-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įsilaužę į verslininkės feisbuko paskyrą sukčiai ištuštino sąskaitą, bet jai pikta ne dėl to

Vilnietė Jurgita (pavardė redakcijai žinoma) turi elektroninę drabužių, avalynės ir aksesuarų parduotuvę, kurią reklamuoja feisbuke per sukurtą paskyrą. Savo parduotuve jauna verslininkė labai rūpinasi, turi daug sekėjų feisbuke, bet norint reklamuotis paskyrą reikia susisieti su banko kortele ar sąskaita. Tačiau pabudusi ankstyvą balandžio 12 rytą ji buvo šokiruota – nulaužta feisbuko paskyra, sukurta nauja, ir nusavinti sąskaitoje buvę pinigai. Už juos įsilaužėlis užsakė reklamos tame pačiame feisbuke bei kituose tinkluose.
„Facebook“
„Facebook“ / Scanpix nuotr.

„Per kelias valandas buvo pakeisti mano asmeniniai Facebook prisijungimai, administruojamo puslapio nustatymai, sukurtas kažkoks neaiškus puslapis ir ištuštinta banko kortelės sąskaita. Atsikeli ryte lyg niekur nieko, ir žiūri, kad tavo banko sąskaita beveik tuščia“, – 15min pasakojo Jurgita.

Tiesa, sukčiai spėjo pavogti vos 300 eurų, tačiau elektroninės parduotuvės įkūrėja sako anksti pabudusi ir greitai pastebėjusi, kad kažkas ne taip su jos parduotuvės paskyra feisbuke.

„Pirmą kartą susidūriau su tokia situacija, ir tikrai džiaugiuosi, kad tądien reikėjo anksti keltis, nes dar laiku pastebėjau, kas vyksta, bet kiek yra mūsų, kurie galbūt net nenutuokia, jog nulaužus paskyrą galima pavogti pinigus“, – dėstė verslininkė.

Nuskubėjusi į banką ji sužinojo, kad atgauti pinigus jau nebeįmanoma. Tačiau bankas pažadėjo atlikti tyrimą ir per 30 dienų pateikti atsakymą. Tačiau dar didesnis netikėtumas Jurgitos laukė policijoje.

„Gyvename globalizacijos laikais, kada viskas statoma interneto pagrindu, o Lietuvoje niekam nerūpi tavo duomenų apsauga, ir net nėra aišku, kur tokioje situacijoje kreiptis. Savo ruožtu kreipiausi į policiją, kad užfiksuotų nusikaltimą. Policijos skyriuje pareigūnas, dar galvodamas, ar paduoti pildymui prašymo formą, tiesiogiai išsišaipė, kad neva jis turi „Facebook“ paskyrą, bet iš jo niekas pinigų nevagia“, – širdo mergina.

Jai susidarė įspūdis, kad pareigūnas dorai nežino, kas yra įsilaužimas į feisbuką su siekiu ištuštinti banko kortelę.

„Suprantu, kad mano prašymo popierėlis taip ir gulės viename iš stalčių policijos nuovadoje ilgai niekieno nejudinamas. Lietuva turi kibernetinę policiją, apie kurią policijos nuovadoje niekas net neužsiminė“, – sakė ji. Vilnietė kreipėsi ir į feisbuko administraciją, tačiau atsakymo kol kas nesulaukė.

„Nėra lengva su jais susisiekti, o net ir suradus, užpildžius ilgiausias formas ir išsiuntus net kelis pranešimus apie įsilaužimą ir nelegalų reklamos pirkimą, niekas iki dabar dar net nesureagavo. Liūdna, kai supranti, kad tokia didelė organizacija kaip Facebook, turinti nesuskaičiuojamą galybę narių ir darbuotojų visame pasaulyje, visgi nesugeba sureaguoti į situaciją per 24val. Dar liūdniau, kai supranti, jog gyveni šalyje, kurioje duomenų apsauga galioja tik teoriškai, ir kad nesuprasi, turime ar neturime specialių institucijų atsakingų už kibernetinius nusikaltimus. Liūdniausia, kad jei tau nieks neįrėmė peilio į šoną ir neatėmė tavo piniginės, tai vagystė Lietuvoje – ne vagystė“, – dalinosi nuoskaudomis jauna verslininkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius