-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Italija dviejų bankų gelbėjimui išleis iki 17 mlrd. eurų

Italija išleis iki 17 mlrd. eurų, kad suskaidytų du nemokius Venecijos bankus, kurie kėlė grėsmę šalies bankų sistemai, sekmadienį paskelbė vyriausybė.
Italijos bankas
Italijos bankas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Abiem bankams gresia bankrotas ir Europos institucijos Italiją ragino parengti gelbėjimo planą, pagal kurį geras sunkumų slegiamų „Banca Popolare di Vicenza“ ir „Veneto Banca“ turtas būtų parduotas, o jų blogas turtas būtų perduotas vadinamajam blogajam bankui, kurį iš esmės finansuotų vyriausybė.

Gelbėjant šiuos bankus, Italijos vyriausybę rems didžiausias šalies mažmeninis bankas „Intesa Sanpaolo“, kuris perims gerąjį turtą, kad apsaugotų šių bankų klientus ir kad būtų atleista kuo mažiau bankų darbuotojų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Banko skyrius Milane
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Banko skyrius Milane

Europos Komisija (EK) jau pareiškė „pagal ES taisykles pritarusi Italijos priemonėms, kuriomis siekiama palengvinti BPVI ir „Veneto Banca“ likvidavimą pagal nacionalinį nemokumo įstatymą“.

Pasak Italijos finansų ministro Piero Carlo Padoano, vyriausybė iš karto atidės 4,785 mlrd. eurų, kurie, „Intesa Sanpaolo“ reikalavimu, bus skirti šio banko „kapitalizacijai palaikyti“.

Savo ruožtu „Intesa Sanpaolo“ už perimamą turtą pasiūlė sumokėti simbolinį 1 eurą ir pažadėjo, kad jo dividendų politika nebus keičiama.

„Bendra išteklių, kurie bus panaudoti, suma gali sudaryti iki 17 mlrd. eurų, tačiau tiesioginė kaina valstybei yra šiek tiek didesnė nei 5 mlrd. eurų“, – pareiškė ministras.

„Šis sprendimas leidžia stabilizuoti Venecijos ekonomiką ir apsaugoti ekonominį Venecijos bankų aktyvumą“, – pridūrė jis.

Tuo tarpu vietos žiniasklaida skelbia, kad „blogas“ bankas Italijos mokesčių mokėtojams gali atsieiti maždaug 10 mlrd. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius