Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Išpuolis Stambule – dar vienas smūgis Turkijos turizmo sektoriui

Naujausias teroro išpuolis Stambule – dar vienas smūgis jau ir taip sunkumų patiriančiam Turkijos turizmo sektoriui, pažymi ekspertai.
Stambulas
Stambulas / Jurgitos Lapienytės nuotr.

„Tai labai bloga naujiena turizmui ir visam oro transportui. Tai išpuolis, kuriuo tiesiogiai taikytasi į keliautojus“, – mano Prancūzijos kelionių agentūrų asociacijos „Entreprises du Voyage“ vadovas Jeanas-Pierre'as Masas.

Išpuoliai Stambulo Atatiurko oro uoste, per kurį, naujausiais duomenimis, žuvo 41 ir buvo sužeisti 239 žmonės, įvykdyti praėjus kelioms dienoms po to, kai kurdų separatistai perspėjo keliautojus nevykti į Turkiją.

„Užsieniečiai nėra mūsų taikiniai Turkijoje, tačiau jiems ši šalis nėra saugi“, – perspėjo kurdų kovotojų grupuotė „Kurdistano laisvės sakalai“ (TAK), kuri prisiėmė atsakomybę už birželio 7 d. įvykdytą išpuolį, kuomet stogus automobilyje padėtai bombai Stambulio „Beyazit“ rajone žuvo 11 žmonių.

Dabar, kaip manoma, „Islamo valstybės“ nariai smogė Stambulo oro uostui – nacionalinės aviakompanijos „Turkish Airlines“ bazei ir „turizmo pramonės centrui“, – sakė Vašingtono universiteto Turkijos tyrimų programos direktorius Soneris Cagaptay'us.

„Tai yra antra pagal svarbą Stambulo simbolinė vieta po Taksimo aikštės“, – sakė analitikas.

„Turkish Airlines“, kuri gegužę pranešė pirmąjį šių metų ketvirtį patyrusi 421 mln. JAV dolerių nuostolį, yra „vienintelė užsienyje žinoma Turkijos kompanija“, – pažymėjo Soneris Cagaptay'us.

Bendrovė šiemet tikėjosi patekti į pagrindinių pasaulio aviakompanijų dešimtuką. „Turkish Airlines“ reklamuojasi Prancūzijoje vykstančio Europos futbolo čempionato metu ir turi vieną moderniausių pasaulyje lėktuvų parkų.

Turistų smarkiai mažėja

Tačiau vis mažiau turistų į Turkiją atvyksta dėl šiais metais įvykdytos serijos teroro išpuolių, atsakomybę už kuriuos prisiėmė TAK arba „Islamo valstybė“. Per pirmus šešis šių metų mėnesius šalyje per išpuolius žuvo jau beveik 200 žmonių, o tūkstančiai buvo sužeista per sprogdinimus Stambule ir Ankaroje.

Oficiali statistika rodo, kad gegužė Turkijos turizmo sektoriui buvo prasčiausias mėnuo per 22 metus, nes turistų srautas, lyginant su tuo pačiu mėnesiu prieš metus, sumažėjo 35 proc. Balandį per metus turistų srautas smuko 30 proc.

O tai yra itin prastos naujienos sektoriui, kuris kasmet šaliai atneša maždaug 30 mlrd. eurų užsienio valiuta.

Skelbiama, kad itin sumažėjo vokiečių ir britų turistų. O rusų turistų skaičius smuko beveik 90 proc. po to, kai tarp Ankaros ir Maskvos kilo įtampą dėl Turkijos kariuomenės numušto rusų naikintuvo.

Trečiadienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pranešė, kad panaikins kelionių į Turkiją apribojimus po to, kai Turkija atsiprašė už incidentą su lėktuvu.

Tačiau tai vargiai padės atgaivinti Turkijos turistų srautą, kuris per penkis šių metų mėneisus smuko 23 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius