Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ispanija dėl Katalonijos krizės karpo BVP prognozes

Ispanijos vyriausybė vėlų pirmadienio vakarą paskelbė sumažinusi ateinančių metų šalies bendrojo vidaus produkto (BVP) prieaugio prognozę nuo 2,6 iki 2,3 proc.
Ispanijos ekonomika
Ispanijos ekonomika / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ispanijos vyriausybė pabrėžė, kad politinė krizė Katalonijoje sukuria neapibrėžtumą. Pranešime apie biudžeto planus Briuseliui nurodoma, kad BVP prognozė mažinama dėl ekonominio ciklo bei „nedidelio vietos paklausos suvaržymo, kurį kelia dabartinės politinės situacijos Katalonijoje neigiamas poveikis“.

Ispanijos premjeras Mariano Rajoy jau perspėjo apie ekonomines politinės krizės pasekmes pirmadienį nusiųstame laiške Katalonijos lyderiui Carlesui Puigdemont‘ui.

Katalonijai tenka maždaug penktadalis Ispanijos BVP. Regiono lyderiai sako, kad Katalonija į Ispanijos biudžetą sumoka daugiau, nei gauna, todėl atsiskyrusiai jai esą bus ekonomiškai geriau. Tačiau prieš nepriklausomybę pasisakantieji mano, kad atsiskyrimas bus ekonominė ir politinė katastrofa.

Dėl susidariusios padėties du didžiausi Katalonijos bankai kartu su dar šimtais kompanijų perkėlė savo juridinį adresą į kitas Ispanijos dalis. O tarptautinė reitingų agentūra „Standard and Poor's“ perspėjo, kad regione gali kilti recesija, jeigu politinė krizė užsitęs.

Ispanijos vyriausybė sako, kad augantis neapibrėžtumas dėl Katalonijos, kuri yra smarkiai įsiskolinusi Madridui ir negali tiesiogiai skolintis tarptautinėse rinkose, kelia grėsmę Ispanijos atsigavimui po finansų krizės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius