Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš Ukrainos nutekėjusių milijardų Vakarai grąžinti nežada

Ukrainos valdžios institucijos tikina, kad jos pirmtakai iš šalies pavogė 30 – 40 milijardų JAV dolerių. Tiesa, surasti šių pinigų kol kas niekam nepavyko. Nors dalis lėšų yra įšaldytos užsienio šalyse, bet jų grąžinti į Ukrainą taip pat niekas neskuba, rašo korrespondent.net.
Viktoras Janukovyčius spaudos konferencijoje
Viktoras Janukovyčius spaudos konferencijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Latvija jau užsidirbo

Vis dažniau pasitaiko atvejų, kuomet valstybės, į kurią buvo pervedamos Ukrainos pareigūnų lėšos, pastarąsias konfiskuoja, o pats Kijevas lieka be nieko.

Latvijos teismas valstybės naudai jau konfiskavo 50 mln. Eur, kurie į šios šalies bankus buvo pervesti iš Ukrainos. 2014 m. rudenį tuometis Ukrainos generalinis prokuroras Vitalijus Jarema paskelbė, kad iš buvusio šalies vicepremjero Sergejaus Arbuzovo sąskaitų Latvijos bankuose areštuoti 49,3 mln. dolerių.

Latvijos teismas valstybės naudai jau konfiskavo 50 mln. Eur, kurie į šios šalies bankus buvo pervesti iš Ukrainos.

Be to, Ukrainos verslininko ir „Regionų partijos“ nario Jurijaus Ivaniuščenkos sąskaitose Latvijos bankuose taip pat buvo 32 mln. dolerių ir 72 mln. Šveicarijos frankų.

Praėjusių metų vasarą apie 50 mln. Eur buvo išimta iš ABLV, PrivatBank ir Reģionālā investīciju banka bankų.

Latviai iš Ukrainos pusės taip ir nesulaukė informacijos apie tai, kad minėtosios sumos buvo pavogtos iš valstybės ir turėtų būti grąžintos Kijevui.

Latvijos įstatymai leidžia dar iki tyrimo baigties kapitalą pripažinti nelegaliai įgytu ir konfiskuoti. Šia galimybe ir pasinaudojo Latvijos policija.

Ukrainos generalinio prokuroro pavaduotojas Jevgenijus Jeninas teigė su Latvijos žinybomis jau aptaręs konfiskuotų pinigų grįžimą į Ukrainą. Latvijos generalinis prokuroras Erikas Kalnmeiersas patvirtino pasiruošimą bendradarbiauti su kolegomis Ukrainoje, tačiau šios šalies konfiskuotos lėšos dar nepasiekė.

Tam, kad pinigai būtų grąžinti, Kijevas privalo pateikti įrodymus apie nelegalų pinigų įgijimą Ukrainoje.

Šį klausimą per būsimąsias derybas su Latvijos vadovu Raimondu Vejuoniu žada aptarti ir Ukrainos prezidentas Petro Porošenka.

Ukraina vagystes turi pagrįsti

Buvusio Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus ir jam artimų žmonių lėšos užblokuotas ir Šveicarijoje. Jos bankai įšaldė 137 mln Eur, esančių V.Janukovyčiaus ir jo komandos narių sąskaitose. Minėtos sąskaitos užblokuotos Šveicarijos valdžios institucijų ir prokuratūros įsakymais.

„Ukrainos valdžiai reiktų paruošti vieningą dokumentą su nurodytais visais V.Janukovyčiaus pavogtais pinigais. Ir perduoti tai ES, kuri išplatintų šią informaciją visoms 28 Bendrijos narėms. Taip pat perduoti dokumentą JAV. Tik tada Ukrainai galėtų padėti grąžinti pinigus. Tačiau iki šiol tokio dokumento nėra“, – tikina idėjų kalvės „Centre for European Policy Studies“ ekspertas Michaelas Emersonas.

Dar beveik 70 mln. dolerių, kuriuos iš šalies pervedė buvęs Ukrainos premjeras Pavlas Lazarenko, tikėtina, liks Antigvoje ir Barbudoje. Vietos teismo teigimu, P.Lazarenkos pinigai, kurie iš pradžių buvo užšaldyti banke, pateks į šios šalies iždą. Pats bankas, kuriame buvo sąskaita, šiuo metu jau likviduotas.

P.Lazarenkos lėšų konfiskavimą Antigvos ir Barbudos teismas aiškino tuo, kad pinigai buvo įgyti korupciniu keliu. Kam bus panaudotos konfiskuotos lėšos, spręs pačios Karibų valstybės valdžia.

Buvęs Ukrainos premjeras JAV buvo nuteistas už korupcinių schemų organizavimą. Į laisvę jis išėjo dar 2012 m. ir nuo to laiko gyvena JAV.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius