-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš nedarbo baimės išsivadavę lietuviai dabar bijo kainų augimo

Lietuvos gyventojai svarbiausia šalies problema laiko kainų augimą, nors apskritai Europos Sąjungoje dėl infliacijos nerimaujama mažiau. Ten didžiausia baimė – nedarbas ir nelegali imigracija, rodo paskelbta tradicinė Eurobarometro tyrimo ataskaita. Daugiau nei du trečdaliai lietuvių teigia esantys patenkinti savo gyvenimu.
Dauguma pagyvenusių žmonių kavinėse ar kitose pasilinksminimų vietose nesilanko, nes jiems ten per brangu. O jei kaina ir įkandama, siūlomos pramogos dažnai visai  neatitinka senjorų interesų.
Dauguma pagyvenusių žmonių kavinėse ar kitose pasilinksminimų vietose nesilanko, nes jiems ten per brangu. O jei kaina ir įkandama, siūlomos pramogos dažnai visai neatitinka senjorų interesų. / E.Ovčarenko/15min.lt nuotr.

Infliaciją arba kainų augimą tarp svarbiausių šalies problemų nurodė kiek daugiau nei pusė (51 proc.) Lietuvos gyventojų. Dėl nedarbo, kuris buvo didžiausia baimė 2009 metais, šiuo metu nerimauja 26 proc. gyventojų. Toliau rikiuojasi baimės dėl mažų pensijų (21 proc.), aukštų mokesčių (20 proc.), ekonominės padėties (19 proc.) ir kitos.

Tik šeštoje vietoje atsidūrė imigracijos į ES problema, kurią, kaip svarbią, paminėjo 15 proc. Lietuvos piliečių.

Vidutinis europietis, kalbėdamas apie savo šalies problemas, visų pirma, minėjo nedarbą (31 proc.) ir imigraciją (26 proc.). Terorizmas, kaip svarbi problema, buvo minimas 14 proc. apklaustųjų (palyginti Lietuvoje – tik 1 proc.).

Paklausti, kokios problemos yra pačios aktualiausios visos ES mastu, tiek Lietuvos piliečiai, tiek visos ES piliečiai pirmiausia minėjo dvi: terorizmą (44 proc. Lietuvoje ir 33 proc. vidutiniškai ES) ir imigraciją (53 proc. Lietuvoje ir 45 proc. vidutiniškai ES). Viešųjų finansų situacija kaip viena pagrindinių problemų buvo minima vidutiniškai 17 proc. europiečių.

Per tyrimą taip pat buvo analizuojamas gyventojų pasitenkinimas gyvenimu – dvejus metus iki tol Lietuvoje kilęs pasitenkinimo savo gyvenimu rodiklis 2016 m. rudenį smuktelėjo 5 procentiniais punktais. Šiuo metu 70 proc. Lietuvos piliečių yra patenkinti savo gyvenimu.

Atsakydami į klausimą, kokiais informacijos šaltiniais labiausiai pasitiki, tiek Lietuvos piliečiai, tiek ir visi europiečiai nurodė radiją ir televiziją (Lietuvoje jais pasitiki atitinkamai 66 ir 62 proc. apklaustųjų, o visoje ES vidutiniškai – 59 ir 50 proc.). Taip pat daug piliečių pasitiki spauda (Lietuvoje – 53 proc., ES vidutiniškai – 46 proc. apklaustųjų). Internetu pasitiki 43 proc. Lietuvos piliečių. Tai vienas aukščiausių rodiklių visoje ES, kur vidutinis pasitikėjimas šiuo informacijos kanalu yra 36 proc.

Eurobarometro tyrimas Europos Komisijos užsakymu atliktas 2016 m. lapkričio mėnesį visose 28 ES valstybėse narėse. Per tyrimą visoje Lietuvoje apklausti 1009 respondentai, atrinkti atsitiktinės tikimybinės atrankos būdu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius