Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ispanijoje pradėjus švelninti karantiną, ėmė mažėti naujų bedarbių skaičius

Ispanijoje gegužę į užimtumo tarnybą kreipėsi dar beveik 27 tūkst. darbo ieškančių asmenų – maždaug 10 kartų mažiau nei kovo ir balandžio mėnesiais, kai galiojo dėl koronaviruso įvestas karantinas, antradienį pranešė Darbo ministerija.
Ispanija
Ispanija / „Scanpix“ nuotr.

Ispanija, siekdama sulėtinti viruso plitimą, kovo 14 dieną šalyje paskelbė karantiną ir jau tą patį mėnesį dėl darbo paieškos kreipėsi 302 tūkst. asmenys, o balandžio mėnesį bedarbių gretas papildė dar 280 tūkst. žmonių.

Visgi gegužę, palaipsniui švelninant karantiną, vyriausybė suskaičiavo, kad iš viso ketvirtoje pagal dydį euro zonos ekonomikoje dėl nedarbo išmokos kreipėsi 26 573 asmenys. Bendras bedarbių skaičius šalyje siekė 3,8 milijono.

Kovo pabaigoje Nacionalinis statistikos institutas (INE), kuris taiko kitokią bedarbių skaičiavimo metodiką, nurodė, kad Ispanijoje bedarbių skaičių pasiekė 3,31 milijono.

Į šiuos skaičius neįtraukti laikinai atleisti darbuotojai.

Nuo kovo vidurio iki gegužės pabaigos iš viso 3,7 mln. žmonių buvo laikinai atleisti pagal Darbo ministerijos parengtą planą.

Kairioji ministro pirmininko Pedro Sanchezo vyriausybė uždraudė atleisti darbuotojus iš darbo ir supaprastino galimybes naudotis laikinojo nedarbo programomis, siekdama palengvinti užimtumo krizės padarinius.

Visgi laikino atleidimo programoms artėjant į pabaigą birželio pabaigoje, nedarbo rodikliai vėl gali išaugti.

Vyriausybė paragino šešis mėnesius po laikino atleidimo laikotarpio neatleisti darbuotojų iš darbo, bet manoma, kad atleidimų nebus išvengta.

Gegužės mėnesį, sušvelninus karantiną, naujų bedarbių skaičius statybų sektoriuje sumažėjo beveik 7 proc., palyginti su balandžio mėnesiu.

Pramonėje ir žemės ūkyje šis skaičius išliko stabilus, tačiau paslaugų sektoriuje, kuris patyrė skaudžiausius krizės padarinius, jis padidėjo 1,5 procento. Daugiausia darbo vietų buvo prarasta turizmo srityje.

INE duomenys rodo, kad pirmąjį ketvirtį Ispanijos nedarbo lygis ūgtelėjo iki 14,4 procento.

Tarptautinio valiutos fondo (TVF) skaičiavimais, 2020-aisiais nedarbas Ispanijoje gali išaugti iki 20,8 procento. Vyriausybė prognozuoja 19 proc. siekiantį nedarbo lygį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius