Dabar populiaru
Sužinokite daugiau
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Ispanijoje uždrausta prekiauti lietuviškais bobausiais

Bobausis
BFL/A.Žukas / Bobausis
Šaltinis: 15min
0
A A

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema RASFF gavo pranešimą iš Europos Komisijos, kad Ispanijos atsakingos institucijos uždraudė prekiauti džiovintais grybais bobausiais (lot. Gyromitra esculenta) iš Lietuvos.

 Sprendimas priimtas motyvuojant, kad Ispanijoje bobausiai laikomi nuodingais ir prekiauti jais draudžiama.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, grybus į Ispaniją dar 2009 m. spalio mėn. išvežė UAB „Ertra“, kuri nuo 2010 m. gegužės mėn. nutraukė savo veiklą.

Lietuvoje apribojimai prekybai šiais grybais nėra taikomi, o patyrę grybautojai bobausius laiko delikatesu.

Mokslininkai perspėja, kad bobausiuose yra cheminės medžiagos giromitrino, kuris jautriems asmenims gali sukelti stiprų apsinuodijimą.

Todėl kai kurie mokslininkai nerekomenduoja šių grybų vartoti, o vartojant – būtinai specialiai juos paruošti ir valgyti nedideliais kiekiais.

Siekiant išvengti neigiamo bobausių poveikio, specialistai pataria:

• Rinkti tik gerai pažįstamus grybus.

• Surinktus grybus apdoroti tą pačią dieną.

• Nevalgyti, neragauti žalių (nevirtų) bobausių.

• Prieš vartojimą ne mažiau kaip tris kartus po 15 minučių pavirti keičiant vandenį, nuovirą būtina nupilti.

• Nuoviro negalima naudoti sriuboms, padažams ruošti ir panašiai.

• Verdant bobausius vėdinti patalpą, nes nuodai labai lakūs ir galima apsinuodyti prisikvėpavus garų.

• Grįžus iš miško ir sutvarkius grybus, būtina nusiplauti rankas.

• Džiovinant bobausiuos, juose esantis giromitrinas suyra ir išgaruoja, tad po 2 mėnesių džiovintus grybus galima vartoti maistui.

 

Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie VERSLO rubriką