Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Įspėja nešokti į bitkoino traukinį: „kvaili“ pinigai atsidurs pas „protinguosius“

Bitkoino kainos atsispyrimas nuo žemumų iki 5000 dolerių į rinką įpūtė naujo optimizmo gūsį. Tačiau ekonomistai ir netgi patys investuotojai pataria nešokti „į traukinį“, kuris gali niekur nenuvažiuoti. Pats bitkoinas savaime vertingesnis netapo, o vadovautis lūkesčiais, kad neskaidrioje rinkoje kriptovaliutas visi ims pirkti, yra itin rizikinga.
Bitkoinai
Bitkoinai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Po kainų burbulo sprogimo kriptovaliutų rinkoje kurį laiką tvyrojo štilis, tačiau šią savaitę sužibo bitkoinas – jo kaina nuo maždaug 4000 JAV dolerių pašoko ketvirtadaliu, iki kone 5000 JAV dolerių (4457 Eur). Įkandin sekė ir kitos populiariausios kritpovaliutos – eteris brango 17 procentų per savaitę, XRP – 19 proc.

Priežasčių ar naujienų, kodėl kriptovaliutų kainų šuolis turėtų įvykti, nebuvo pranešta, tačiau būtent balandžio 2 dieną rinkoje staiga pašoko apyvartos ir kriptovaliutų kainos. Pasirodė įtarimų, kad bangas rinkoje sukėlė keli stambūs investuotojai, atlikę didelės apimties sandorių.

„Swedbank“ Lietuvoje vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis patikina, kad bitkoinas per naktį vertingesnis netapo, todėl verčiau pasilaikyti pinigus sau – žaidžiant loterijoje mažesnė grėsmė.

Netgi investuotojas į kriptovaliutas Aurimas Levickas patikina, kad sudegus „kvailiems pinigams“, rinkoje kol kas nėra ką veikti ir kainų augimo tikėtis neverta.

Londone įsikūrusios „TokenAnalyst“ bendraįkūrėjas Sidas Shekharas pastebėjo anomalijų – sandorius bitkoinais atliko keli itin stambūs investuotojai, rašo „Business Insider“.

„Pas kelių didelių banginių pinigų judėjimą, tuomet suderintą paklausą keliose biržose iš jų sąskaitų, o tuomet pastebėjome sujudimą iš mažų sąskaitų, kuris sekė procesą. Mažos apimties sandorius paskatino tiek algoritminė prekyba rinkoje, tiek smulkūs investuotojas“, – teigia S.Shekharas.

Lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, kriptovaliutų rinka išlieka gausiai nukraujavusi – kriptovaliutų kainos, išskyrus kelias išimtis, yra kritusios 20-50 proc. Jei pernai dar buvo 19 kriptovaliutų, kurių bendra vertė rinkoje viršijo milijardą, net ir po pastarojo šuolio dabar tokių beliko 14.

N.Mačiulis: saugokite pinigus, nes jus apmaus

„Swedbank“ ekonomistas N.Mačiulis atkreipia dėmesį, kad jokių priežasčių bitkoino kainos šuoliui net nebuvo, o rinka reagavo netgi į netikras balandžio 1-osios dienos naujienas.

„Bitkoino kainos šuolį šį mėnesį sukėlė publikuotas straipsnis, kuriame buvo rašoma, kad JAV vertybinių popierių priežiūros institucija (SEC) suteikė leidimą sukurti biržoje prekiaujamą fondą (ETF), kurio vertė buvo priklausoma nuo bitkoino. Ir tai sukėlė didelį bitkoino kainos šuolį, nors naujiena buvo publikuota balandžio 1 d. ir buvo visiškas melas“, – stebisi N.Mačiulis

Mato Miežonio nuotr./Nerijus Mačiulis
Mato Miežonio nuotr./Nerijus Mačiulis

Anot jo, tai gerai iliustruoja kriptovaliutų rinkos neracionalumą – „net ir nesąmonės gali sukelti kainos augimą“.

N.Mačiulis pataria negaivinti pernai sudaužytų vilčių, kad bitkoinas taps revoliucija ir jau netrukus kainuos šimtus tūkstančių ar milijoną eurų.

„Tai vis dar labai nepatogi atsiskaitymams priemonė, sandoriai yra brangūs, bitkoinams naudojama daug elektros energijos, ir labiausiai jie tinkami spekuliacijoms, galbūt kažkokiems paslėptiems sandoriams, siekiant mokestinės naštos. Bet ne kasdieniams atsiskaitymams. Dėl to pats bitkoinas yra įdomus instrumentas, bet nelabai tinkamas daugeliui gyventojų kasdieniams atsiskaitymams. Ir tai nepasikeis. Dėl to turėti vilčių, kad jis vėl ims nesustabdomai brangti, tikrai nereikėtų“, – sako N.Mačiulis.

Jis aiškina, kad kaip ir bet kokios prekės ar finansinio instrumento, taip ir bitkoino kaina priklausoma nuo pirkėjų ir pardavėjų balanso – paklausos ir pasiūlos.

„Jei suaktyvėja legendos ir istorijos apie revoliuciją, atsiranda pavienių naivių pirkėjų, kurie jomis susižavi ir patiki, kad bitkoinas pakeis pasaulį, jie pradeda pirkti. Bet reikia neužmiršti to, kas jau ne kartą įrodyta – šioje rinkoje labai daug manipuliavimo. Ne kartą buvo atlikta taip, kad du rinkos dalyviai, vienas kitam pardavinėdami didelius kiekius bitkoinų, dirbtinai sukėlė jo kainą. Aišku, tuomet atsiranda pirkėjų, kurie įšoka į traukinį ir pagalvoja, kad augimas yra tvarus ir ilgą laiką besitęsiantis. Bet kaip parodė praėjusių metų patirtis, galima prarasti ir 90 proc., ir daugiau savo investuotų lėšų“, – įspėja N.Mačiulis.

Projekto partnerio nuotr./Kriptovaliutos
Projekto partnerio nuotr./Kriptovaliutos

Jis skaičiuoja, kad vos per kelerius metus buvo sukurta daugiau kaip 2000 naujų kriptovaliutų ir didžioji jų dalis jau yra „mirusios“.

„Ir kitos numirs taip pat. Kažkurios kriptovaliutos išliks, bus turbūt sukurta ir naujų, kurios remsis blokų grandinės technologija. Bet tai nereiškia, kad jų kaina kils iki begalybės ar tai bus šaltinis lengvam praturtėjimui. Pati technologija turi potencialo būti naudojama, netgi centriniai bankai bando išleisti alternatyvius elektroninius pinigus, bet galėčiau 10 kartų kartoti – iš to lengvai nepraturtėsite. Tai nėra instrumentas, kur kažkas, turėdamas daug pradinio kapitalo ir neturėdamas idėjų, neprisiimdamas rizikos, gali tapti milijonieriumi“, – sako N.Mačiulis.

Jis paaiškina, kad milijonieriais šioje rinkoje tapo tie, kurie patys kūrė kriptovaliutas ir žetonus, ir juos platino patikliems investuotojams, o tuomet patys laiku „pabėgo iš to traukinio“.

„Daug tų, kurie spekuliavo per pastaruosius dvejus metus, nudegė, ir tikiuosi, kad dar kartą jie nebandys šios loterijos. O tiems, kurie nebandė, tikrai nerekomenduočiau, nes tai tikrai ne geriau nei loterija“, – juokauja N.Mačiulis.

Investuotojas: kainos augimo nesitikiu

Verslininkas ir investuotojas Aurimas Levickas pirmąkart į kriptovaliutas pradėjo investuoti 2017 metų pradžioje ir per patį pakilimo laikotarpį ten buvo nukreipęs penktadalį savo turto. Dabar jis patikina, kad savų pinigų neprarado – tik uždirbtus. Lūkesčių, kad kriptovaliutų rinka ims artimiausiu metu augti, jis neturi.

„Stambieji investuotojai, kol yra kainų augimas akcijų rinkoje, jie ir investuoja į akcijas, įmones. Kriptovaliutų rinkoje buvo išsikvėpimas, kainos atsimušė į dugną, dabar vyko tam tikras pakilimas. Tačiau aš manau, kad be kažkokio rimtesnio sukrėtimo, krizės ar stipresnio nuosmukio akcijų rinkoje, kriptovaliutos neturės kažkokio didesnio augimo artimiausiu metu“, – vertina A.Levickas.

Asmeninio archyvo nuotr./Aurimas Levickas
Asmeninio archyvo nuotr./Aurimas Levickas

Jis paaiškina, kad pernai ir šiemet rinkoje įvyko apsivalymas.

„Buvo labai daug kvailų pinigų, investicijų į įvairiausius projektus. Pati rinka, aš manau, gyvuos, tik jai reikės kažkiek laiko, kad ji tikrai imtų kurti vertę, o ne būtų lyg kvailas pinigų investavimas – pripirkau ir tikiuosi, kad pakils“, – sako A.Levickas.

Anot jo, rinkoje vyksta ir rimtų projektų, pagrįstų technologijomis, tačiau kritus kriptovaliutų kainoms atsirado daugiau nepasitikėjimo, jaučiamas finansavimo trūkumas.

„Sumažėjo gerokai pinigų, bet tie projektai vyksta, gal ne taip intensyviai kaip anksčiau. Tačiau, kita vertus, – galbūt daugiau koncentracijos į vertę kuriančius projektus, o ne tuos, kur tiesiog duokite man pinigų, o aš kažką padarysiu ir po to dingsiu“, – teigia A.Levickas.

15min nuotr./Kriptovaliutų kainos nuosmukis
15min nuotr./Kriptovaliutų kainos nuosmukis

Paklaustas, kaip sekėsi per nuosmukį jo investicijoms, A.Levickas patikino, kad nuo nuostolių apsaugojo strategija.

„Mano investavimo strategija buvo, kad aš ateinu čia su tais pinigais, kurių man negaila prarasti. Tai labai rizikinga investicija, nauja turto klasė, ir niekas negali būti tikras, kaip jai seksis. Tad savo investuotą kapitalą aš atsiėmiau, ir toliau investavau iš likusio prieaugio. Aišku, kad aš patyriau nuostolį, bet tas nuostolis jau patirtas iš prieaugio. Finansiškai nuostolio nepatyriau, nes investuotus pinigus jau buvau atsiėmęs, o toliau eina tie pinigai, kurie uždirbti“, – sako A.Levickas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius