Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Islamo valstybės“ ekonomika: smaugiantys mokesčiai, nedarbas ir smulkaus verslo naikinimas

Prieš „Islamo valstybės“ (IS) teroristams 2014 metų birželį užimant Irako Mosulo miestą, Fahima Omar šiame mieste turėjo kirpyklą. Tačiau džihadistai moters verslą sunaikino, ir ji neteko vienintelio pajamų šaltinio. Islamistai pareiškė, kad kirpyklos skatina žmonių pasileidimą, rašo naujienų svetainė theatlantic.com.
„Islamo valstybė“
„Islamo valstybės“ teroristai / „Scanpix“/AP nuotr.

F.Omar yra viena iš daugelio Irako ir Sirijos gyventojų, kurie neteko savo pragyvenimo šaltinio dėl IS okupacijos. Žmonėms, atsisakantiems prisijungti prie ekstremistų grupuotės, darbo susirasti beveik neįmanoma, be to, IS įvedė itin didelius mokesčius civiliams gyventojams.

„IS kontroliuoja kiekvieną ekonomikos aspektą“, – teigė nuo džihadistų siautėjimo Rytų Sirijos Deir al-Zoros mieste pabėgęs Abu Mujahedas.

„Tik jie arba žmonės, kurie prisiekė ištikimybę jiems, gyvena gerą gyvenimą“, – pasakoja vyriškis. Jis teigia, kad IS pradėjus kontroliuoti jo gimtąjį miestą, ginkluoti džihadistai perėmė visą vietos ekonomiką kontrolę – pradėjo plėšikauti gamyklose ir konfiskuoti nuosavybę.

IS sostine laikomame Rakos mieste grupė džihadistams lojalių prekybininkų dabar turi visišką monopolį vietos ekonomikoje.

Be to, buvo sunaikintas miesto vietos verslininkų tinklas.

Šaltinių teigimu, IS sostine laikomame Rakos mieste grupė džihadistams lojalių prekybininkų dabar turi visišką monopolį vietos ekonomikoje.

IS ištikimi prekybininkai kontroliuoja visą žemės ūkio produktų išvežimą ir įvežimą į Rakos miestą. Be to, jie vienašališkai nustato prekių kainas rinkoje.

„Prekybininkai dabar yra viešpačiai“, – sakė vienas iš prieš IS kovojančių aktyvistų Hamoudas al Moussa.

„Jie yra vieninteliai, sprendžiantys dėl kainų, ir žmonės priversti susitaikyti su tuo“, – tikina vyras.

Ypač žiaurų persekiojimą IS kontroliuojamose teritorijose patiria verslininkės. Šiuo metu moterims užsiimti verslu džihadistų teritorijose beveik neįmanoma.

Akių priežiūros specialistė Suham Mahmoud teigė buvusi priversta uždaryti savo privačią kliniką Mosule po to, kai džihadistai jai liepė dėvėti burką – net ir tada, kai ji turėjo atlikti sudėtingas akių operacijas.

Naikindama žmonių verslus, IS tuo pačiu metu įvedė itin sunkiai pakeliamus mokesčius.

Netekusi pajamas nešusios privačios klinikos, S.Mahmoud taip pat nebegalėjo gydyti žmonių Mosulo ligoninėse dėl islamistų nuolatinių įžeidinėjimų ir žeminimų.

Naikindama žmonių verslus, IS tuo pačiu metu įvedė itin sunkiai pakeliamus mokesčius.

„Tik oras, kuriuo žmonės kvėpuoja, nėra apmokestintas“, – sako S.Mahmoud ir priduria, kad valdant džihadistams itin pabrango vanduo ir elektra.

Savo propagandiniuose vaizdo įrašuose IS giriasi, kad jos valdomuose miestuose parduotuvių lentynos lūžta nuo prekių gausos. Tačiau iš džihadistų užimtų miestų pabėgę žmonės pasakoja, kad nors prekių rinkoje ir yra,  jų kainos įkandamos tik IS smogikams.

Pabėgėliai tikina, kad kai kuriuose IS užimtuose miestuose pagrindinių maisto prekių kainos šoktelėjo 1000 proc.

„Čia galite rasti visko, tačiau žmonės neturi pakankamai pinigų, kad galėtų įsigyti to, ko jiems reikia. Galime nusipirkti tik agurkų, pomidorų ir bulvių. Mėsa ir vištiena yra tik islamistams“, – sakė Rakoje gyvenanti Umma Ahmed.

Itin sunki ekonominė situacija, verslų naikinimas ir didžiulis nedarbas verčia kai kuriuos žmones prisijungti prie IS gretų tikintis, kad jų situacija bent šiek tiek pagerės. Daugeliui jaunuolių prisijungimas prie IS yra vienintelis būdas gauti reikiamų pajamų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius