Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įsigaliojo EK leidimas Lietuvai eksportuoti kiaules, laukiama Rusijos sprendimo

Europos Komisija (EK) šeštadienį atšaukė apribojimus Lietuvai eksportuoti gyvas kiaules ir jų mėsą dėl birželį šalyje užfiksuoto kiaulių maro. Netrukus sprendimą atšaukti lietuviškų kiaulių importo draudimą, tikimasi, paskelbs ir Rusija.
Kiaulės
Kiaulės / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovė Jurgita Savickaitė BNS pranešė, kad draudimų ribojimas viešai paskelbtas šeštadienį ir tą dieną įsigaliojo.

„Šeštadieniniame „Eurolex“ numeryje atšaukti apribojimai Lietuvai“, – patvirtino ji. Anot J.Savickaitės, kiaulių augintojams tai atidaro sienas į Europos Sąjungos šalis.

Europos Komisijos Maisto grandinės ir gyvūnų sveikatos nuolatinio komiteto gyvūnų sveikatos ir gerovės skyriaus posėdyje rugsėjo 7 dieną visų Europos Sąjungos valstybių narių atstovai balsavo už sprendimo dėl draudimų Lietuvai panaikinimo priėmimą.

Maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius žiniasklaidai sakė, jog jei reikės, pats asmeniškai vyks į Maskvą dėl kiaulienos draudimo atšaukimo. Lietuva į Rusiją išveža net 82 proc. visų eksportuojamų lietuviškų maisto produktų.

Pernai, palyginti su 2009-aisiais, gyvų kiaulių eksportas į Rusiją smuko 1,8 karto iki 282 tūkst. vienetų. Šiais metais į Rusiją išvežta 105 tūkst. kiaulių. Kiaulių eksportas į Rusiją dėl klasikinio maro visiškai nevyko birželį, liepą ir rugpjūtį. Kiaulių augintojai, anot žiniasklaidos, dėl eksporto draudimo negavo apie 4–5 mln. litų pajamų per mėnesį.

Pirmasis kiaulių maro židinys Lietuvoje užfiksuotas šiemet birželio 1 dieną „Beržų“ komplekse, vėliau jis išplito į dar kelis kiaulių auginimo kompleksus vidurio Lietuvoje. Dėl ligos užkrato Lietuvoje buvo sunaikinta apie 39 tūkst. kiaulių. „Beržų“ kompleksas gavo 3,2 mln. litų draudimo išmoką ir tai yra didžiausia išmoka už gyvūnų draudimą per pastaruosius 21 metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius