Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išrinkite svarbiausią „2014 metų ekonomikos įvykį“

Finansų krizė jau liko už nugaros, bet 2014 m. ekonomikoje būta sukrėtimų. Nenuostabu, kad ir ekonomikoje, kaip ir politikoje, visos akys krypo į Rusiją. Netgi ir pasitinkant į Klaipėdos jūrų uostą įplaukiantį „Independence“, Rusija buvo nuolat minima. Siūlome su 15min.lt prisiminti svarbesnius metų ekonomikos įvykius, kurie mūsų gyvenimui turės įtakos ir persiritus į kitus metus.
Klaipėdoje pasitinkamas laivas „Independence“
Klaipėdoje pasitinkamas laivas „Independence“ / Tomo Aminovo nuotr.

1. Pasirašyta sutartis su Norvegijos „Statoil“ dėl suskystintųjų gamtinių dujų tiekimo. Tai – istorinė sutartis, prisidėjusi prie „Gazprom“ monopolio sugriovimo Lietuvoje.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Geiras Heitmannas ir Dominykas Tučkus
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Geiras Heitmannas ir Dominykas Tučkus

2. Į Lietuvą atplaukė SGD terminalas. Rugpjūtį Klaipėdos jūsų uoste iškilmingai pasitiktas laivas-saugykla skambiu pavadinimu „Independence“. Reikalui esant, per terminalą Lietuva galėtų įsigyti visą reikalingą dujų kiekį.

3. Nukalta pirmoji lietuviško euro moneta. Nors dėl euro įvedimo jau sutarta anksčiau, 2014 metais priimti galutiniai sprendimai, leidžiantys prisijungti Lietuvai prie euro zonos. Europai davus leidimą, Lietuvos monetų kalykla nukalė pirmąją lietuvišką euro monetą (nors iš tiesų pirmoji buvo nukalta gerokai anksčiau, kai Lietuva pirmą kartą ruošėsi į euro zoną).

„Lietuva, sveika atvykusi į euro zoną“, – taip rugsėjį su euro įvedimu mus pasveikino Europos Centrinio Banko vadovas Mario Draghi.

4. „Orlen“ problemos. Mažeikių naftos perdirbimo gamyklai 2014 – sunkūs metai. Iš Varšuvos bendrovė ne kartą girdėjo apie ketinimus uždaryti gamyklą, jeigu negus kitos išeities. Kol kas tokių drastiškų priemonių imtis neprireikė. „Orlen“ uždarymas būtų labai skausmingas ne tik Mažeikių rajonui, bet ir visos Lietuvos ekonomikai. „Orlen Lietuva” dirba 1 411 žmonių. Gamykla yra didžiausia Lietuvos mokesčių mokėtoja – pernai sumokėjo 1,4 mlrd. Lt. Darbo ji duoda ir visam Mažeikių rajonui – kavinėms, kirpykloms, viešbučiams, statybos įmonėms. Svarbi savo užsakymais „Orlen Lietuva“ yra ir tokioms strategiškai svarbioms Lietuvos valstybės įmonėms kaip „Klaipėdos nafta“ ar „Lietuvos geležinkeliai“.

„Orlen“ nuotr./„Orlen“ įmonių grupė
„Orlen“ nuotr./„Orlen“ įmonių grupė

5. Sankcijos Rusijai ir Rusijos atsakomasis embargas. Dėl Ukrainoje įsiplieskusio karo prasidėjo ir ekonominiai mūšiai. Lietuvos verslui skaudžiai kirto Rusijos taikomas embargas – staiga mėsos, pieno perdirbėjai, vežėjai liko be svarbiausios savo rinkos, smarkiai nukentėjo gyvulius auginantys ūkininkai.

„Valio“/Karvė
„Valio“/Karvė

6. Ūkininkams skaudžiai kirto ir kiaulių maras. Vien danų kapitalo fermai „Idavang“ teko išskersti beveik 20 tūkst. kiaulių.

BFL nuotr./Kiaulių maras
BFL nuotr./Kiaulių maras

7. „Lietuvos dujos“ grįžo į valstybės glėbį. Valstybės valdomos bendrovės „Lietuvos energija“ ir „Epso-G“ trečiadienį pasirašė sutartis su Vokietijos energetikos koncernu „E.ON Ruhrgas International“ dėl „Lietuvos dujų“, „Amber Grid“ ir „Lesto“ akcijų išpirkimo. Lietuva už šių bendrovių akcijas „E.ON Ruhrgas International“ sumokės 508,6 mln. litų.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Spaudos konferencijos akimirka
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Spaudos konferencijos akimirka

8. Bankrotas buvo paskelbtas dviem turizmo organizatoriams – pirmiausia krito „Go Planet Travel“, o rudenį apie nemokumą paskelbti buvo priversta ir „Plius Travel“.

„Go Planet Travel“ interneto puslapis
„Go Planet Travel“ interneto puslapis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius