutaupo. Turim pastovių klientų, kuriems įprastai įvairių rūšių vaisius vežame kas dvi savaites. Pristatymai dažniausiai prasideda nuo trečiadienio, ypač jų daug savaitgaliais“, – sakė Viktorija.

Daržovės iš Lenkijos

Įmonė prekiauja ne tik šviežiais mandarinais, bet ir apelsinais, citrinomis, tropiniais vaisiais – skraidintais mangais, ananasais, džiovintais vaisiais, alyvuogėmis ar lenkiškomis daržovėmis.

„Pirkėjams sunku suprasti kaip gali būti, kad Lenkija daržovių turi, o Lietuva ne. Bet taip yra. Lietuvius vadiname tinginiais, nes ūkininkai neišnaudoja savo resursų. Kad ir kaimyninė šalis, bet Lenkija mus lenkia darbštumu, geru ir tikslingu žemės apdorojimu. Lietuva šviežių daržovių neturi ir nėra ką pasiūlyti, kad ir kaip ieškotume“, – sakė Viktorija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius