Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Italija „nėra problema“ Europos Sąjungai, sako finansų ministras

Italijos finansų ministras Giovanni Tria tikina, kad jo šalis „nėra problema“ Europos Sąjungai (ES), kuri, anot jo, iš naujosios Romos biudžeto strategijos gali gauti naudos.
Italijos ekonomikos ir finansų ministras Giovanni Tria
Italijos ekonomikos ir finansų ministras Giovanni Tria / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

„Noriu aiškiai pasakyti, Italija nėra problema. Nepainiokime politinės taktikos su faktais“, – pareiškė G.Tria, komentuodamas Briuselio sprendimą atmesti Italijos 2019 metų biudžeto projektą.

„Esame įsitikinę, kad mūsų strategija Europai gali duoti naudos“, – pareiškė ministras žurnalistams ir pabrėžė, kad Italija nekelia „grėsmės euro zonai“.

„Mes norime likti euro zonoje, taigi mūsų vienintelis kelias – ribotas, atsakingas deficitas kitais metais, kuris galės suteikti tinkamą postūmį [ekonomikai] ir užtikrinti, kad mes galėtume mažinti savo skolą“, – pareiškė jis.

G.Tria taip pat atmetė naujosios populistinės Romos vyriausybės kritiką.

„Mes tiesiog negalime sutikti su pareiškimais, kad dabar Italijos skolą turėtų mokėti Europa arba kai kurios valstybės narės. Italijos skola yra tik italų reikalas“, – pareiškė ministras.

Europos Komisija antradienį atmetė Italijos 2019 metų biudžeto projektą. Tai pirmas kartas ES istorijoje, kai visas biudžeto projektas buvo grąžintas kuriai nors valstybei narei, kad būtų persvarstytas.

Italijos vyriausybė tvirtina, jog neatsisakys kitąmet numatyto 2,4 proc. BVP deficito tikslo, nors jis yra triskart didesnis už ankstesnės vyriausybės prognozuotą deficito ir bendrojo vidaus produkto (BVP) santykį.

Dėl tokio deficito Italijai bus sunkiau grąžinti savo skolas, kurios jau sudaro apie 130 proc. BVP ir daugiau kaip dukart viršija ES nustatytą 60 proc. BVP ribą.

G.Tria pabrėžė, kad „mes, italai, taip pat pastatėme šiuos namus [t. y. ES]. Jeigu Italija auga, tai reiškia stabilumą visoje Europoje, kuri iš to gali pasipelnyti.“

Ministras pridūrė, kad Italija yra pradėjusi „dialogą“ su Komisija, kuri Romai liepė persvarstytą biudžetą pateikti per tris savaites.

Tuo tarpu Europos Centrinio Banko (ECB) vadovas Mario Draghi nesureikšmino Italijos ir Briuselio priešpriešos dėl biudžeto.

„Vis dar esu tikras, kad susitarimas gali būti pasiektas“, – pareiškė jis žurnalistams per ECB spaudos konferenciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius