-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Istorinė diena: pirmą kartą skolintojai turės primokėti Lietuvai

Vyriausybės vertybiniai popieriai pirmadienį išplatinti su neigiamomis palūkanomis, o tai reiškia, kad skolintojai turės primokėti. Obligacijų specialistai teigia, kad komerciniams bankams paskolinti Lietuvos vyriausybei kainuoja pigiau nei pinigus laikyti Europos centriniame banke. 
Eurai
Eurai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Trejų metų trukmės emisijos aukcione pasiūlyta mažiausia palūkanų norma buvo minus 0,06 proc., didžiausia – minus 0,045 proc., vidutinė palūkanų norma buvo minus 0,055 procento.

Obligacijų nominali vertė „Nasdaq“ Vilniaus biržos aukcione siekė 20 milijonų eurų.

„Faktas, kad Lietuvos vyriausybė pirmąkart istorijoje išplatino obligacijas su neigiamu pajamingumu, viena vertus, yra simbolinis, parodantis, kad investuotojai mūsų šalį priskiria prie aukščiausią kredito patikimumą turinčių euro zonos narių“, – 15min teigė investicinių fondų valdymo bendrovės „INVL Asset Management“ Investicijų valdymo departamento jaunesnysis fondų valdytojas Karolis Kybartas.

Karolis Kybartas
Karolis Kybartas

Kita vertus, pasak jo, vyriausybė sugeba išplatinti neigiamo pajamingumo obligacijas ir todėl, kad dėl griežtos reguliacijos bankai yra priversti dalį savo turto laikyti likvidžiuose ir aukštos kredito kokybės aktyvuose.

Paprasčiau kalbant, primokėti Lietuvai kainuoja mažiau, nei, pavyzdžiui, Europos centriniam bankui (ECB).

„Bankams yra patraukliau pirkti, tarkime, minus 0,05 proc. pajamingumo Lietuvos vertybinius popierius nei per naktį laikyti grynuosius pinigus ECB už minus 0,40 proc. palūkanų normą“, – pastebėjo K.Kybartas.

Obligacijų specialistas neabejoja, kad Lietuva ne paskutinį kartą išplatina obligacijas su neigiamomis palūkanomis.

„Artimiausioje ateityje galima tikėtis, kad Lietuvos vyriausybė sugebės išleisti ir ilgesnės nei 3 metų trukmės neigiamo pajamingumo obligacijas, nes kol kas euro zonos ekonomikoje nesimato ženklų, kurie leistų tikėtis ECB vykdomo monetarinio skatinimo pabaigos“, – pakomentavo Investicijų valdymo departamento jaunesnysis fondų valdytojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius