Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išleidžiamas baltarusiškas monetas kaldino Lietuvos monetų kalykla

Baltarusijai denominavus valiutą, šalyje į apyvartą išleidžiamos monetos, kaldintos Lietuvos monetų kalykloje.
Baltarusijos monetos
Baltarusijos monetos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vieno, dviejų, penkių, dešimties, dvidešimties ir penkiasdešimties nominalo kapeikų monetos ir vieno bei dviejų nominalo naujieji metaliniai rubliai nukaldinti Lietuvos ir Slovakijos monetų kalyklose dar 2009-aisiais, tačiau iki šiol nebuvo išleisti dėl didelės infliacijos, BNS sakė Lietuvos monetų kalyklos direktorius Saulius Vaitiekūnas.

„Mes kaldinome didžiąją dalį nominalo, dalinamės šiuo užsakymu su Slovakijos kalykla, dirbome kartu, šiek tiek tuos nominalus dalinamės. Pagrinde tai yra yra plienas, dengtas įvairiomis dangomis – variu, bronza ir nikeliu skirtingiems nominalams“, – kalbėjo S.Vaitiekūnas.

Pasak jo, kalyklos partnerė yra Slovakijos monetų kalykla, tačiau Lietuvoje buvo nukaldinta didesnė dalis baltarusiškų pinigų.

Progines monetas kitų valstybių, taip pat ir Baltarusijos nacionalinių bankų užsakymu kalykla yra gaminusi ir anksčiau, tačiau Baltarusijos užsakymas buvo pirmasis, kai kitai šaliai kaldintos apyvartoje cirkuliuojančios monetos.

Baltarusijos rublis liepos 1-ąją denominuotas jau trečią kartą. Nauji rubliai pakeitė 2000-ųjų metų pavyzdžio pinigus santykiu 1:10 000. Be monetų, į apyvartą išleisti 5, 10, 20, 50, 100, 200 ir 500 rublių nominalo banknotai, kuriuos gamino Didžiosios Britanijos kompanija „De La Rue“. Senuosius banknotus iš apyvartos numatyta išimti iki šių metų pabaigos. Juos dar bus galima pasikeisti komerciniuose bankuose nuo 2017-ųjų iki 2019-ųjų pabaigos, dar dvejus metus jie bus keičiami Baltarusijos centriniame banke.

100 proc. Lietuvos monetų kalyklos akcijų priklauso valstybei, jas patikėjimo teise valdo Lietuvos bankas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius