-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Iš loterijų traukiasi pramogautojai

Ekonominis nuosmukis neaplenkė ir loterijų organizatorių. Pernai gerokai šoktelėję bilietų pardavimas šiemet pamažu ima kristi.
Loterijos bilietas
Loterijos bilietas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 1 Pardavimai

Kaip „15min“ sakė bendrovės „Olifėja“ prekybos ir rinkodaros direktorė Laima Skeivienė, vasario mėnesį bilietų pardavimas, palyginti su praėjusiais metais, dar buvo nepakitęs. Tačiau kovo mėnesį smuko 4 proc.

„15min“ nepavyko iš pirmų lūpų sužinoti, kaip laikosi bendrovė „Žalgirio loto“, organizuojanti telefoninio ryšio loterijas „Taip arba Ne“, „Žirgų lenktynės“, momentines loterijas „Milijonierius“, „Pinigėlis“ ir kitas. „Vadovas serga ir bus tik po mėnesio. Daugiau niekas šios informacijos neteikia“, – sakė „Žalgirio loto“ telefonu atsiliepusi mergina.

„15min“ nepavyko iš pirmų lūpų sužinoti, kaip laikosi bendrovė „Žalgirio loto“, organizuojanti telefoninio ryšio loterijas „Taip arba Ne“, „Žirgų lenktynės“, momentines loterijas „Milijonierius“, „Pinigėlis“ ir kitas. „Vadovas serga ir bus tik po mėnesio. Daugiau niekas šios informacijos neteikia“, – sakė „Žalgirio loto“ telefonu atsiliepusi mergina.

Vyriausioji lošimų priežiūros komisija (VLPK) taip pat neturėjo duomenų nei apie šių, nei apie praėjusių metų pastarosios bendrovės finansinius rodiklius. 2007-ųjų duomenimis, „Žalgirio loto“ pelnas buvo 411 tūkst. 822 Lt. „Olifėjos“, kuri organizuoja terminalines loterijas „Teleloto“, „Kenoloto“, „Jėga-2“, momentines loterijas „Auksinė žuvelė“, „Greiti pinigai“ ir kt., pelnas 2007-aisiais siekė per 3 mln. Lt.

„Visi procesai vyksta laipsniškai“, – sakė „Olifėjos“ atstovė L.Skeivienė, paklausta, ar tai reiškia, kad bendrovė jau pajuto ekonominę krizę, ir paneigė kalbas, jog sunkmečiu žmonės laimės ieško loterijose.

Pastaruoju metu Slovakijoje loterijų pardavimas sumažėjo 14 proc., Vokietijoje – 11 proc., o Danijoje – 9 proc.

Pasak SEB banko analitikės Vilijos Tauraitės, šiek tiek sumažėjęs bilietų pardavimas gali rodyti, kad žmonių požiūris į loterijas darosi racionalesnis.

Anot V.Tauraitės, natūralu, kad sumažėjus pajamų šaltiniams, netekus darbo, žmonės ieško kitų būdų, kaip gauti pinigų, tačiau perkant loterijos bilietus tikimybė praturtėti nepadidėja.

Dalyvavimo loterijose įtaka šeimos finansams priklauso nuo to, kiek žmonės yra į tai įsitraukę, kiek išlaidauja. „Vienas ar pora bilietų nėra daug“, – kalbėjo V.Tauraitė ir pridūrė, kad masiškas bilietų pirkimas yra kas kita. Tačiau, pasak jos, tai yra kraštutiniai atvejai.

Paklausta, ką patartų loterijoms negalintiems atsispirti žmonėms, V.Tauraitė patikino, kad pirmiausia reikėtų sumažinti išlaidas, o ne vien bandyti didinti pajamas.

Kada rizikuojame?

Vilniaus psichoterapijos ir psichoanalizės centro psichiatro Lino Slušnio teigimu, dabar iš loterijų pasitraukia žmonės, bilietus pirkdavę dėl pramogos. Lieka tie, kurie anksčiau pirkdavo daug bilietų ir vis dar yra pasiryžę laimėti, tiesa, dabar jie perka mažiau bilietų.

Paklaustas, ar į Vilniaus psichoterapijos ir psichoanalizės centrą kreipiasi žmonių, priklausomų nuo loterijų, L.Slušnys sakė, kad tokių iš tiesų yra. Vis dėlto, jo teigimu, centro specialistai antplūdžio nejaučia. „Paradoksas – žmogui brangu eiti pas psichologą, bet lošti ar pirkti bilietų jis eina su dar didesniais pinigais“, – kalbėjo L.Slušnys.

Žmogus tampa priklausomas nuo loterijų tada, kai jaučia potraukį. „Priežastys banalios: ratas užsisuka, kai žmogus pralošia ir bando atsilošti. Atsilošimas tampa priklausomybe“, – sakė psichiatras.

Kita priežastis – kai žmogui pasiseka. Atsiranda paskata per akimirką tapti turtingam, tačiau žmogus neįvertina, kad dažniau pralošiama nei laimima.

Loterijas organizuojančios „Olifėjos“ atstovų teigimu, bilietų pardavimas, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, sumažėjo 4 procentais.

Kaip apsisaugoti nuo apgavikų?

1. Jei nedalyvavote jokioje loterijoje ar žaidime, nepirkote loterijos bilietų, nesiregistravote ir nepildėte jokių anketų nei raštu, nei internete, jūs negalite dalyvauti ir tuo labiau laimėti loterijoje, teigiama VLPK interneto svetainėje.

2. Atkreipkite dėmesį į loterijos ar žaidimo organizatoriaus pavadinimą ir buveinės adresą, internetinės svetainės adresą.

3. Neteikite savo asmens ir banko duomenų, jei jų prašoma telefonu, rašte ar elektroniniame laiške. Tokia informacija gali būti teikiama tik nuvykus į loterijos organizatoriaus būstinę. Jūsų pateiktais duomenimis gali būti pasinaudota apgaulės būdu bandant išvilioti pinigų, steigiant  fiktyvias įmones, sudarant neteisėtus sandorius ar įforminant kitokias operacijas.

4. Legaliai veikiantys loterijų organizatoriai niekada neprašys jūsų pervesti pinigų, neva skirtų banko mokesčiams, pavedimui padengti ar kaip garantas arba užstatas. Tuo tarpu sukčių loterijose prašoma pervesti atitinkamą pinigų sumą įvairioms išlaidoms padengti. Tai yra dar vienas būdas išvilioti pinigų.

5. Kilus abejonių ar klausimų dėl gauto pranešimo apie siūlomą laimėjimą, kreipkitės į Valstybinę lošimų priežiūros komisiją tel. +370 5 233 62 46.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius