Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išaugus sąvartyno „vartų mokesčiui“ Klaipėdos regione brangs atliekų išvežimas

Šių metų pradžioje Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras vadinamąjį „vartų mokestį“ padidino 28 procentais. Pernai už toną į sąvartyną priimamų atliekų reikėdavo sumokėti kiek daugiau nei 39 eurus, šiemet ši kaina jau siekia daugiau nei 50 eurų. Toks KRAC kainos didinimas lėmė, kad, priklausomai nuo turimo turto, atliekų išvežimas gyventojams brangs nuo 25 centų iki kiek daugiau nei 2 eurų per mėnesį. Paskutinį kartą kaina už atliekų išvežimą didėjo 2014 metais ir net po šio augimo ji išliks viena mažiausių šalyje.
Dumpių sąvartynas Klaipėdos rajone
Dumpių sąvartynas Klaipėdos rajone / Aurelijos Jašinskienės/15min nuotr.

Kaip praneša Klaipėdos rajono savivaldybė, pastaruosius septynerius metus rajone mokesčio už atliekų išvežimą pavyko nedidinti, o 2018 metais net penkiais procentais sumažinti. Tai lėmė ne tik augantis gyventojų skaičius, bet ir vis labiau populiarėjantis atliekų rūšiavimas. Tačiau griežtėjant įstatyminei bazei ir augant reikalavimams vis daugiau atliekų perdirbti ir taip mažinti jų patekimą į sąvartynus, didėja ir jų tvarkymo sąnaudos.

Nuo šio sausio Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras padidino ir vadinamąjį „vartų mokestį“. Jis išaugo beveik trečdaliu, lyginant su 2020-iais. Tona atliekų nuvežti į sąvartyną kainuos jau nebe 39,21 eurą, o net 50,17 eurų. Tai lėmė ir kainos už atliekas didėjimą ir gyventojams. Jis, priklausomai nuo turimo turto, per mėnesį didės nuo 25 centų iki kiek daugiau nei 2 eurų.

Aurelijos Jašinskienės/15min nuotr./Dumpių sąvartynas Klaipėdos rajone
Aurelijos Jašinskienės/15min nuotr./Dumpių sąvartynas Klaipėdos rajone

Pavyzdžiui, butą mieste turintis gyventojas iki šiol už atliekų išvežimą per mėnesį mokėdavo 4 eurus ir 68 centus. Dabar ta pati paslauga jam kainuos – 6 eurus ir 51 centą. Kaimiškose vietovėse butuose gyvenantys gyventojai iki šiol mokėdavo 3 eurus ir 63 centus, o dabar – 5 eurus ir 5 centus.

Individualiuose namuose mieste gyvenantys už atliekų išvežimą mokėdavo 5 eurus ir 35 centus, dabar – 7 eurus ir 43 centus. Kaimiškose vietovėse nuosavame name gyvenantys mokėdavo 3 eurus ir 63 centus, o dabar ‒ 5 eurus ir 5 centus. Būstus turintiems soduose kaina už atliekų išvežimą augs nuo 1 euro 92 centų iki 2 eurų ir 67 centų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius